Inborş

Tot ce-i mai interesant

  • Lume
  • Ştiinţă
  • Universul
  • Curiozităţi
  • Istorie
  • Natură
  • Sănătate
  • Tehnologii

Secretele Ursului de apă, singurul animal care poate supravieţui în spaţiu

februarie 25, 2016 by Vladimir Moşoglu Leave a Comment

Secretele Ursului de apă

Unicul animal care poate supravieţui în spațiul cosmic. Care sunt secretele Ursului de apă?

Microscopicul tardigrade, de asemenea, cunoscut sub numele ursul de apă, este singurul animal care poate supravieţui frigului, vidului iradiat a spaţiului cosmic.

Ce-i așa deosebit la aceste tardigrades?

Tardigrades sunt o clasă de animale microscopice cu opt membre şi cu un comportament straniu, extraterestru.

William Miller, unul din principalii cercetători a tardigrade de la Universitatea Baker, spune că aceste creaturi sunt extrem de răspândite.

Sute de specii “se găsesc pe toate cele şapte continente; peste tot, de la cel mai înalt munte până la cea mai adâncă mare”, spune el.

“Multe specii de tardigrades trăiesc în apă, dar pe uscat ele pot fi găsite aproape peste tot unde sunt mușchi sau licheni”.

În 2007, oamenii de ştiinţă au descoperit că aceste creaturi microscopice pot supraviețuii o perioadă îndelungată la frig în spaţiul cosmic iradiat.

O echipă de cercetători europeni au trimis un grup de tardigrades vii pe orbita Pământului pe partea exterioară a unei rachete FOTON-M3 pe o perioadă de zece zile.

Când urşii de apă s-au întors pe Pământ, oamenii de ştiinţă au descoperit că 68 la sută au supraviețuit, rezistând încercărilor grele.

Ce? Cum este posibil asta?

Deşi (din câte ştim noi), tradegrades sunt unice în capacitatea lor de a supraviețui în spațiu, Miller insistă asupra faptului că nu există nici un motiv să se creadă că ele au evoluat din acest motiv sau, cum a sugerat documentarul înşelător VICE, că ele sunt de origine extraterestră.

Mai degrabă, capacitatea tardigrades de a supraviețui în spațiu este rezultatul unui răspuns ciudat dezvoltat de ele pentru a depăși un pericol de viață pământesc: deficitul de apă.

Vedeţi şi:  Cele mai ciudate animale din lume

Tardigrades pot fi găsite în unele dintre cele mai uscate locuri de pe Pământ.

“Am colectat tardegrades vii de sub o piatră în deșertul Sinai, într-o regiune unde nu s-au înregistrat ploii timp de 25 de ani”, spune Miller.

Totuşi, acestea sunt creaturi acvatice din punct de vedere tehnic şi necesită un strat subțire de apă pentru aproape orice activitate vitală, inclusiv pentru a mânca, a face sex sau pentru a se deplasa.

Fără apă, ei sunt la fel de plini de viaţă ca un delfin aruncat pe mal.

Dar tardigrades care trăiesc în pământ au dezvoltat o soluție bizară pentru a  rezista secetei.

Tardigrades trec într-o stare numită desicare (deshidratare), în care ele se zbârcesc pierzând aproape toată apa din corpul lor, în afară de 3 procente, şi încetinesc metabolismul lor la un uimitor 0,01 la sută din viteaza normală.

În această stare, tardigrade doar persistă, nu face nimic, până nu e inundată cu apă din nou.

Când acest lucru se întâmplă, creatura din nou se reîntoarce la viaţă ca un burete umezit, de parcă nimic nu sa întâmplat.

Ce e chiar mai uimitor, este faptul că tardigrades poate supraviețuii fiind în această stare ciudată mai mult de un deceniu.

Potrivit lui Miller, câțiva cercetători cred că unele specii de tardigrades ar putea fi capabile să supraviețuiască deshidratate timp de până la un secol.

Cu toate acestea, durata medie a vieții a tardigrades (continuu hidratate) rare ori depășește câteva luni.

