Oamenii de știință de la misiunea Curiosity au interceptat semnalul această săptămână şi caută înregistrări suplimentare de pe planeta roșie.
Se pare că, Marte râgâie cantități mari de gaz, ce ar putea fi un semn al prezenței microbilor ce trăiesc astăzi pe planetă.
Într-o măsurătoare realizată miercuri (19 iunie), roverul Curiosity al NASA a descoperit cantități surprinzătoare de metan în aerul marțian, un gaz care pe Pământ este produs de obicei de vietăți.
Datele au revenit pe Pământ joi (20 iunie), iar de vineri, oamenii de ştiinţă ce lucrează la misiune au discutat cu entuziasm despre ştiri, ce încă nu au fost anunţate de NASA.
„Având în vedere acest rezultat surprinzător, noi am reorganizat week-end-ul pentru a efectua un experiment suplimentar”, a scris echipei științifice (en), Ashwin R. Vasavada, cercetătorul proiectului, într-un email captat de The Times.
Controlorii misiunii de pe Pământ au trimis vineri (21 iunie) noi instrucțiuni rover-ului de a obține mai multe informații din înregistrări, afectând astfel munca științifică planificată anterior.
Rezultatele acestor observații sunt așteptate pe Pământ luni (24 iunie).
Oamenii au fost mult timp fascinați de posibilitatea existenţei extratereștrilor pe Marte.
Dar navele spațiale Viking al NASA în anii 1970 au fotografiat un peisaj pustiu.
Două decade mai târziu, oamenii de ştiinţă planetari au venit cu ideea că Marte ar fi putut fi mai călduros, mai umed şi mai locuibil acum 4 miliarde de ani.
Acum, ei susțin ideea că dacă viaţa ar fi apărut vreodată pe Marte, descendenții săi microbieni ar fi putut migra sub sol şi supraviețui.
Vedeţi şi: Blocuri de construcţie a vieţii au fost găsite pe Marte
Dacă metanul este prezent în aerul rarefiat marțian, aceasta e un lucru semnificativ, deoarece lumina solară şi reacțiile chimice pot distruge moleculele în timp de câteva secole.
Astfel, orice metan detectat acum trebuia să fi fost eliberat recent.
Pe Pământ, microbii cunoscuți ca metanogeni prosperă în locuri lipsite de oxigen, cum ar fi în rocile adânci subterane şi tractul digestiv al animalelor, eliberând metanul ca un produs al deșeului.
Vedeţi şi: Rezerve uriașe de apă au fost găsite pe toată planeta Marte
Cu toate acestea, reacțiile geotermale lipsite de biologie, de asemenea, pot genera metan.
De asemenea, este posibil ca metanul să fie vechi, prins în interiorul planetei Marte timp de milioane de ani, evadând intermitent prin crăpături.
NASA a recunoscut detecția metanului într-o declarație făcută sâmbăta după-amiază, dar a numit-o „un rezultat științific prematur”.
Purtătorul de cuvânt al agenţiei a adăugat (en): „Pentru a menține integritatea științifică, echipa de știință a proiectului va continua să analizeze datele înainte de a anunța rezultatele”.
Oamenii de știință au raportat pentru prima dată despre detectarea metanului pe Marte acum un deceniu jumate, folosind măsurătorile de la Mars Express, o navă spaţială de pe orbita planetei construită de Agenţia Spaţială Europeană şi care este încă în funcțiune.
Detecţia a fost susținută şi de telescoapele de pe Pământ.
Cu toate acestea, aceste constatări erau la limita posibilităților de detectare a acestor instrumente şi mulți cercetători presupus că metanul ar putea fi doar un miraj de date eronate.
Când Curiosity a sosit pe Marte în 2012, el a căutat metan şi nu a găsit nimic (en), barem mai puțin de 1 parte per miliard în atmosferă.
Apoi, în 2013 a detectat o creştere bruscă (en), de până la 7 părţi pe miliard, care a durat cel puțin două luni.
Vedeţi şi: Hoinarul Curiosity a găsit metan pe Marte: Ce ar putea însemna aceasta pentru viaţă
Metanul s-a spulberat.
Măsurătorile din această săptămână au găsit 21 de părți pe miliard de metan sau o creștere de trei ori mai mare decât cea din 2013.
Chiar înainte de descoperirea din această săptămână, misterul metanului s-a adâncit.
Oamenii de știință de la Curiosity au dezvoltat o tehnică care a permis rover-ului să detecteze cantități mai mici de metan cu instrumentele existente.
Se pare că, nivelul de gaz scade şi se ridică odată cu anotimpurile planetei roşii.
O nouă analiză a înregistrărilor vechi a Mars Express a confirmat concluziile făcute de Curiosity în 2013.
La o zi după ce Curiosity a raportat o creștere a nivelului de metan, nava de pe orbită, trecând deasupra locației Curiosity, de asemenea, a semnalat o creștere.
Dar Trace Gas Orbiter, o navă spaţială europeană nouă lansată în 2016, cu instrumente mai sensibile, nu a detectat nici o urmă de metan în primul său lot de observații științifice anul trecut.
Marco Giuranna, cercetător la Institutul Naţional de Astrofizică din Italia, ce conduce măsurătorile de metan a orbiter-ului Mars Express, a declarat că oamenii de știință de la misiunile Curiosity, Mars Express şi Trace Gas Orbiter au discutat ultimele descoperiri.
El a confirmat că a vorbit despre creșterea nivelului metanului până la 21 de părți per miliard, dar a adăugat că această constatare a fost preliminară.
El a spus că Mars Express a trecut deasupra craterului Gale, o depresiune cu un diametru de 154 de km pe care Curiosity o studiază, în aceeași zi în care acesta din urmă a făcut măsurătorile.
Există şi alte observaţii în datele anterioare şi cele care vor urma, a spus Giuranna, inclusiv de acelea comune cu Trace Gas Orbiter.
„O mulţime de date urmează a fi procesate”, a spus dr. Giuranna într-un email (en).
„Voi avea câteva rezultate preliminare săptămâna viitoare”.
Roverele programate pentru lansare anul viitor — unul al NASA, altul un rezultat al colaborării ruso-europene — vor transporta instrumente concepute pentru a căuta blocuri de viaţă, deşi nici unul nu este conceput pentru a răspunde la întrebarea dacă în prezent există viaţă pe Marte.
Lasă un răspuns