Surprinzător, mai mult de 50% din necesarul de electricitate a Scoţiei, constituie surse regenerabile.
Scoţia şi-a îndeplinit unul din obiectivele sale esenţiale în ceea ce priveşte consumul de energie din surse regenerabile.
După cum raportează The Herald (en), anul trecut 57,7 la sută din consumul scoţian de energie electrică a provenit din surse de energie regenerabile, avansând obiectivul de 50 la sută (en) stabilit de miniştri.
Acum Scoţia este la jumătate de drum în atingerea obiectivului ambiţios de a produce până în 2020 întreaga energie electrică necesară pentru nevoile sale anuale din surse regenerabile.
Aceste constatări perfect se potrivesc cu tendinţa în domeniul resurselor regenerabile, promovată de guvernul curent al Scoţiei: numai în noiembrie anul trecut, el a dat undă verde construcţiei celei mai mari ferme eoliene plutitoare din lume.
„Aceasta este o veste mare şi un pas important în crearea unei Scoţii libere de combustibili fosili”, a declarat pentru The Herald, Dr.Richard Dixon, directorul organizaţiei Prietenii Pământului din Scoţia.
„În ciuda agresiunii ideologice a guvernului Marei Britanii în ceea ce priveşte energia din resurse regenerabile, Scoţia merge cu asalt înainte, zdrobind obiectivul lor de 50 la sută pentru anul 2015”.
Având în vedere acest fapt, Scoţia, potrivit cifrelor publicate de Departamentul de Energie şi Schimbări Climaterice (en) a Regatului Unit, a reprezentat 26,4 la sută din producţia totală de energie electrică din surse regenerabile a Marii Britanii.
Cota Angliei este de 65 la sută, iar restul este divizat între Ţara Galilor şi Irlanda de Nord.
În mare parte, datorită energiei solare şi eoliene, energia electrică generată din surse regenerabile a constituit 25 la sută din totalul consumului de energetic a Regatului Unit în 2015 şi până la 19,1 la sută în 2014.
Aşa că, deşi realizările Scoţiei sunt lăudabile, Regatul Unit ca întreg a atins îmbunătăţiri surprinzătoare în ceea ce priveşte sfera energiilor regenerabile.
Agenţia Internaţională pentru Energie a declarat recent, că până în 2020 peste un sfert din lume va fi alimentată de energie regenerabilă.
Dovada acestui fapt poate fi văzută în mod clar în întreaga lume: Marocul se apropie de finalizarea avansatei sale centrale solare concentrate, care ar putea alimenta în curând întreaga regiune 24 de ore pe zi;
Suedia şi-a pus scopul să devină prima naţiune fără combustibili fosili din lume;
Costa Rica (en), Danemarca şi Hawaii se concentrează toate în mod activ pe producţia surselor regenerabile de energie.
Chiar şi China, cel mai mare emiţător de gaze de seră, contribuie la această tendinţă.
Ea nu numai că este în curs de a semna acordul de la Paris (en), împreună cu SUA, dar pe lângă asta este responsabilă în prezent pentru creşterea cu 40 la sută a producerii de energie electrică din surse regenerabile, suficiente de a alimenta întreit Regatul Unit.
Trecerea de la combustibili fosili la surse de energie nucleară şi regenerabilă, în orice caz este un pas inteligent şi recentele 57,7 la sută ale Scoţiei sunt un plus binevenit la această creştere mondială oarecum surprinzătoare.
Cu toate acestea, guvernul Scoţiei nu este atât de conştiincios ştiinţific cum s-ar putea părea.
El recent a decis să interzică culturile modificate genetic (en), bazându-se pe „reacţia consumatorilor”, fără a prezenta nici o dovadă ştiinţifică în sprijinul deciziei lor.
Lumea ştiinţifică şi agricolă a strigat cu neîncredere, pe bună dreptate afirmând că culturile modificate genetic, odată aprobate prin teste riguroase, sunt sigure pentru oameni, animale şi mediul înconjurător.
Vedeţi şi: Iată cum arătau fructele şi legumele înainte de a fi domesticite
În orice caz, ce priveşte schimbarea climaterică, guvernul scoţian pare să aibă o concepţie bună.
Spunând aceasta, el tocmai a investit o sumă mare de bani în dezvoltarea şi cercetarea de petrol a regiunii Mării Nordului (en).
Lasă un răspuns