Unde este apă este viaţă. Aceasta este o afirmaţie, reafiramata de multe ori. Fie că este vorba de apele acide din preajma vulcanilor sau de deşeurile din apele întunecate îngheţate ale Antarcticii, oriunde găsim apă în stare lichidă găsim viaţă. Anume acest fapt face atât de uimitoare recenta descoperire a dovezilor existenţei apei lichide pe Marte, de către roverul Curiosity de la NASA.
În 2002 sa descoperit că pe Planeta Roşie există gheaţă. Mai recent sa constatat că Marte are mai mult decât un pic de apă. Ea are gheţari. În cele din urmă, această gheaţă îngheţată conţine suficientă apă pentru a acoperi întreaga planetă cu un strat de un metru de apă.
Întrebarea majoră la moment este, cum poate o planetă cu o temperatura medie de -55°C să aibă apă lichidă?
În lucrarea care a fost publicată recent de revista Nature Geoscience, oamenii de ştiinţă în urma acestei descoperiri, şi-au expus detailat ideiile asupra circuitului apei pe Marte. Echipa condusă de omul, expert în ştiinţe planetatre, Javier Martнn-Torres de la Universitatea de Tehnologie din Luleå, Suedia, afirmă că posibil sarea este responsabilă de existenţa buzunarelor de apă.
La fel cum viaţa este capabilă să existe în apa aproape îngheţată a Antarcticii, ar fi posibil să fie şi aici cazul. Oamenii de ştiinţă susţin că sarea ar fi putea fi prezentă în aşa cantităţi că ar fi capabilă să modifice punctul de îngheţ al apei, astfel apa ar avea nevoie de mai mult rece decât pe Pământ, pentru a se solidifica.
Anterior, sa detectat semne a prezenţei sării pe Marte, şi a aceasta a este dovada anetrioară care stă la baza concluziei echipei.
În cele din urmă, se crede că ciclul apei se începe când vaporii din atmosfera marţiană se răcesc şi este apoi absorbită de sarea de la suprafaţa planetei. Apoi seara când temperaturile cad mult sub zero, sarea devine saturată cu vapori de apă care formează „sărămuri lichide în straturile superioare sub 5 cm”. Aceste bazine mici lichide rămân până temperaturile din timpul zilei nu le prefac din nou în vapori.
Din păcate, Curiosity nu a fost capabil de a captura imagini de apă lichidă pe Marte pentru că, tehnologia nu a fost inventată încă. Da, bineînţeles sunt camere pe Marte (mulţimea de poze făcute atestă acet fapt); cu toate acestea, camerele nu funcţionează la temperturile sub zero, temperaturi la care există apa lichidă pe Marte.
Deci, ce ţine de evenimentul principal: Conţin oare aceste mici bazine de apă viaţă? Ei bine, nu se ştie sigur. Cu toate acestea, se ştiu câteva lucruri care ne permit sa facem unele presupuneri. În primul rând , datorită temperaturilor atât de joase, viaţa aşa cum o ştim, nu poate exista. În al doilea rând, deoarece bazinele par să se usuce în timpul zilei, este puţin probabil că va putea supraveţui ceva. Dar, în ciuda faptului că este puţin probabil, nu este cu totul imposibil. Până la urma urmei asta tot e ceva.
Surse: From Quarks To Quasars; BBC
Lasă un răspuns