Un nou studiu despre unul dintre cele mai inexplicabile locuri din cosmos poate oferi prima dovadă că trăim într-un multivers.
Ideea unui „multivers” sugerează că un număr infinit de universuri, inclusiv cel în care trăim noi, există în paralel unul cu altul.
Vedeţi şi: Universuri paralele: Teorii şi evidenţe
Aceste universuri se diferă după o varietate de proprietăți fizice, prezentând mai multe Big Bang-uri, bule de spaţiu şi posibil chiar o alternativă a voastră care citește acest articol într-o altă lume condusă de limacşi.
Ipoteza „multiversurilor” a fost până acum imposibil de testat, dar are susținători prin aşa cercetători ca, Stephen Hawking, Michio Kaku, Neil deGrasse Tyson şi Leonard Susskind.
Studiul efectuat de astronomii britanici se concentrează pe ceea ce este numit „Cold Spot” (Pata Rece) – o zonă deosebit de rece a spațiului care a fost observată în radiația de fond, provenită de la universul timpuriu cu 13 miliarde de ani în urmă.
De obicei, temperaturile radiației variază în univers, dar această zonă rece este mult mai mare decât altele (este mai rece cu aproximativ 0,00015 grade Celsius decât împrejurimile sale).
Pata Rece, descoperită pentru prima oară de NASA în 2004, este un loc ciudat ce se măsoară 1,8 miliarde de ani lumină de-a lungul şi care nu se potrivește perfect cu modelele cosmologice existente.
O explicaţie este că ea pur şi simplu nu există, fiind doar o iluzie creată de expansiunea universului.
Spaţiile cu o cantitate mai mică de galaxii sau „goluri”, se formează pe măsură ce expansiunea se accelerează.
Cu 10 000 de galaxii mai puține, „Pata Rece” ar fi un „supergol”.
Dar studiul publicat în Royal Astronomical Society din Marea Britanie, pretinde că, supergolul nu este o soluţie valabilă pentru misterul Petei Reci.
Cercetătorii consideră că în locul unui spaţiu vid uriaş în această zonă, există roiuri de galaxii adunate în jurul unor bule mai mici – aidoma unor goluri.
Şi, important e că, acestea ar fi prea mici pentru a fi responsabile de scăderea temperaturii în Pata Rece.
De fapt, trebuie de căutat alte răspunsuri.
Oamenii de ştiinţă, conduşi de studentul postuniversitar Ruari Mackenzie şi profesorul Tom Shanks de la Centrul de Astronomie Extragalactică al Universității Durham, cred că o ipoteză ar putea fi că Pata Rece a rezultat dintr-o coliziune a universului nostru la etapa timpurie cu un alt univers.
Eliberarea de energie de la un astfel de impact ar fi creat Pata Rece.
Noi nu putem exclude în totalitate faptul că, Pata a fost cauzată de o fluctuaţie puţin probabilă explicată de Modelul Standard.
Dar, dacă acesta nu este răspunsul, atunci există explicații mai exotice.
Posibil că una din cele mai excitante este că Pata Rece a fost cauzată de o coliziune dintre universul nostru şi un alt univers bulă.
Dacă o analiză mai detailată a datelor CMB [Cosmic Microwave Background – Radiaţia Cosmică de Fond] va demonstra că acesta este cazul, atunci Pata Rece ar putea fi considerată ca o primă dovadă a multiversului – şi ar putea exista miliarde de alte universuri ca al nostru”, a declarat profesorul Tom Shanks (en).
În timp ce este o idee interesantă, multiversul are detractorii săi.
Unii fizicieni socot că, deoarece acest lucru nu este ceva observabil sau demonstrabil, atunci discuţia este inutilă şi chiar neștiințifică.
Dar, atunci când soluţiile mai obișnuite devin ineficiente, uşile ştiinţei se deschid mai larg.
Vizionați acest videoclip de Michio Kaku pentru mai multe idei despre multiverse:
Lasă un răspuns