Oamenii de ştiinţă de la Universitatea de Stat Carolina de Nord au descoperit o nouă formă de carbon solid, numit Q-carbon şi el are unele proprietăţi neobişnuite: Q-carbon-ul este feromagnetic, mai greu ca diamantul şi străluceşte când este expus la energie.
Aceste proprietăţi îl fac diferit de grafit şi diamant (celelalte două forme posibile de carbon solid, cunoscute sub numele de faze), iar cercetătorii au descoperit că Q-carbon poate fi utilizat pentru a construi structuri de diamant la temperatura camerei.
Pentru a creea Q-carbon, este necesar de a avea două lucruri: o sursă de carbon şi un substrat, un material unde va avea loc reacţia. Sursa este numită carbon de amorf, atunci când toţi atomii sunt repartizaţi dezorganizat, neregulat. Cărbunele este un exemplu de carbon amorf, deşi, în acest caz alegerea ca substrat sa făcut între safir, sticlă sau plastic.
Substratul a fost acoperit cu un strat de carbon amorf, şi a fost apoi lovit cu un sigur impuls de laser pentru aproximativ 200 de nanosecunde, încălzind-ul până la 4000 de grade Kelvin (3 726 ℃; 6740 ℃). Carbonul a fost apoi rapid răcit, cea ce la făcut să se cristalizeze în Q-carbon
„Am creat o a trei a fază solidă de carbon”, a spus Jay Narayan, autorul principal al celor trei articole care descriu lucrarea, într-o declaraţie. „Singurul loc unde se pot găsi în lumea naturală va fi, posibil, în nucleul unor planete”.
Deocamdată, Q-carbon a fost produs în straturi cu o grosime între 20 până la 500 nanometri. Cercetătorii au o mulţime de posibilităţi de control la crearea Q-carbon, prin schimbarea substratului sau lungimii impulsului, ei au fost capabili de a creea nano-structuri de diamante în noul material.
„Putem creea nano-ace sau micro-ace, nano-granule, sau suprafeţe mari de pelicule de diamant, cu aplicare în livrarea de medicamente, în procesele industriale, pentru crearea de comutatoare de înaltă temperatură şi electronică de putere”, a spus, Narayan.
„Şi totul este făcut la temperatura camerei şi la o atmosferă ambiantă, noi de fapt utilizăm un laser cum ar fi cel utilizat pentru chirurgia cu laser a ochiului. Deci, acest lucru nu numai ne permite de a dezvolta noi aplicaţii, dar şi procesul este relativ ieftin”.
Dacă se găseşte o metodă ieftină pentru producerea lui pe scară largă, proprietăţile neobişnuite ale Q-carbon ar putea face din el un material fenomenal pentru utilizarea lui în industria tehnică, Dincolo de faptul că este tare şi durabil, reacţia materialului la impulsurile magnetice şi lumină este foarte promiţătoare în dezvoltarea de noi panouri electronice de afişaj.
Lasă un răspuns