“Sună destul de ciudat”, spune Miller, “chiar dacă aceste tardigrades trăiesc doar pentru câteva săptămâni sau luni, această viaţă poate fi întinsă pe mulţi, mulți ani”.

Cum faptul de a fi uscat îi protejează de vidul din spațiu?

În starea sa deshidratată, tardigrades sunt ridicol, aproape irațional de elastici.

Testele de laborator au arătat că tardigrades pot suporta atât vidul absolut cât şi presiuni mai mari de cinci ori ca în cel mai adânc ocean.

Pot rezista la temperaturi mai mari de 140 grade Celsius şi chiar temperaturile mai joase de -270 grade Celsius (aproape de zero absolut) nu vor condamna creatura la moarte.

Dar, sursa exactă a rezistenței sale este un mister, spune Emma Perry, un cercetător principal de tardigrades de la Unity College din Maine.

“În general, ştim foarte puțin despre modul în care aceste specii funcționează, mai ales când vine vorba de nivelul molecular”.

Există indicii. Oamenii de știință au aflat că atunci când tardigrades intră în starea deshidratată, “ele înlocuiesc o parte din conținutul celulelor sale cu o moleculă de zahăr numită trehaloză”, spune Perry.

Cercetătorii cred că molecula de trehaloză nu numai înlocuiește apa, dar, de asemenea, în unele cazuri, poate comprima fizic molecule de apă rămase în corpul creaturii, păstrându-le de la extinderea rapidă, atunci când se confruntă cu temperaturi reci sau calde.

Acest lucru este important, deoarece extinderea moleculelor de apă (ca în cazul degerăturilor) poate însemna moartea celulară momentană la cele mai multe animale.

Ce-i cu radiația din spațiu?

Spaţiul este mortal, şi nu doar din cauza vidului.

Dincolo de atmosfera noastră protectoare există radiații ucigașe cauzate de supernove îndepărtate, soarele nostru şi alte surse.

Radiaţia spaţială vine sub formă de particule încărcate nocive care se pot încorpora în corpul animalelor, distrugând complet moleculele şi deteriorând ADN-ul mai rapid decât el poate fi reparat.

Dar şi aici, tardigrades par ciudat de pregătiţi pentru viaţa în spaţiu.

Potrivit lui Peter Guida, şeful laboratorului radiaţiilor din spaţiu al NASA, una dintre cele mai mari probleme legată de radiaţii pentru astronauți (şi a tardigrades atașate în spațiu) este un set de molecule numite specii reactive de oxigen.

Radiațiile ionizate intră în organism şi sondează moleculele instabile ce conțin oxigen.

Cu alte cuvinte, aceste noi molecule nou iradiate se deplasează prin corp cauzând tot felul de prejudicii.

Tardigrades în timpul stării lor deshidratate produc o cantitate anormală de anti-oxidanți (da, aceasta chiar există în afara lumii alimentelor sănătoase), care neutralizează în mod eficient aceste rătăcitoare, specii reactive de oxigen rele.

Parţial din cauza acestui talent, s-a constatat că tardigrades pot rezista cu succes la doze de radiaţii mari, mai eficient decât cercetătorii au crezut că ar fi trebuit.

Motivul pentru care tardigrades ar fi evoluat pentru a supraviețui la doze mari de radiaţii este, de asemenea, un mister.

Cu toate acestea, Miller indică o teorie de bază: Posibil tardigrades au evoluat pentru a fi măturate de vânt şi a supraviețui în atmosfera Pământului, care poate explică nu numai rezistența lor, dar, de asemenea, şi faptul că sunt găsite în întreaga lume.

Totuși, există încă multe, mult mai multe de aflat despre aceste creaturi fascinante.

Filed Under: Natură, Ultimele articole Tagged With: animale, biologie, curiozităţi

About Vladimir Moşoglu

Experimentez: Search Engine Optimization, Digital Marketing, Structură Informaţională a web - siturilor.

În continue căutare de lucruri interesante şi utile din întreaga lume.

