El a călătorit milioane de ani
Primul asteroid identificat a fi un vizitator din afara sistemul nostru solar, este neobișnuit nu doar prin originea sa interstelară.
De asemenea, el se deosebește de orice alt asteroid pe care l-am văzut până acum.
Luna trecută astronomii au îndreptat o serie de telescoape spre obiectul nou descoperit şi acum suntem recompensați cu detalii super de interesante.
Denumit recent ‘Oumuamua, asteroidul are o lungime de până la 400 de metri şi are o formă distinctă în formă de trabuc.
El ar putea avea o lungime de până la 10 ori mai mare decât lățimea sa – o formă care nu a mai fost văzută niciodată la un asteroid.
‘Oumuamua (denumit oficial 1I/2017 U1 – „i” semnfică „interstelar”), a fost pentru prima dată observat de telescopul Pan-STARRS 1 din Hawaii la sfârșitul lunii octombrie, iar astrofizicilor nu le-a luat mult timp pentru a înțelege că traiectoria şi viteza sa indică spre un hoinar extrasolar, posibil aruncat de o stea vecină.
Dar, există ceva ciudat aici. Observațiile preliminare sugerau că el era o cometă – dar, examinarea ulterioară nu a arătat nici una din caracteristicile ce se potrivesc cometelor şi prin urmare a fost clasificat ca un asteroid: aceasta este pentru prima dată când clasificarea unei comete a fost schimbată în asteroid.
Dar, acesta nu este unicul lucru neobișnuit despre ‘Oumuamua.
Calculele inițiale au arătat că asteroidul a venit din direcţia stelei Vega, din constelația Lira.
Cu toate acestea, chiar şi călătorind cu o viteză incredibilă de 95 000 de kilometri pe oră, pentru a ajunge de la steaua Vega la noi, lui i-ar fi trebuit 300 000 de ani – iar Vega nu era în acelaş loc ca acum 300 000 de ani în urmă.
Aceasta sugerează că, timp de sute de milioane de ani ‘Oumuamua ar fi putut călători prin spaţiu neatinsă de alte sisteme stelare.
„Timp de decenii am presupus că astfel de obiecte interstelare sunt undeva acolo, dar acum – pentru prima dată – avem dovezi directe că ele există”, a spus astrofizicianul Thomas Zurbuchen (en) de la NASA.
„Această descoperire istorică deschide o nouă fereastră pentru a studia formarea altor sisteme solare”.
Atunci când ‘Oumuamua a fost descoperit, telescoapele din întreaga lume au fost setate pentru al examina.
Gemeni, Telescopul Very Large al ESO din Chile, Telescopul Canada Franţa Hawaii, Telescopul Infraroşu al Regatului Unit şi alte observatoare şi-au ațintit privirile spre asteroid.
Combinând imagini de la diverse telescoape, o echipă internaţională a constat că luminozitatea asteroidului variază cu un coeficient de aproximativ 10 ori la fiecare 7,3 ore, ce se combina cu rotirea sa în jurul axei sale.
Nici o altă cometă sau asteroid nu variază atât de tare în luminozitate.
„Această variație neobișnuit de mare în luminozitate indică că obiectul este foarte alungit: cu o formă întortocheată, de aproximativ zece ori mai mare în lungime decât în lățime”, a spus Karen Meech (en) de la institutul de Astronomie din Hawaii.
„De asemenea, noi am constatat că el are o culoare roșiatică, similară cu cea a obiectelor de la periferia sistemului solar, şi s-a confirmat a fi complet inert, fără nici o urmă cât de mică de praf în jurul lui”.
Acest lucru presupune că asteroidul este compus dintr-un material dens – rocă şi posibil metal – şi el nu conține apă sau gheaţă.
Roșeața suprafeței a fost probabil cauzată de iradierea cosmică, ce a acționat asupra lui de-a lungul călătoriei sale de sute de milioane de ani prin galaxia Calea Lactee.
‘Oumuamua s-a accelerat datorită gravității soarelui, după ce pe 9 septembrie a zburat în jurul lui cu o viteză 315 000 kilometri pe oră, iar acum se îndreaptă spre a ieşi din sistemul solar.
Aşa cum, pe 20 noiembrie viteza sa era de 138 000 de kilometri pe oră, el urmează să treacă de orbita lui Jupiter în mai 2018 şi de cea a lui Saturn în ianuarie 2019.
Oamenii de ştiinţă vor continua să facă observaţii până când ‘Oumuamua va fi prea puţin luminos pentru a fi văzut.
Cercetarea a fost publicată în revista Nature.
Lasă un răspuns