Uimitor!
Pentru prima oară în 40 de ani cercetătorii de la NASA au detectat oxigen atomic în atmosfera planetei Marte, graţie Observatorului Stratosferic pentru Astronomie în Infraroşu (SOFIA), care zboară pe un avion la o înălţime de 1.3 km deasupra Pământului.
Atomii de oxigen s-au găsit în atmosfera superioară marţiană, cunoscută sub numele mezosferă, iar descoperirea ar putea ajuta astronomii să identifice modul în care mult timp în urmă gazele au evadat de pe Planeta Roşie.
Vedeţi şi: Ce ar putea însemna descoperirea de apă sărată pe Marte pentru căutarea vieţei?
Deşi, acest lucru este super captivant pentru înţelegerea noastră a planetei Marte, potenţiala nouă casă a umanităţii, cercetătorii au descoperit doar o jumătate din cantitatea de oxigen la care ei se aşteptau, dar acest lucru poate fi rezultatul unor variaţii în atmosferă.
Ultima dată când oxigenul atomic a fost observat în atmosfera marţiană a fost în timpul misiunilor Viking şi Mariner din anii 1970(en).
Deci, de ce a fost un decalaj aşa de lung?
Ei bine, există într-adevăr un vinovat: Cerul albastru al Pământului.
„Oxigenul atomic din atmosfera marţiană este foarte dificil de măsurat”, a declarat cercetătorul de la proiectul SOFIA, Pamenla Marcum(en).
„Pentru a observa lungimile de undă infraroşie necesare pentru detectarea oxigenului atomic, cercetătorii trebuie să fie deasupra celei mai mari părţi ale atmosferei şi să utilizeze instrumente extrem de sensibile, în acest caz un spectrometru. SOFIA oferă ambele capacităţi”.
Da, cercetătorii, deja, se luptă cu cerul Pământului timp de zeci de ani, deoarece el este dens şi suficient de umed pentru a face extrem de dificilă posibilitatea de a vedea cu exactitate Universul situat dincolo de el.
Deci, pentru a depăşi acestă problemă, cercetătorii au pus în aplicare o grămadă de rezolvări (precum a fabrica stele false cu lasere gigantice(en)), rezultatul cărora a fost SOFIA.
Pentru cei neiniţiaţi, SOFIA este de fapt un avion reactiv gigant, Boeing 747SP jetliner(en), ce are la bord un telescop mare cu un diametru de 254 cm, care poate zbura deasupra celei mai mari părţi ale atmosferei Pământului pentru a oferi o imagine mai clară.
Având aşa un punct înalt de observare, plus un echipament specializat, care este proiectat special pentru a ignora atmosfera Pământului, echipa a avut posibilitatea să facă calculele lor.
În timp ce echipa nu a dat cifre exacte cu privire la cât de mult oxigen atomic este în mezosfera marţiană, ei presupun că ea este mai mică decât era de aşteptat.
Din acest motiv, echipa va continua să folosească SOFIA la evaluare altor zone ale planetei, pentru a se asigura că această cifră nu este rezultatul unor simple modificări în atmosferă.
Cu alte cuvinte, se pare că trebuie să aşteptăm rezultatele complete.
Între timp, impresionaţi-vă cu posibilitatea extrem de speculativă a teraformării Planetei Roşii:
[iframe id=”https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Ffuturism%2Fvideos%2Fvb.352364611609411%2F535587486620455%2F%3Ftype%3D3&show_text=0&width=560″]
Lasă un răspuns