Oamenii de știință din SUA au recrutat un aliat neașteptat în eforturile lor de a dezvolta un nou tratament al gripei.
Lamele au fost folosite pentru a elabora o nouă terapie cu anticorpi, care are potențialul de a fi eficientă împotriva tuturor tipurilor de gripă, inclusiv a noilor pandemii.
Gripa — este un adevărat maestru în arta camuflării, ea modifică constant aspectul său pentru a scăpa de sistemul nostru imunitar.
Acesta este motivul din care fiecare iarnă este nevoie de o nouă vaccină antigripală şi motivul din care uneori dă greş.
Ştiinţa este în căutarea unei modalități de a ucide toate tipurile de gripă, indiferent de tulpină şi cât de tare a mutat.
Iată aici în prim plan intră lama, cunoscută pentru blana sa.
Aceste animale produc niște anticorpi incredibil de mici comparativ cu ai noștri.
Anticorpii sunt armele sistemului imunitar, ei se prind de proteinele ce ies în afară pe suprafața unui virus.
Anticorpii umani tind să atace vârfurile acestor proteine, dar anume această parte a gripei mutează cel mai uşor.
Vedţi şi: 7 informaţii utile de înghiţit despre antibiotice
Anticorpii lamei folosesc avantajul mărimii lor pentru a străbate mai adânc şi a ataca părțile pe care virusul gripei nu le poate schimba.
O echipă de la Institutul Scripps din California a infectat lamele cu multiple tipuri de gripă pentru a provoca un răspuns imun.
Apoi ei au examinat sângele lamei pentru a selecta cei mai puternici anticorpi care ar putea ataca o gamă largă de tulpini de gripă.
Ei au selectat patru, apoi au început să creeze propriul anticorp sintetic care folosea elemente de la fiecare.
El a fost testat pe șoareci, cărora li s-au administrat doze mortale de gripă.
Profesorul Ian Wilson, unul din cercetători, a declarat pentru BBC Science in Action: „El este foarte eficient, au fost 60 de viruși diferiţi utilizați în această provocare şi numai unul nu a fost neutralizat şi acesta este un virus ce nu infectează oamenii.
Scopul aici este de a oferi ceva ce ar lucra de la sezon la sezon şi, de asemenea, va proteja de eventuale pandemii, dacă ele vor apărea”.
Lucrarea, publicată în revista Science, este o cercetare foarte timpurie şi echipa dorește să facă mai multe teste înainte de a începe studiile pe om.
Sfântul Graal
Cercetătorii au încercat două abordări pentru a administra animalelor anticorpii.
Primul a fost injectarea anticorpilor, iar al doilea a fost un tip de terapie genetică.
Instrucțiunile genetice pentru fabricarea anticorpului au fost incorporate în interiorul unui virus inofensiv, care apoi a fost folosit pentru a infecta nasul șoarecilor.
Celulele din mucoasa nasului au început apoi să producă anticorpul de ucidere a gripei.
Un alt avantaj al acestei abordări îl constituie faptul că ea ar putea funcționa la vârstnici.
Cu cât deveniți mai în vârstă, cu atât sistemul imun devine mai slab şi cu atât vaccinul de gripă sezonieră devine mai puţin eficace.
Dar, abordarea inspirată de la lame nu necesită pregătirea sistemului imunitar.
Profesorul Jonathan Ball, de la Universitatea din Nottingham, a declarat (en): „A avea un tratament care poate lucra pentru o serie de tulpini diferite de virus este foarte căutat.”
Acesta este sfântul graal al gripei.
„Va exista o dorinţă, dar depinde cât de bine funcționează lucrurile, cât de uşor poate fi produs şi cât de costisitor va fi acesta”.
Lasă un răspuns