Oamenii de ştiinţă au creat primul cromozom de drojdie de bere sintetic, un prim reper în ingineria biologică.
Anterior a fost creat un DNA sintetic, dar proectat şi făcut pentru organisme mai simple aşa ca bacteriile.
Ca o formă de viaţă a căror celule conţin nuclee, drojidia este înrudită cu plantele şi animalele şi împărtăşesc 2000 de gene cu noi.
Aşa dar crearea a 16 cromozomi de drojdie a fost salutat ca un „lucru mare” în ştiinţa, în curs de dezvoltare, a biologiei sintetice.
Genele dintr-o cromozomă originală au fost înlocuite cu cele sintetice, şi integrată cu succes în celula de drojdie.
Apoi sa constatat că noua celulă se reproduce, trecând testul de viabilitate.
Drojdia de bere, constitue ţinta principală a acestor cercetări din cauza utilizarii sale în unele industrii chee ca producerea berii şi a produselor de panificaţie, pentru utilizarea potenţialului lor industrial în aceste ramuri.
O companie din California deja utilizează biologia sintetică pentru crearea unei specii de drojdii care pot produce artemisinin, un ingridient folosit la producerea medicamentelor anti – malarie.
Sinteza cromozomului de bere a fost efectuată de o echipă internaţională, şi rezultatele au fost pubicate revista Science.
Marea speranţă constă în crearea a noi specii de drojdii ca mai apoi aceste organisme să servească unei game largi de utilizări, aşa precum producerea de vaccinuri sau a altor forme durabile de biocarburanţi.
Lasă un răspuns