Un nou studiu aerian, a dezvăluit peste 61 000 de structuri măyaşe vechi — de la piramide mari până la case singuratice — ce se aflau sub acoperământul des al junglei din Guatemala, ele au oferit indicii referitor la practicile agricole vechi de cultivare a culturilor, infrastructură, politică şi economie.
Jungla din Guatemala este deasă şi greu de explorat, din care cauză cercetătorii au cartografiat terenul cu ajutorul unei tehnologii cunoscute ca detectarea şi măsurarea luminii, sau LIDAR (Light Detection and Ranging).
Imaginile LIDAR au fost făcute în timpul cercetării aeriene a depresiunilor Maya, o regiune care se întinde pe mai mult de 2100 kilometri pătrați.
„Datorită faptului că, tehnologia LIDAR este capabil să străbată prin baldachinul des al pădurii şi a remarca trăsăturile suprafeței Pământului, aceasta poate fi folosită pentru a crea hărți de teren ce ne permit să identificăm pe ele structuri de proveniență umană, precum pereți, drumuri şi clădiri”, a declarat Marcello Canuto (en), directorul Institutului de Cercetare din America Centrală de la Universitatea Tulane din New Orleans.
Vedeţi şi: 29 Curiozităţi Incredibile despre civilizaţia maya
Cercetarea aeriană LIDAR, a cuprins 12 regiuni separate din Petén, Guatemala, şi a inclus atât așezări măyaşe rurale, cât şi urbane.
După analiza imaginilor — care includeau case izolate, palate mari, centre de ceremonii şi piramide — cercetătorii au stabilit că în regiunile măyaşe de altitudine joasă au trăit până la 11 milioane de locuitori la sfârșitul perioadei clasice, cuprinsă într anii 650 e.n. şi 800.
Acest număr este în concordanţă cu calculele anterioare, au remarcat cercetătorii în lucrarea, care a fost publicată pe 28 septembrie în revista Science.
Pentru susținerea unei aşa populații mari, ar fi fost nevoie de eforturi considerabile în ceea ce privește agricultura, spun cercetătorii.
Respectiv, nu a fost surprinzător faptul că observațiile LIDAR au arătat că o mare parte din zonele umede din zonă au fost considerabil modificate în scopuri agricole, au spus cercetătorii.

În ansamblu, cercetările au dezvăluit aproximativ 362 de kilometri pătrați de terase şi terenuri agricole modificate, precum şi încă alte 952 kilometri pătrați de zone folosite în scopuri agricole.


Mai mult ca atât, analiza LIDAR a descoperit 110 kilometri pătraţi de reţele rutiere din cadrul şi dintre oraşele îndepărtate, unele dintre care au fost puternic modificate.
Vedeţi şi: Scufundătorii au descoperit cea mai mare reţea de peşteri subacvatice, plină cu secrete Maya
Aceste constatări au evidențiat legăturile dintre regiunile măyaşe interne şi centrele urbane, spun cercetătorii.
„Văzute în ansamblu, terasele şi canalele de irigații, rezervoarele, fortificațiile şi căile de acces, dezvăluie o impresionant număr de terenuri modificate de către măyaşi pe întregul lor ținut, la o scară anterior inimaginabilă”, a declarat Francisco Estrada-Belli, profesor asistent de cercetare în domeniul antropologiei de la Universitatea Tulane şi director al Proiectului Arheologic Holmul.

Deşi, chiar dacă evaluarea LIDAR a dezvăluit aşa de multe structuri necunoscute anterior, cercetătorii au descris-o ca o completare, dar nu ca o înlocuire a arheologiei tradiționale.
Într-un alt articol privind perspectiva acestei metode (en), publicat în același jurnal, Anabel Ford, profesor adjunct de arheologie la Universitatea din California, Santa Barbara şi Sherman Horn, profesor de arheologie la Universitatea de Stat Grand Valley din Michigan, au scris că, chiar şi cu LIDAR, va fi întotdeauna nevoie de lucrări pe teren.
Lasă un răspuns