
Un monument imens a fost descoperit îngropat sub nisipurile Petrei, un loc înscris în Patrimoniul Mondial din sudul Iordaniei.
Arheologii au folosit imaginile făcute de satelit, fotografiile de dronă şi studiile de teren pentru a localiza descoperirea, potrivit studiului (en) publicat în American Schools of Oriental Research.
Platforma mare este de aproximativ la fel de lung ca un bazin olimpic de înot şi de doi ori mai lat.
Cercetătorii spun că această structură este diferită de orice alta de pe acest site.
Studiul, de Sarah Parcak de la Universitatea din Alabama, Birmingham, şi Christopher Tuttle, directorul executiv al Consiliului American al Centrelor de Cercetare de peste Mări, descriu descoperirea ca fiind „ascunsă de văzul lumii”.


Petra datează din secolul patru î.Hr., când a fost fondată de civilizaţia Nabateeană, care au locuit pe teritoriile care acum sunt Iordania, Irak, Siria şi Liban.
Ceramica de la suprafaţă sugerează că platforma a fost construită la mijlocul secolului al doilea î.Hr., când Petra era la apogeul său.
Se crede că structura ar fi putut avea un scop ceremonial.
De asemenea, cercetarea a dezvăluit o platformă mai mică inclusă în interiorul uneia mai mari, care a fost căptuşită cu coloane pe de o parte şi cu o scară vastă pe de altă parte.
Dl. Tuttle a declarat pentru National Geographic că după zeci de ani de excavare cineva „a trebuit să ştie” despre această structură, dar niciodată nu a studiat şi cercetat locul.
„Am lucrat în Petra timp de 20 de ani şi am ştiut că este ceva acolo, dar este cu siguranţă legitim să numim aceasta o descoperire”.
Sute de mii de turişti vizitează Petra în fiecare an, cu toate acestea numărul de vizitatori a scăzut considerabil din cauza conflictului împotriva aşa-numitului stat islamic.
Site-ul este cel mai bine cunoscut pentru clădirea Trezoreriei, care este sculptată din gresie, şi a fost făcută renumită de filmul Indiana Jones şi Ultima Cruciadă.

Lasă un răspuns