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai populare astăzi

  • Albatrosul - animale din antarctica 23 Animale din Antarctica şi Polul Sud 72 views | posted on 27/03/2018
  • Musée Grévin - monumente şi obiective turistice din Franţa 20 Cele mai vizitate monumente şi obiective turist... 34 views | posted on 04/11/2015
  • Fructe exotice - Durian 23 fructe exotice ciudate de care veţi fi cu sigu... 27 views | posted on 12/11/2015
  • Curiozităţi despre Polul Nord Curiozităţi despre Polul Nord şi informaţii intere... 25 views | posted on 01/06/2016
  • Cele mai infricosatoare si ciudate locuri din lume- Aleea oaselor de balenă 36 cele mai înfricoşătoare şi ciudate locuri din l... 23 views | posted on 21/03/2016
  • Cele mai mari cascade - Casca Angel 15 Cele mai mari cascade din lume, unele despre ca... 19 views | posted on 10/09/2015
  • Cele mai frumoase locuri -  Vulcanul Aogashima Cele mai frumoase locuri din lume – care îţi... 19 views | posted on 13/05/2015

Ultimele interesante

Inversare câmp magnetic

Câmpul magnetic al Pământului s-a răsturnat 42 000 mii de ani în urmă. Consecințele au fost dramatice

februarie 28, 2021

Cea mai veche fabrică de bere

Cea mai veche fabrică de bere de producție în masă cunoscută a fost descoperită în Egipt

februarie 21, 2021

Prima imagine făcută de Perseverance pe Marte

Roverul NASA Perseverance a aterizat cu succes pe Marte

februarie 20, 2021

Sistemul Alpa Centauri — o nouă potenţială exoplanetă

Un candidat pe rol de exoplanetă cu condiții pentru viață a fost observat în jurul Alpha Centauri A

februarie 14, 2021

FarFarOut — cel mai îndepărtat obiect din sistemul solar

Astronomii tocmai au confirmat cel mai îndepărtat obiect cunoscut din sistemul solar

februarie 13, 2021

Prima viaţă pe Pământ

Tot mai multe dovezi arată că viața pe Pământ a început nu doar de la ARN

februarie 6, 2021

Super-pământ aproape la fel de vechi ca Universul

Astronomii au descoperit un super-pământ aproape la fel de vechi ca Universul

ianuarie 31, 2021

Taguri

alimentaţie sănătoasă anatomie animale antropologie arheologie astrofizică astronomie biologie cancer chimie civilizaţii cosmologie cosmonautică creier cuantică curiozităţi curiozităţi biologie curiozităţi din lume curiozităţi istorice curiozităţi ştiinţifice descoperiri descoperiri arheologice ecologie Egipt energie regenerabilă evoluţie exoplanete explorare fizică galaxii genetică geografie geologie găuri negre imagini din natura invenţii marte medicină paleontologie planete sistem solar turism util viaţă pe alte planete zboruri spaţiale

Alte articole interesante

Video: Cel mai negru material de pe Pământ poate face metalul dens să plutească

Animaţia incredibilă arată cum chirurgii transformă penisul în vagin

Ultimele date ale sondei spațiale Cassini dezvăluie ceva surprinzător despre inelele lui Saturn

Roboţi mici dupa modelul insectelor

Pentru prima dată pe Marte a fost descoperit Bor

  • Politica de confidenţialitate

Natură

Pentru prima dată, materia organică crucială pentru viață a fost găsită pe suprafața unui asteroid

Noul dinozaur masiv descoperit, ar putea fi cea mai mare creatură ce a călcat vreodată pe Pământ

Unul dintre cele mai mari mistere ale biologiei “a fost rezolvat” de IA

Continue oare oamenii să evolueze? Oamenii de știință răspund

Oamenii de știință pentru prima dată au clonat calul lui Przewalski şi el e atât de drăguț

Categorii

  • Artă (13)
  • Curiozităţi (67)
  • Istorie (110)
  • Lume (164)
  • Natură (169)
  • Poza zilei (24)
  • Sănătate (146)
  • Ştiinţă (248)
  • Tehnologii (114)
  • Ultimele articole (807)
  • Universul (254)

© 2021 Toate drepturile rezervate · Inbors.com · Construit pe Genesis Framework

sponsored