Aceasta ar putea explica modul în care începe chelirea
Pentru prima dată, oamenii de ştiinţă au descoperit că un tip comun de celule imune direct activează celule stem din piele, care sunt responsabile pentru creşterea părului la şoareci.
Fără acest declanşator, foliculii părului pur şi simplu nu îşi fac treaba – chiar dacă acestea au suficiente celule stem (en; pdf.) pentru a continua procesul.
Reieşind din faptul că, mecanismele de creştere a părului la şoareci sunt similare cu cele ale oamenilor, cercetătorii speră că acest nou mecanism descoperit ar putea duce la o mai bună înţelegere a condiţiilor care duc la alopecie (en), precum şi la alte tipuri de chelie.
Printre diferiţii actori ai sistemului imunitar pe care îi avem în organism, există o subclasă de celule imune numite celule T reglatoare (en), sau pe scurt Treg.
Vedeţi şi: Un succes „fără precedent” în tratarea cancerului folosind celule T raportează oamenii de ştiinţă
Marea majoritate a celulelor T reglatoare trăiesc în ganglionii noştri limfatici, unde ele ajută la controlul inflamaţiilor în tot corpul (en).
Dar noi, deasemenea, avem subseturi de celule Treg care se află în alte părţi ale corpului, cum ar fi muşchii sau ţesutul pulmonar.
Iar, studiile încep să indice că aceste celule Treg „rezidente-ţesut” pot îndeplini roluri specifice unice în partea corpului unde se află.
Cercetătorii ştiu că, atât şoarecii cât şi oamenii au o mulţime de celule Treg în piele (en), dar deocamdată noi ştim foarte puţin despre funcţia lor acolo.
Văzând că aceste celule Treg specifice de piele tind să se aşeze în jurul foliculelor de păr, o echipă condusă de cercetătorii de la Universitatea California din San Francisco (UCSF) a investigat ipoteza conform căreia celulele sistemului imunitar sunt oarecum implicate în creşterea părului.
Vedeţi şi: Nanoparticulele de fier trezesc sistemului imunitar pentru a lupta cu tumorile
Ceea ce au descoperit ei nu este doar simplă implicare, ci un declanşator direct – făcând celule Treg o parte importantă a procesului de creştere a părului.
„Foliculii de păr sunt într-o reciclare continuie: atunci când un fir de păr cade, o parte a folicului pilos trebuie să crească din nou”, a declarat cercetătorul Michael Rosenblum (en) într-un comunicat de presă.
„Acesta se credea un proces total dependent de celulele stem, dar se pare că celule Treg aici sunt esenţiale”.
La mamifere, foliculii de păr regenerează într-un mod specific, un proces ciclic ce cuprinde faza de creştere (cunoscut sub numele de anagen) şi de odihnă (telogen).
Echipa a urmărit numărul de celule Treg în pielea şoarecilor în timpul acestor diferite faze de creştere a părului şi au găsit o corelaţie strânsă – în faza telogen, aceste celule ale sistemului imunitar, erau mult mai abundente.
Intrigaţi de această corelaţie, oamenii de ştiinţă au făcut încă un pas în direcţia descoperirii mecanismului biologic implicat în relaţia dintre celule Treg şi stem, ce determină foliculii de păr să-şi facă treaba.
Pentru a face acest lucru, ei au luat şoareci modificaţi genetic, a căror celule Treg puteau fi „zdrobite” printr-o simplă intervenţie, au tuns părul de pe spatele lor şi apoi au aplicat o cremă depilatoare timp de 30 de secunde – după depilare, foliculii de păr dau start fazei de creşterei active a părului.
Ei au monitorizat recreşterea părului timp de 14 zile, comparând recreşterea lui la şoarecii de control şi la cei a căror celule Treg au fost deteriorate.
La şoarecii a căror celule Treg au fost distruse în primele trei zile după depilare, părul pur şi simplu nu a mai crescut din nou, lăsându-i cu un petic de chelie pe spatele lor.
O examinare mai atentă a relevat faptul că, celulele Treg declanşează direct activarea celulelor stem din foliculul de păr, printr-un sistem bine cunoscut de comunicare dintre celule numit calea de semnalizare Notch (en), care implică o proteină specifică numită Jag1.
Ei chiar au constatat că, atunci când au înlocuit celule Treg cu mărgele microscopice acoperite cu Jag1, ele au declanşat activitatea în foliculii de păr la fel ca celule Treg.
„Aceasta este precum dacă celule stem ale pielii şi Treg ar fi co-evoluat, astfel încât celule Treg nu numai păzesc celule stem împotriva inflamaţiei, dar, de asemenea, pariticipă la procesul lor de regenerare”, a spus Rosenblum (en).
„Acum, celule stem se bazează complet pe cele Treg, pentru a şti când este timpul pentru a începe regenerarea”.
Aceasta, este într-adevăr o demonstraţie elegantă a unui mecanism necunoscut anterior a creşterii părului la şoareci, dar mai este mult lucru de făcut înainte de a putea spune că celule Treg defective din piele ar putea fi vinovaţii din spatele căderii părului la om.
Dar, aici există cel puţin un indiciu ispititor din care motiv studiul poate duce spre noi descoperiri.
În studiile de asociere genetică a alopecia areata, o afecţiune caractereizată prin pierderea „neuniformă” a părului, cercetătorii au descoperit mutaţii (en) în gene care sunt implicate în funcţionarea celulei Treg.
Pe viitor, cercetătorii speră să exindă rezultatele lor şi să investigheze modul în care celule Treg din piele ar putea fi implicate în vindecarea rănilor şi, de asemnea, a diferitor condiţii de cădere a părului la om.
„Aceasta va fi important pentru a determina dacă acest principiu se extinde la bolile umane ale disfuncţiei epiteliale şi dacă celule Treg pot fi utilizate la dezvoltarea de noi terapii pentru tulburări de regenerare a ţesutului de celule stem-mediate”, scriu ei într-un studiu (en).
De asemenea, aceste rezultate noi sunt un adaos important la cunoştinţele oamenilor de ştiinţă ce priveşte creşterea părului.
Cercetarea a fost publicată în Cell.
Lasă un răspuns