Noile imagini ale NASA afișează straturi de gheaţă ce se zăresc din stâncile erodate – un potenţial avantaj pentru viitorii oameni de pe Marte.

În regiunile de la latitudinile medii a planetei Marte, oamenii de știință au descoperit straturi de apă înghețată doar la câțiva metri sub suprafață planetei roşii.
Vedeţi şi: Robotul Curiosity a descoperit apă în stare lichidă pe Marte
Descoperirea adaugă detalii cruciale la istoria geologică a planetei Marte şi ar putea configura modul în care viitorii oameni de pe planeta roşie vor obține apa.
„Aceasta este o nouă fereastră în gheaţa subterană de pe Marte”, spune Colin Dundas (en), geologul de la U.S. Geological Survey care a co-descoperit straturile de gheaţă.
De mult timp, oamenii de știință presupun că sub stratul exterior al planetei Marte sunt blocate rezerve mari de gheaţă.
În anul 2012, misiunea Odyssey al NASA a scanat planeta de pe orbită şi a detectat semne de gheaţă subterană de adâncime mică la latitudini înalte (en).
În 2008, misiunea Phoenix al NASA a excavat apă îngheţată (en) în locul unde aterizat, aflat în apropierea polului nordic marțian.
Vedeţi şi: Ce ar putea însemna descoperirea de apă sărată pe Marte pentru căutarea vieţei?
Şi la sfârșitul anului 2016, folosind Mars Reconnaissance Orbiter (en) (o navă spațială multifuncțională concepută pentru a realiza recunoașterea și explorarea planetei Marte de pe orbită), oamenii de știință au găsit un strat subteran de gheaţă (en) la latitudinile mijlocii ale planetei Marte, care deține aproximativ aceeași cantitate de apă ca Lacul Superior (cel mai mare lac din America de Nord).
Dar până la studiul lui Dundas, publicat în Science, oamenii de știință au întâmpinat greutăți în a înțelege extinderea şi accesibilitatea straturilor subterane de gheaţă ale planetei Marte.
Cele opt locuri prezentate în noul studiu includ maluri abrupte, unde la fel ca într-un tort tăiat, eroziunea a expus straturi de rocă şi gheaţă pe care MRO le poate vedea de sus.
Benzile de gheaţă apar începând de la un metru, doi, de la suprafață, susținând ideea că latitudinile mijlocii ale lui Marte au înregistrat periodic ninsori mari milioane de ani în urmă, când planeta era înclinată după axa sa la un unghi mai abrupt decât este astăzi, spune Dundas (en).
„Acestea sunt imagini foarte interesante ,care captează gheaţa subterană prezisă de teorie”, spune expertul în ştiinţe planetare de la Calltech (en), Bethany Ehlmann, care nu a fost implicat în studiu.
„Noi am putea extrage gheaţa pentru a înregistra ultimele schimbări climaterice de pe Marte, la fel cum facem pe Pământ”.
De asemenea, descoperirea ar putea influenţa modul în care viitorii astronauți – ce ar putea odată ateriza la latitudinile medii a planetei (en) – îşi vor stinge setea.
Misiunile umane pe Marte cel mai probabil se vor baza pe extragerea apei din mediul înconjurător, fie din mineralele hidratate, fie din depozitele de gheaţă.
Iar apoi oamenii o vor bea sau descompune în hidrogen şi oxigen, elemente care la rândul său vor putea fi utilizate pentru a crea aer respirabil şi metan pentru combustibilul rachetelor.
Vedeţi şi: Pentru prima dată pe Marte a fost descoperit Bor
După cum arată un studiu al NASA din 2016 (en), gheaţa poate produce mai multă apă decât mineralele, dar dacă pentru aceasta va fi necesar de săpat mai mult de 9 metri prin rocă, atunci explorarea gheţii devine prea ineficientă.
Totuşi, acum lucrurile iau o altă întorsătură, dacă straturile de gheaţă se află doar la câțiva metri de la suprafață.
„Este mult mai încurajator faptul că apa înghețată ar putea fi disponibilă la adâncimi destul de mici, care ar putea fi folosită ca resursă pentru misiunile umane pe Marte”, spune Angel Abbud-Madrid (en), directorul Centrului pentru Resurse Spaţiale de la Şcoala de Mineri din Colorado.
Lasă un răspuns