
Aici sunt comori neatinse de cel puţin 2000 de ani.
Arheologii din Egipt au făcut o descoperire incitantă a unei necropole necunoscute anterior şi neatinsă de milenii.
Cu o vechime de peste 2000 de ani, cimitirul datează din Perioada Faraonică Târzie şi dinastia Ptolemeică, şi conține cel puțin 8 cavouri, fiecare cu multiple sarcofage.
Situat la sud de Cairo în guvernoratul Minya, complexul de cavouri subterane nou descoperit este doar la şase kilometri de necropola lui Khun Tuna el-Gebel (en).
Complexul are multe încăperi subterane, iar în interior există un număr mare de morminte de familie – pline cu multe de toate, pentru a le investiga, oamenii de știință vor avea nevoie de mai mulți ani.
„Noi vom avea nevoie de cel puţin cinci ani pentru a lucra în necropole”, a spus ministrul Antichităţilor Kaled el-Enany (en).
„Acesta este doar începutul unei noi descoperiri”.
Excavarea a început la sfârșitul anului trecut şi este condusă de Mostafa Waziri, secretar general al Consiliului Suprem de Antichități.
Echipa era în căutarea secțiunii neacoperite a cimitirului celei de a 15-cea nome (diviziune) a vechiului Egipt de Sus.
În special, face de remarcat mormântul ce aparține unui mare preot al zeului Thoth, divinitatea egipteană antică a înţelepciuni, arbitrajului, scrierii, științei, magiei şi a judecății morților cu cap de ibis.
Vedeţi şi: O mumie de 3500 de ani a fost găsită într-un mormânt uitat din Egipt
Ce a fost identificat după hieroglifele de pe borcane canopice (en) din mormânt, ca fiind Dehuty-Irdy-Es, preotul a primit şi titlul „Unul din cei cinci mari”, rezervat pentru cei mai învârstă dintre preoții lui Thoth.

Patru din aceste borcane canopice sculptate din alabastru, acoperite cu capacuri cu cei patru fii ai lui Horus şi cu organele conservate ale preotului mumificat în ele, la fel au fost găsite în mormânt în stare bună.
În plus, echipa a găsit cel puţin 1000 de figurine ushabti – figurine lustruite de faianță a slujitorilor sau a adepților, plasate în mormintele egiptene pentru a însoți decedatul în viaţa de apoi.

Vedeţi şi: O statuie imensă a unui faraon antic egiptean a fost găsită într-un cartier sărac
Însăşi aspectul mumiei şi calitatea ei, dă de înţeles că ea aparține unei persoane cu rang înalt şi ea este împodobită cu un guler de bronz ce reprezintă zeița Nut în timp ce îşi desface aripile pentru a o proteja în viaţa de apoi.
De asemenea, pe mumie au fost găsite mărgele albastre şi roşii din piatră prețioasă, plăci de bronz poleite cu aur, doi ochi de bronz, decorați cu fildeș şi cristal şi patru amulete de pietre semipreţioase.
În cavou erau 13 înmormântări.

Un alt cavou a oferit ceea ce se crede a fi un grup de familie; în total, au fost descoperiţi 40 de sarcofagi în cele 8 cavouri din complex.
Câte au mai rămas, rămâne de văzut, dar descoperirea este deja una spectaculoasă – anul trecut, ministrul a anunţat despre găsirea unui cavou în Tuna el-Gebel, care conţine cel puţin 17 mumii (en).
Vedeţi şi: ADN-ul mumiilor egiptene dezvăluie cine au fost strămoşii lor
De asemenea, descoperirea pare să confirme legătura regiunii cu Thoth (fiecare regiune în Egiptul antic avea zeul său protector). Anterior, arheologii au descoperit că mii de babuini şi ibiși mumificați – animale sacre a lui Thoth – au fost îngropate aici.
Ministrul speră că descoperirile continuie vor contribui la stimularea turismului în Egipt.
„Noi în curând vom adăuga o nouă atracţie arheologică în Egiptul mijlociu”, spune el-Enany (en).
Lasă un răspuns