Este pentru prima dată când acest lucru a fost observat în săbăticie
Pentru prima dată oamenii de ştiinţă au putut observa ceva uimitor: evoluția unei specii complet noi, în sălbăticie, în timp real. Şi ea a durat doar două generații.
Acum, secvențierea genomică şi analiza caracteristicilor fizice au confirmat o nouă specie a cintezelor lui Darwin, o endemică a unei mici insule numite Daphne Major din arhipelagul Galapagos.
Descoperitorii au numit-o Big Bird.
Există cel puţin 15 specii de cinteze Darwin, numite astfel fiindcă diversitatea lor a ajutat faimosul naturalist Charles Darwin să-şi descopere teoria evoluţiei prin selecţie naturală – sau cu alte cuvinte, mutațiile pot ajuta speciile să se adapteze mai bine la mediul lor şi să le transfere generațiilor următoare.
Două dintre aceste specii s-au combinat în ceea ce se numește hibridizare de specii, pentru a crea o specie în totalitate nouă.
În timpul expediției pe insula Daphne Major, biologii de la Universitatea Princeton, Peter şi B. Rosemary Grant, au observat prezenţa unui străin ne-nativ, Geospiza conirostris.
De asemenea, cunoscut sub numele marea cinteză cactus (en), ea este nativă de pe alte insule din Galapagos, şi anume Española, Genovesa, Darwin, şi Wolf.
Acest mascul nou-venit s-a remarcat prin faptul că e cel mai mare reprezentant al speciilor cintezelor lui Darwin şi are un cântec diferit de celelalte trei specii native de pe Daphne Major.
„Noi nu l-am văzut venind dinspre mare, dar l-am observat la scurt timp după ce a sosit. El era într-atât de diferit de alte păsări, încât noi ştiam cu siguranță că el nu se trage de la un ou clocit pe Daphne Major”, a spus Peter Grant.
Vedeţi şi: 51 Curiozităţi despre păsări
Dar, apoi el s-a împerecheat cu două femele ale unei specii indigene, Geospiza fortis, cinteza medie (en). Şi împerecherea a produs descendenți.
Împerecherea între diferite specii care lasă urmaşi nu este atât de neobișnuită – cele mai celebre exemple includ catârii, rezultatul împerecherii dintre un măgar mascul şi o iapă.
De asemenea, există ligherii, o încrucișare între un leu de sex masculin şi un tigru de sex feminin.
Dar, speciile hibride sunt adesea sterile sau se reproduc cu dificultate – asta nu a fost şi cazul acestor pui noi de pe Daphne Major. Aici a luat naștere o nouă încrengătură.
Vedeţi şi: Uromys Vika, o nouă specie de şobolani gigantici de copaci
Păsările aveau un cântec diferit de G. fortis, precum şi, o formă şi mărime diferită a ciocului, şi acestea sunt trăsăturile pe care cintezele folosesc pentru a atrage partenerii.
Reproductiv, noua specie a fost complet izolată şi a fost nevoită să se împerecheze între rude pentru a supraviețui.
Dar aceasta a fost o luptă grea. În timpul secetelor de pe insulă, în perioada 2002 – 2003, când noua încrengătură era la cea de a patra generație, toate pasările au decedat, în afară de două.
Apoi ele au fost readuse la viaţă.
„Când au venit ploile, fratele şi sora s-au împerecheat unul cu altul şi au produs 26 de urmaşi”, a spus Rosemary Grant (en) într-un interviu de anul trecut.
„Toţi în afară de nouă au supraveţuit, pentru a se înmulţi – fiul s-a împerecheat cu mama sa, fiica cu tatăl său, iar restul descendenţilor unul cu altul – producând o descendenţă teribilă”.
Deoarece cintezele hibrizi erau mai mari decât speciile native, ele au primit acces la resurse alimentare neexplorate anterior şi au supraveţuit.
La cea mai recentă vizită a lui Peter şi B. Rosemary Grant pe insulă în 2012, ei au numărat 23 de exemplare separate şi 8 perechi de păsări în reproducere.
În opinia cercetătorilor, acest succes înseamnă că hibridizarea ar fi putut avea loc în trecut de mai multe ori la cintezele lui Darwin, ce au rezultat în specii noi care fie au dispărut, fie au evoluat pentru a deveni speciile pe care le cunoaștem astăzi.
Vedeţi şi: 17 animale dispărute în decursul vieţei noastre
„Un naturalist care a venit pe Daphne Major, fără a şti de această încrengătură apărută recent, ar fi recunoscut-o ca fiind una dintre cele patru specii de pe insulă”, a spus Leif Andersson (en) de la Universitatea Uppsala din Suedia, care a efectuat analiza genetică.
„Acest lucru demonstrează în mod clar valoarea studiilor de teren pe termen lung”.
Charles Darwin ar fi fost încântat.
Noua cercetare a fost publicată ăn Science.
Lasă un răspuns