Un nou studiu, a descoperit mai mult de 400 de mutații în celulele albe sănătoase sangvine la o femeie de 115 ani, care pot elucida unele momente în cea ce privește limitele longevității vieţii.
Mutațiile genetice erau legate de boli cum ar fi cancerul, dar aceste ultimele constatări sugerează că mutațiile petrecute pe parcursul vieţii în celulele albe sangvine sunt în mare parte inofensive, şi pot răspunde la întrebarea, care este secretul longevității unor oameni, spun cercetători.
Sângele este încontinuu alimentat de celulele stem hematopoietice (adică „făcătoare de sânge”), celule aflate în interiorul măduvei osoase şi care se divizează pentru a produce diferite tipuri de celule sangvine.
Divizarea celulară poate duce la mutații genetice şi sute de acestea au fost găsite la pacienții cu cancer de sânge. Cu toate acestea, puțin se cunoaște despre mutațiile celulelor albe sangvine.
Femeia studiată, numele căreia nu se dezvăluie, a fost cea mai învârstă persoană din lume, când a murit în 2005. Ea este considerată cea mai învârstă persoană care a donat corpul său pentru ştiinţă. Sutele de mutaţii identificate în celule sangvine albe ale ei sau dovedit a fi suportate de organism şi nu au cauzat nici o boală.
Cercetătorii deasemenea au depistat, o posibilă nouă perspectivă în cea ce privește longevitatea vieții, conform autorilor studiului publicat online în jurnalul Genome Research.
„Spre marea noastră surprindere am constatat, că la momentul morții, sângele periferic a derivat din numai două celule stem hematopoietice (în contrast cu 1300 celule stem active estimate simultan), care au fost legate una cu alta,” a declarat într-un comunicat de presă, autorul principal Henne Holstege.
Savanții de asemeni au descoperit ca telomerii celulelor albe a femeii sunt extrem de scurţi. Telomerii, care sunt la capetele cromozomilor pentru ai proteja de vătămare, se fac un pic mai scurţi de fiecare dată când celula se divizează.
„Din cauză că celulele sangvine au telomerii extremi de scurți, noi presupunem că multe celule hematopoietice stem au murit din cauza ‘epuizării celulelor stem’ ajungând la limita divizării celulelor stem, ” a declarat Holstege.
Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a afla dacă epuizarea celulelor stem este cauza morții a persoanelor la o vârstă înaintată.
sursă: CBSNEWS: Scientists seek genetic clues to longevity from 115-year-old woman
Lasă un răspuns