Un tratament cu medicamente care emită postul poate, de asemenea, oferi același beneficiu.
Timp de decenii, numeroase studii au arătat că dietele stricte cu consum redus de calorii ar putea fi cheia pentru o viaţă mai lungă şi mai sănătoasă.
Dar, care este cauza? Un nou studiu, care examinează efectele postului la șoareci, pare să aibă un răspuns, constatând că doar 24 de ore de restricție de calorii deșteaptă un comutator metabolic, care poate stimula regenerarea celulelor stem în intestin.
Aceste celule stem intestinale nu reușesc să se regenereze la fel de eficient când îmbătrânim şi datorită faptului că ele sunt un ajutor important pentru menținerea țesuturilor sănătoase şi în lupta cu bolile, acest deșteptător celular este destul de valoros pentru al cunoaște mai bine.
„Postul are multe efecte în intestin, ce include stimularea regenerării, precum şi un potențial benefic în cazul oricărui tip de boli care ar putea afecta intestinul, cum ar fi infecțiile sau cancerele”, spune biologul de la MIT Omer Yilmaz (en).
„Acest studiu a furnizat dovezi că postul provoacă un comutator metabolic în celulele stem intestinale, din urma utilizării carbohidraților la arderea grăsimilor”.
Vedeţi şi: Fibrele sunt bune pentru voi. Acum oamenii de ştiinţă ştiu de ce
În studiu, acestă conversie nu înseamnă doar că celulele consumă grăsimi ca sursă de energie în loc de carbohidrați. Efectuarea comutării, de asemenea a îmbunătățit şi funcționarea acestora.
Celulele stem intestinale, pe care cercetătorii le descriu ca „caii lucrători ai intestinului”, tipic, reînnoiesc căptuşeala intestinală în aproximativ cinci zile, dar cu comutatorul metabolic activ, este posibil ca această regenerare să parcurgă mai rapid.
În laborator, echipa lui Yilmaz a luat celule stem intestinale de la șoareci care au postit timp de 24 de ore şi le-au cultivat pentru a creşte mase de celule numite organoide, un fel de „mini-intestin” asemănător cu organele.
Când au făcut acest lucru, ei au văzut că capacitatea regenerativă a celulelor stem la șoareci, ce au avut restricție la unele alimente, a fost dublă faţă de cea a șoarecilor obișnuiți care nu au postit.
„Era foarte evident că postul a avut un efect cu adevărat imens asupra capacităţii criptelor [glandele] intestinale de a forma mai mulţi organoizi, care sunt gestionate de celulele stem”, spune unul din membrii echipei (en), cercetătorul biomedical Maria Mihaylova.
„Acesta a fost ceva ce am văzut atât la șoarecii tineri, cât şi la cei vârstnici, şi noi am vrut cu adevărat să înțelegem mecanismele moleculare care conduc acest lucru”.
Pentru a afla aceasta, echipele au secvenţiat mesagerul ARN-ului celulelor stem de la șoarecii ce au postat şi au constatat că restricțiile alimentare au activat factorii de transcripție numiți receptor activator proliferator peroxizomic (peroxisome proliferator-activated receptor sau PPAR), care transformă genele implicate în metabolizarea acizilor graşi.
În acest caz, activarea a provocat celulele să descompună acizii graşi în loc de glucoză, stimulând în acelaşi timp capacitatea celulelor de a se regenera.
Când ei au blocat activarea PPAR, impulsul de regenerare s-a încheiat, dar aceasta nu este totul ce a descoperit echipa.
Prin tratarea șoarecilor cu o moleculă numită GW501516, care activează efectele PPAR, acesta au reprodus unele dintre efectele benefice ale postului.
„Aceasta a fost, de asemenea foarte surprinzător”, spune unul dintre cercetători (en), Chia-Wei Cheng.
„Doar activarea unei căi metabolice este suficientă pentru inversarea de anumite fenotipuri de vârstă”.
Cercetătorilor mai au de făcut multe investigații, înainte de a înţelege pe deplin amploarea acestui metabolism şi funcționarea acestuia – să numai vorbim de faptul dacă acest lucru este la fel de ușor de manipulat la om, precum a fost posibil la șoareci.
Dar, aceasta cu siguranță ne apropie de perspectiva potențială de activare a acestui comutator metabolic cumva într-o pastilă sau un alt tratamente medicamentos, impulsionând creșterea sănătății intestinale la pacienți, fără a avea nevoie să țină post – şi posibil, doar posibil – să ne ajute să trăim mai mult.
Aceste rezultate sunt încă prealabile, dar încep să arate mai viabile ca niciodată.
„Într-un set frumos de experimente, autorii subminează sistemul prin provocarea acestor schimbări metabolice fără post şi observă efecte similare”, spune biochimistul Jared Rutter de la Universitatea din Utah (en), care nu a fost implicat în cercetare.
„Această lucrare se încadrează într-un domeniu în creștere rapidă, care demonstrează că nutriția şi metabolismul au efecte profunde asupra comportamentului celulelor şi aceasta poate predispune la boli umane”.
Constatările au fost prezentate în Cell Stem Cell.
Lasă un răspuns