Inborş

Tot ce-i mai interesant

  • Lume
  • Ştiinţă
  • Universul
  • Curiozităţi
  • Istorie
  • Natură
  • Sănătate
  • Tehnologii

Roverul NASA Perseverance a aterizat cu succes pe Marte

februarie 20, 2021 by Vladimir Moşoglu Leave a Comment

Prima imagine făcută de Perseverance pe Marte
Aceasta este prima imagine trimisă de roverul Perseverance, ce reprezintă suprafaţa planetei Marte, imediat după aterizarea în craterul Jezero, joi, 18 februarie 2021. (NASA via AP)

Perseverance este gata să înceapă o misiune de doi ani pentru a cutreiera suprafața marțiană în căutarea semnelor de viaţă rămase din trecut

NASA a început o nouă eră în explorarea planetei Marte odată cu aterizarea reușită a rover-ului Perseverance joi, pe 19 februarie 2021, un robot explorator de dimensiunea unui automobil.

El va căuta urme ale vieții străvechi ce posibil a existat odată pe planetă şi va colecta ceea ce prin urmare vor putea fi primele mostre de roci de pe planeta roșie ce au fost transmise înapoi pe Pământ.

Roverul a atins solul în jurul orei 15:55 ET (22:55 UTC+2), după ce a executat o aterizare îndrăzneață şi remarcabilă, poreclită “șapte minute de teroare”.

Perseverance, este acum a cincilea rover al NASA ce a aterizat pe Marte şi urmează să înceapă o misiune de doi ani, obiectivul căreia este de a cutreiera suprafața plantei şi a căuta semne ale vieții microbiene străvechi.

Vedeţi şi: Sonda spaţială InSight al NASA a aterizat cu succes pe Marte. Ce urmează?

De asemenea, ea este ultima dintre cele trei misiuni noi ce au ajuns pe planeta roșie în februarie.

La începutul acestui an, alte două nave spațiale, lansate de Emiratele Arabe Unite şi China, au ajuns la Marte şi s-au plasat pe orbita din jurul planetei.

Mult așteptata misiune Perseverance ar trebui să răspundă la întrebări cheie despre istoria şi evoluția planetei Marte, dar, în același timp, este un pas crucial către obiectivul NASA de a trimite oameni pentru a o explora.

Touchdown confirmed. The #CountdownToMars is complete, but the mission is just beginning. pic.twitter.com/UvOyXQhhN9

— NASA (@NASA) February 18, 2021

Deocamdată, planificatorii misiunii de la Laboratorul Jet Propulsion al agenției din Pasadena, California, pot răsufla uşor.

Doar aproximativ jumătate din toate încercările anterioare de a ateriza pe Marte au reușit, iar contactul planificat cu solul a roverului Perseverance, a fost considerat cel mai riscant şi provocator.

“Eu sunt uimit că totul a mers în mare parte conform planului”, a declarat joi Steve Jurczyk (en), administratorul interimar al NASA, la un briefing de știri după aterizare.

“Când eu am auzit semnalul de aterizare şi am văzut prima imagine, nu vă pot reda cât de copleșit de emoții şi fericit am fost”.

Nasa aşteaptă rezultate mari de la misiunea Perseverance ce a costat 3 miliarde de dolari.

Roverul nu este doar cel mai sofisticat robot explorator al agenţiei, dar şi prima etapă a unei iniţiative mai largi de colectare a probelor de roci şi sedimente şi trimiterea lor pe Pământ.

Aceste eforturi au menirea să deschidă calea spre explorarea umană a planetei roşii, a declarat Janet Ivey, preşedintele Explore Mars, o organizație non-profit ce pledează pentru trimiterea astronauţilor pe Marte.

“Există o probabilitate reală ca misiunea Perseverance să mărească şansele de a vedea oamenii pe Marte în timpul vieţii mele”, a spus ea (en).

“Noi într-adevăr ne lansăm în cea mai grandioasă aventură”.

