Doi pui de lei de peşteră extraodinar de bine conservaţi au fost prezentaţi presei din lume, după ce au fost descoperiţi luna trecută într-o peşteră permafrost din Siberia, complect cu blana lor, ţesuturile moi şi chiar cu mustăţile rămase intacte.
Se crede că perechea, numită Uyan şi Dina după râul Uyandina care trece prin locul unde au fost găsiţi, avea doar o săptămâna sau două când au murit şi au pierit în urma unei alunecări de teren care a sigilat gaura în care mama lor le-a ascuns.
În timp ce acest lucru a fost un ghinion pentru pui, acesta le-a permis cercetătorilor să vadă şi să studieze aspectul cel mai bine păstrat al unei specii care cutreierau odată teritoriul care se întinde de la Insulele Britanice la extrema estică a Rusiei, până la dispariţia lor cu aproximativ 10 000 de ani în urmă.
Vedeţi şi: 17 animale dispărute în decursul vieţei noastre
Analizele anterioare a probelor ADN-ului au indicat că aceşti lei a peşterilor (Panthera spelaea) diferă de leii moderni şi prin urmare dispariţia lor ar trebui fi considerată ca o extincţie adevărată.
Se crede că alunecarea de teren a creat un sigiliu ermetic a peşterii, combinată cu permafrostul, a protejat puii de lei de descompunere şi putrezire.
Perechea va suferi acum scanări RMN (investigaţie prin Rezonanţă Magnetică ) şi o serie de alte studii la Universitatea din Groningen în Olanda, astfel cercetătorii speră să descopere misterul dispariţiei acestei specii deosebite de lei.
Vedeţi şi: Cele mai mari mistere ale lumii, care ştiinţa încă nu le-a rezolvat
În timp ce estimările iniţiale plasează vârsta puilor în jurul cifrei de 12000 de ani, testele efectuate vor duce la rafinarea acestei cifre.
După cum arată imaginile, puii de lei aveau ochii complect deschişi atunci când au murit, iar oamenii de ştiinţă din Siberia au declarat că la pui încă nu apăruseră toţi dinţii.
Aş remarcă că, aproximativ în această perioadă, cu care se datează vârsta puilor de lei, se estimează că populaţia lumii era între unul şi zece milioane de oameni. Cei mai mulţi dintre ei fiind comunităţi de vânători-culegători răspândiţi pe toate continentele, cu excepţia Antarcticii şi Noii Zelande. Tot în această perioadă se crede că omenirea începe cultivarea unor forme primitive de cereale, ce a dus la creşterea populaţiei.
Posibil apariţia unui concurent asemeni omului, este una din cauze care a dus la dispariţia leilor de peşteră.
Surse: National Geographic
Lasă un răspuns