„Un memento că în corp mai există mistere ascunse”
Cercetătorii au identificat un nou „micro-organ” în sistemul imunitar al șoarecilor şi al oamenilor — o primă descoperire de acest gen în ultimii zece ani — şi ea ar putea îndrepta oamenii de știință în direcția dezvoltării unor vaccine mult mai eficiente în viitor.
Vaccinurile se bazează pe secole de cercetări care arată că, odată ce organismul a avut de a face cu un anumit tip de infecţie, data viitoare el este mai bine pregătit pentru a lupta împotriva ei.
Iar această cercetare, sugerează că noul micro-organ ar putea fi esențial pentru modul în care corpul nostru „memorează” imunitatea.
Cercetătorii, de la Institutul Garvan pentru Cercetări Medicale din Australia, au reperat la șoareci structuri subțiri plate pe partea superioară a ganglionilor limfatici ai sistemului imunitar şi pe care le-au numit „subcapsular proliferative foci” (sau pe scurt SPF).
Vedeţi şi: Făceți cunoștință cu organul vostru nou descoperit, “Interstițium”
Aceste SPF-uri par să funcționeze ca sedii centrale biologice, menite să planifice un contraatac împotriva infecției.

SPF-urile apar doar atunci când sistemele imunitare ale șoarecilor luptă împotriva infecțiilor întâlnite anterior.
În plus, cercetătorii au detectat SPF-uri şi în ganglionii limfatici umani, fapt ce sugerează că organismele noastre reacționează în același mod.
„Atunci când luptați împotriva bacteriilor care se pot dubla la fiecare 20 – 30 de minute, fiecare moment contează”, spune cercetătorul principal Tri Phan (en).
„Sau mai exact, dacă sistemul nostru imunitar va întârzia cu asamblarea echipamentului de luptă împotriva infecției, veți muri”.
„Iată de ce vaccinele sunt atât de importante. Vaccinarea antrenează sistemul imunitar, într-aşa fel, încât el să poată produce cât mai rapid anticorpi atunci când reapare o infecție.
Vedeţi şi: Nanoparticulele de fier trezesc sistemului imunitar pentru a lupta cu tumorile
Până acum, noi nu am știut cum şi unde se întâmplă acest lucru”.
Modelele tradiționale de microscopie analizează straturi subțiri 2D de țesut şi cercetătorii cred că aceasta este cauza de ce SPF-urile nu au fost observate anterior — ele însăși sunt foarte subțiri şi apar doar temporar.
De data aceasta, echipa a făcut echivalentul unui film 3D al sistemului imunitar în acțiune, care a relevat colectarea numeroaselor tipuri diferite de celule imune în aceste SPF-uri.
Cercetătorii le descriu ca „magazine universale (one-stop shop)” menite să lupte împotriva infecțiilor memorate şi nu în ultimul rând, pentru a le ataca rapid.
Important e că, colecția de celule imune reperate de cercetători a inclus celulele tip B de Memorie (en) — celulele care spun sistemului imunitar cum să lupte împotriva unei anumite infecții.
Celulele B de Memorie se transformă apoi în celule plasmatice pentru a produce anticorpi, care, în cele din urmă, şi se vor ocupa de combaterea reală a amenințării.
„A fost incitant să vedem celulele B de memorie grupate şi activate în această structură nouă, care nu mai fusese văzută niciodată anterior”, spune un membru al echipei (en), Imogen Moran.
„Noi am fost în stare să le vedem în mișcare, interacționând cu toate aceste alte celule imune şi transformându-se în celule de plasmă, direct în faţa ochilor noștri”.
Vedeţi şi: 21 mituri despre corpul uman
Potrivit cercetătorilor, poziționarea structurilor SPF pe partea superioară a ganglionilor limfatici, le permite lor să lupte şi să acționeze mai rapid împotriva infecțiilor.
Ele sunt strategic amplasate în punctele unde se așteaptă să invadeze bacteriile şi conțin toate ingredientele necesare pentru a nu permite răspândirea infecției.
Acum, când noi știm mai bine cum acționează organismul în aşa cazuri, noi putem îmbunătăți tehnicile de vaccinare — în prezent vaccinurile se concentrează pe crearea celulelor B de memorie, dar acest studiu sugerează că, procesul ar putea deveni mai eficient dacă, de asemenea, se va analiza şi modului în care ele se transformă în celule plasmatice datorită activității interne a SPF.
„Aşa dar, aceasta este o structură ce era prezentă tot timpul, dar nimeni nu o văzuse până în prezent din lipsa de instrumente potrivite”, spune Phan (en).
„Acest lucru este un memento remarcabil referitor la faptul că în corp mai există încă mistere ascunse — chiar dacă, pentru mai mult de 300 de ani, oamenii de știință examinează țesuturile organismului prin microscop”.
Cercetarea a fost publicată în Nature Communications.
Lasă un răspuns