Roverul îşi va petrece următoarele câteva zile făcând fotografii a împrejurimilor sale, în timp ce controlorii misiunii de pe Pământ vor monitoriza starea navei şi a instrumentelor sale.

După care, inginerii vor încărca un nou software de zbor, astfel încât Perseverance să poată să înceapă lucrul.

“Acum începe ştiinţa uimitoare”, a spus Thomas Zurbuchen (en), administrator asociat pentru direcția misiunii științifice a NASA.

“Fiecare petic al suprafeței lui Marte, este un petic de probe ce pot fi transmise de pe Marte”.

Cel mai bun loc pentru a găsi semne ale vieţii din trecut pe planeta Marte

Roverul Perseverance a aterizat într-o zonă a lui Marte cunoscută sub numele de craterul Jezero, un bazin cu o lățime de 45 de kilometri care se află chiar la nord de ecuatorul marțian.

Există dovezi că un râu se scurgea odată în Jezero, formând o deltă în urmă cu miliarde de ani, ce avea toate ingredientele potrivite pentru apariția vieţii.

Vedeţi şi: Au fost prezentate dovezi că pe Marte au existat râuri

În această regiune Perseverance va putea examina roci vechi de 3,6 miliarde de ani şi căuta biosemnături sau urme de materie organică în sedimentele marțiene.

Craterul Jezero de pe Marte. NASA / JPL-Caltech / MSSS / JHU-APL

Vedeţi şi: Pe Marte a fost detectat un lac subteran cu “apă lichidă”

“Noi ne așteptăm că cele mai bune locuri pentru a căuta biosemnături ar fi în albia lacului Jezero sau în sedimentele de la țărm, ce pot fi incrustate cu minerale carbonatice, care sunt deosebit de bune în conservarea anumitor tipuri de vieţi fosilizate pe Pământ”, a declarat într-un comunicat (en), Ken Williford, om de ştiinţă adjunct al proiectului pentru misiunea Perseverance la Laboratorul Jet Propulsion.

Vedeţi şi: Roverul NASA de pe Marte a detectat un pufăit de gaz ce ar putea semnala viaţa

“Dar odată ce căutăm dovezi ale microbilor antici într-o lume străină străveche, este important să păstrăm o minte deschisă”.

Echipat pentru a începe cercetările științifice şi colectarea de probe

Roverul Perseverance, ce a fost lansat în spaţiu în iulie 2020, este echipat cu un burghiu, un braț robotic de 2 metri lungime şi șapte instrumente științifice diferite.

Hello, world. My first look at my forever home. #CountdownToMars pic.twitter.com/dkM9jE9I6X

— NASA's Perseverance Mars Rover (@NASAPersevere) February 18, 2021

De asemenea, roverul poartă un mic elicopter, numit Ingenuity, ce va fi folosit pentru a încerca primul zbor controlat pe o altă planetă.

Dacă va avea succes, tehnologia elicopterului va putea fi revoluționară pentru știința planetară, a spus Robert Zubrin, autorul “The Case of Mars” şi fondatorul Mars Society, o organizație nonprofit ce pledează pentru explorarea umană a planetei roşii.

“Roverii pot parcurge câteva sute de metri pe zi, dar un aparat zburător ar putea face asta în câteva secunde”, a spus Zubrin (en).

“Peste zece ani, am putea trimite elicoptere pe Marte ce zboară aterizează undeva şi lasă roverii să facă cercetări într-o anumită zonă.

Aceasta ar fi fantastic”.

Pe lângă testul cu elicopterul, roverul Perseverance va face măsurători ale vremii marțiene, va monitoriza furtunile de praf, va folosi instrumentele radar pentru a sonda caracteristicile geologice subterane şi va efectua experimente pentru a vedea dacă oxigenul pentru respirație şi propulsie poate fi produs din atmosfera marțiană bogată în dioxid de carbon — o preocupare esențială dacă NASA intenționează să trimită în cele din urmă astronauți pe planeta roșie.

