
Astronomii au realizat prima imagine a unei găuri negre, ce este situată într-o galaxie îndepărtată.
Ea măsoară 40 de miliarde de kilometri de la o margine la alta — este de trei milioane de ori mai mare decât Pământul — şi a fost descrisă de oamenii de știință ca fiind un „monstru”.
Gaura neagră se află la o distanţă de 500 de milioane de miliarde de km şi a fost fotografiată de o rețea de opt telescoape din întreaga lume.
Detaliile au fost publicate în Astrophysical Journal Letters.
Ea a fost captată de Telescopul Even Horizon (EHT), ce reprezintă rețeaua din aceste opt telescoape legate între ele.
Vedeţi şi: Oamenii de ştiinţă au de gând să dezvăluie prima imagine a unei găuri negre
Vedeţi şi: Gaura neagră a fost pentru prima dată vizualizată de Telescopul Event Horizon
Profesorul Heino Falcke, de la Universitatea Radboud din Olanda, cel care a propus experimentul, a relatat pentru BBC News că (en), gaura neagră a fost găsită într-o galaxie numită M87.
„Ceea ce vedem noi este mai mare decât mărimea întregului nostru sistem solar”, a spus el (en).
„Ea are o masă de 6,5 miliarde mai mare decât cea a Soarelui. Şi este una dintre cele mai grele găuri negre care credem că ar putea exista.
Este un monstru absolut, campion la categoria grea printre găurile negre din Univers”.
Imaginea prezintă un „inel de foc”, aşa cum o descrie prof. Falcke, înconjurând o gaură neagră perfect circulară.
Halo-ul luminos este cauzat de căderea gazului supraîncălzit în gaură.
Această lumină este mai strălucitoare decât cea a tuturor miliardelor de stele din galaxie combinate împreună — din care cauză ea poate fi văzută de la aşa distanţă de pe Pământ.
Vedeţi şi: Posibil, astronomii în cele din urmă au văzut cum o stea devine gaură neagră
Marginea cercului întunecat de la centru, este punctul în care gazul intră în gaura neagră, un obiect cu o aşa mare atracție gravitaţională, încât nici măcar lumina nu poate scăpa.

Imaginea se potriveşte cu ceea ce fizicienii teoreticieni, şi chiar şi, regizorii de la Hollywood, şi-au imaginat, potrivit dr. Ziri Younsi (en), de la Universitatea College din Londra, care a fost parte la colaborarea EHT.
Deşi, sunt obiecte relativ simple, găurile negre ridică unele dintre cele mai complexe întrebări despre natura spațiului şi timpului şi, în cele din urmă, a existenţei noastre”, a spus el (en).
„Este remarcabil faptul că imaginea pe care o vedem este atât de similară cu cea pe care o obținem în calculele noastre teoretice.
Deocamdată, se pare că Einstein a avut din nou dreptate”.
Vedeţi şi: Primul test de succes a relativității generale a lui Einstein lângă o gaură neagră
Dar posedarea primei imagini va permite cercetătorilor să învețe mai multe despre aceste obiecte misterioase.
Ei vor fi tentați să caute modalități după care gaura neagră se deosebeşte de la aceea ce prezice fizica modernă.
În realitate, nimeni nu ştie cum se creează inelul luminos din jurul găurii.
Şi mult mai captivantă este întrebarea a ceea ce se întâmplă atunci când un obiect cade într-o gaură neagră.
Ce este o gaură neagră?
- O gaură neagră este o regiune a spațiului din care nimic, nici măcar lumina, nu poate scăpa
- În ciuda numelui, ele nu sunt goale, ci constau dintr-o cantitate imensă de materie acumulată într-o regiune foarte mică, oferindu-i o atracţie gravitațională imensă
- Există o regiune de spațiu dincolo de gaura neagră, numită orizontul evenimentelor. Acesta este un „punct fără întoarcere”, dincolo de care este imposibil de scăpat de efectele gravitaționale ale găurii negre
Profesorul Falcke a avut ideea proiectului, încă de când el îşi făcea doctorantura în 1993.
La acea vreme, nimeni nu credea că aceasta este posibil.
Dar el a fost primul care a realizat că, în apropiere de o gaură neagră se generează un anumit tip de emisie radio, ce este suficient de puternică pentru a fi detectată de telescoapele de pe Pământ.
De asemenea, el a reamintit că o lucrare științifică din 1973 a sugerat că, datorită gravității lor enorme, găurile negre par de 2,5 ori mai mari decât sunt în realitate.
Aceşti doi factori au făcut dintr-o dată imposibilul, posibil.
După ce a dovedit acest lucru timp de 20 de ani, în cele din urmă, prof. Falcke a convins Consiliul European pentru Cercetări să finanțeze proiectul.
Fundaţia Națională de Știință şi agențiile din Asia de est s-au alăturat apoi pentru a finanța proiectul în valoare de peste 40 de milioane de lire sterline.

Este o investiţie care a fost justificată prin publicarea imaginii.
„Misiunea sa a fost îndeplinită”, a declarat profesorul Falcke (en).
El a spus: „A fost o călătorie lungă, dar acesta este ceea ce mi-am dorit să văd cu ochii proprii. Doream să ştiu că este adevărat?”
Nu există nici un telescop suficient de puternic, ce este în stare de a prezenta de sine stătător imaginea unei găuri negre.
Deci, pentru astfel de experimente grandioase, prof. Sheperd Doeleman, a Centrului de astrofizică Harvard-Smithson, a condus un proiect pentru a înființa o reţea de opt telescoape legate.
Împreună, ele formează telescopul Horizon Event şi poate fi considerat ca o reţea de farfurii-antene de mărimea planetei.

Fiecare din ele sunt situate în diverse locuri exotice, aşa precum vulcanii din Hawaii şi Mexic, munții din Arizona şi Sierra Nevada spaniolă, în deşertul Atacama din Chile şi în Antarctica.
O echipă de 200 de oameni de știință a îndreptat reţeaua de telescoape spre M87 şi ea scanat inima timp de o perioadă de 10 zile.
Informaţiile pe care le-au adunat au fost prea masive pentru a putea fi transmise prin internet.
În schimb, datele au fost stocate pe sute de unități de hard disk-uri, care au fost transportate centrele de procesare de bază din Boston, SUA, şi Bonn, Germania, pentru a asambla informațiile.

Datele au fost stocate pe sute de unități de hard disk-uri care au fost transportate către un centru central de procesare.
Profesorul Doeleman a descris realizarea ca fiind o „ispravă științifică extraordinară”.
„Noi am realizat ceva ce se credea imposibil acum o generație în urmă”, a spus el (en).
„Progresele tehnologice, conexiunea dintre cele mai bune radio observatoare din lume şi algoritmurile inovatorii, toate împreună au contribuit la deschiderea unei noi perspective spre găurile negre”.
Echipa, de asemenea, a prezentat imaginea găurii negre supermasive de la centrul galaxiei noastre, Calea Lactee.
Cât de straniu nu ar suna, dar această imagine este mai greu de obţinut, decât cea de la centrul galaxiei îndepărtate, ce se află la o distanţă de 55 milioane de ani-lumină.
Acest lucru în mare parte se datorează faptului că gaura neagră din centrul galaxiei noastre se află pe același plan cu planeta noastră, iar telescoapele de pe Pământ trebuie să privească prin tot praful şi stelele pentru a ajunge la centru.
Lasă un răspuns