Surpriză – o nouă galaxie descoperită
O galaxie uriaşă care orbitează propria noastră galaxie, Calea Lactee, aparent a apărut din nicăieri.
Noua galaxie pitică înregistrată, care a fost numită Crater 2, se află aproximativ la 400 000 de ani lumină depărtare, şi a câştigat deja titlul celei de a patra după mărime galaxie, care o înconjoară pe a noastră proprie.
Deci, cum aşa o galaxie mare a şezut ascunsă atâta timp?
Crater 2 întotdeauna a fost acolo, învârtindu-se în linişte în jurul propriei noastre galaxii gigante.
Dar stelele sale sunt atât de difuze încât este incredibil de întuneric, şi a fost ascunsă în umbra vecinilor săi mia luminoşi.
De fapt, este una dintre cele mai puţin strălucitoare galaxii detectate vreodată în Univers.
„Aceasta într-adevăr este o descoperire foarte rară”, a declarat pentru The Huffington Post, cercetătorul principal Vasily Belokurov de la Universitatea din Cambridge din Marea Britanie.
„O galaxie ca Crater 2 este un fel de obiect invizibil”.
Din câte ştim, Calea Lactee este orbitată de alte 49 de galaxii, dar acest studiu sugerează că, probabil, există alte galaxii întunecate în interiorul propriei noaste zone cosmice, care au rămas ascunse din cauza aspectului lor difuz şi fantomatic.
Crater 2 a fost pentru prima dată detectată în ianuarie, când astronomii au folosit un algoritm de calculator pentru a studia imaginile luate de telescopul Very Large Telescope din Chile şi apoi au identificat regiunile unde ar putea fi grupări neobişnuite de stele, unul dintre aceste grupuri s-a dovedit a fi Craterul 2.
Deoarece galaxiile nu tind să aibă margini definite, astronomii dese ori le descriu în termini de a lor ‘diametru jumătate de lumină’, ceea ce practic înseamnă, diametrul părţii galaxiei care emite jumătate de lumină.
În baza analizei de până acum, astronomii au calculat că Crater 2 are un diametru de jumătate de lumină de aproximativ 7000 de ani lumină, ceea ce ar înseamnă că, o putem vedea noaptea pe cer, ia ar trebui să arate de două ori mai mare ca luna plină, dar, de asemenea, mult mai neclară, din cauza depărtării sale.
Imaginea de mai jos prezintă cum ar arăta galaxia Crater 2, dacă ar fi 1000 de ori mai luminoasă, comparată cu Luna:
„Ea este de câteva ori mai puţin luminoasă în comparaţie cu cele mai multe obiecte de dimensiuni similare”, a spus Belokurov.
„Este extrem de difuză. Noi credem că ia sa născut aşa pufoasă. Dar de ce, noi încă nu ştim”.
Doar în ultimii 10 ani, numărul de galaxii satelite cunoscute s-a dublat, ceea ce sugerează că mai avem multe de învăţat despre galaxiile care o orbitează pe a noastră proprie.
De fapt, există dovezi că Crater 2 poate aparţine unui grup restrâns de galaxii care se încadrează în Calea Lactee.
„Ea pare să fie aliniată cu o mână de alte obiecte astronomice din apropiere, care ne-ar putea învăţa cum sa format grupul nostru de galaxii”, a declarat pentru The Huffington Post astronomul Jay Pasachoff de la Williams College din Massachusetts, care nu a fost implicat în studiu.
Belokurov şi echipa sa deja folosesc noua tehnică de identificare a galaxiilor pentru aşi da seama ce ar mai putea fi acolo din ceea ce au ratat, cu speranţa de a înţelege mai bine în cele din urmă evoluţia propriei noastre galaxii.
Un lucru e clar cu siguranţă, atunci când vine vorba de spaţiu, noi mai avem foarte multe de descoperit.
Cercetarea a fost publicată în Monthly Noticed of the Royal Astronomical Society.
Lasă un răspuns