Membrii echipei roverui Perseverance Mars al NASA urmăresc în controlul misiunii cum primele imagini ajung la câteva momente după ce nava spațială a atins cu succes suprafaţa planetei Marte. (Bill Ingalls/NASA via AP)

“Dacă intenționăm să ajungem pe Marte, noi nu ne putem baza pe a trimite totul de pe Pământ”, a declarat Chris Carberry (en), cofondator şi director general al Explore Mars.

“Acest experiment este conceput pentru a vedea dacă putem trăi pe baza solului de aici”.

De asemenea, Perseverance va colecta mostre de roci şi sedimente marţiene în tuburi ce vor fi stocate pentru viitoarele misiuni.

Roverul este capabil să strângă mai mult de 30 de probe separate, potrivit NASA.

Pentru următoare fază a inițiativei de returnare a probelor, NASA a colaborat cu Agenţia Spaţială Europeană.

O misiune ulterioară va lansa mai întâi un mic rover pentru a prelua probele stocate, încărcându-le într-un singur recipient, după care le va trimite pe orbită în jurul planetei Marte.

A treia şi ultima etapă, implică trimiterea unei nave spațiale pentru a captura containerul de pe orbita lui Marte şi, în cele din urmă, a reveni pe Pământ în anul 2031.

A doua imagine trimisă de rover-ul Perseverance care arată suprafața lui Marte, imediat după aterizarea în craterul Jezero, joi, 18 februarie 2021. (NASA via AP)

Această frenezie de activități înseamnă că Marte va fi probabil în centrul atenției în următorul deceniu.

Sosirea roverului Perseverance pe Marte a fost precedată de alte două nave spațiale — lansate de EAU şi China — ce la fel încep noi misiuni pe planeta roşie.

Sonda Hope, concepută pentru a funcționa ca un satelit meteo în jurul planetei roşii, s-a strecurat cu succes pe orbita lui Marte pe 9 februarie, făcând Emiratele Arabe Unite doar a cincea ţară ce a reușit acest lucru.

La mai puţin de 24 de ore, orbiterul şi roverul chinez Tianwen-1, de asemenea, au intrat pe orbita din jurul lui Marte, marcând o realizare semnificativă în cadrul programului spațial al ţării ce avansează rapid.

Puţine detalii au fost făcute publice despre misiunea Tianwen-1 a Chinei, dar sonda a fost concepută pentru a] se roti în jurul planetei roșii şi a cartografia suprafaţa marțiană folosind un instrument radar ce poate măsura proprietățile solului şi a gheții de apă.

China va încerca să-şi aterizeze roverul pe Marte undeva în mai.

Atenţia asupra planetei roșii de la mai multe agenții spațiale ar putea fi un avantaj pentru ştiinţa planetară şi explorarea planetei Marte.

“Este emoțional, deoarece este nu doar o singură ţară — ochii tuturor sunt ațintiți spre Marte”, a spus Ivey.

Ea a adăugat că misiunea Perseverance este o distragere binevenită de anul trecut, în care lumea a fost pentru prima dată răsturnată de pandemia coronavirus.

“Spaţiul uneşte deoarece este inspirator şi atractiv”, a spus Ivey (en).

“Urmărirea, după cum într-adevăr au loc isprăvile inginerești aproape imposibile, vă poate face să gândiți că: Lucrurile bune sunt posibile. Şi lucruri mărețe ne așteaptă în viitor”.

Filed Under: Tehnologii, Ultimele articole, Universul Tagged With: explorare, marte, sistem solar, zboruri spaţiale

About Vladimir Moşoglu

Experimentez: Search Engine Optimization, Digital Marketing, Structură Informaţională a web - siturilor.

În continue căutare de lucruri interesante şi utile din întreaga lume.

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai populare astăzi

  • Albatrosul - animale din antarctica 23 Animale din Antarctica şi Polul Sud 115 views | posted on 27/03/2018
  • Curiozităţi despre Polul Nord Curiozităţi despre Polul Nord şi informaţii intere... 59 views | posted on 01/06/2016
  • Musée Grévin - monumente şi obiective turistice din Franţa 20 Cele mai vizitate monumente şi obiective turist... 59 views | posted on 04/11/2015
  • Curiozităţi despre sistemul solar 10 curiozități despre sistemul solar 56 views | posted on 02/11/2014
  • Fructe exotice - Durian 23 fructe exotice ciudate de care veţi fi cu sigu... 53 views | posted on 12/11/2015
  • Curiozităţi despre Africa 50 de curiozităţi despre Africa, şi date interesa... 48 views | posted on 21/10/2014
  • Casa înţelepciunii - ştiinţa in lumea musulmană 15 realizări incredibile din lumea musulmană în E... 34 views | posted on 12/10/2015

Ultimele interesante

Sistemul Alpa Centauri — o nouă potenţială exoplanetă

Un candidat pe rol de exoplanetă cu condiții pentru viață a fost observat în jurul Alpha Centauri A

februarie 14, 2021

FarFarOut — cel mai îndepărtat obiect din sistemul solar

Astronomii tocmai au confirmat cel mai îndepărtat obiect cunoscut din sistemul solar

februarie 13, 2021

Prima viaţă pe Pământ

Tot mai multe dovezi arată că viața pe Pământ a început nu doar de la ARN

februarie 6, 2021

Super-pământ aproape la fel de vechi ca Universul

Astronomii au descoperit un super-pământ aproape la fel de vechi ca Universul

ianuarie 31, 2021

Cartea Morţii — Egiptul antic

Un sul gigantic al “Cărții Morții” a fost descoperit într-un cavou egiptean antic

ianuarie 24, 2021

Titanosaur — cel mai mare dinozaur

Noul dinozaur masiv descoperit, ar putea fi cea mai mare creatură ce a călcat vreodată pe Pământ

ianuarie 23, 2021

Dealuri gravitaţionale

Aceste dealuri ce sfidează gravitația sunt unul dintre cele mai ciudate fenomene naturale

ianuarie 17, 2021

Taguri

alimentaţie sănătoasă anatomie animale antropologie arheologie astrofizică astronomie biologie cancer chimie civilizaţii cosmologie cosmonautică creier cuantică curiozităţi curiozităţi biologie curiozităţi din lume curiozităţi istorice curiozităţi ştiinţifice descoperiri descoperiri arheologice ecologie Egipt energie regenerabilă evoluţie exoplanete explorare fizică galaxii genetică geografie geologie găuri negre imagini din natura invenţii marte medicină paleontologie planete sistem solar turism util viaţă pe alte planete zboruri spaţiale

Alte articole interesante

NASA planifică prima misiune interstelară pentru căutarea vieţii

De ce noul coronavirus într-adevăr își merită coroana sau ce știm despre el la moment

Pentru prima dată oamenii de știință au înregistrat cum creierul elimină neuronii morți

SpaceX a lansat zborul de test istoric al navei spațiale Crew Dragon spre Stația Spaţială

O rețea de lacuri ascunse a fost găsită sub suprafața lui Marte

  • Politica de confidenţialitate

Natură

Unul dintre cele mai mari mistere ale biologiei “a fost rezolvat” de IA

Continue oare oamenii să evolueze? Oamenii de știință răspund

Oamenii de știință pentru prima dată au clonat calul lui Przewalski şi el e atât de drăguț

Urme de picioare umane vechi de 120 000 de ani au fost descoperite în Arabia Saudită

De ce unii oameni sunt mai atrăgători pentru ţânţari decât alții?

Categorii

  • Artă (13)
  • Curiozităţi (67)
  • Istorie (110)
  • Lume (163)
  • Natură (167)
  • Poza zilei (24)
  • Sănătate (146)
  • Ştiinţă (246)
  • Tehnologii (114)
  • Ultimele articole (805)
  • Universul (253)

© 2021 Toate drepturile rezervate · Inbors.com · Construit pe Genesis Framework

sponsored