Oraşul viitorului – Songdo este un oraş inteligent care se construeşte la 60 km la sud de capitala Coreei de Sud, pe un teren recuperat de la Marea Galbenă.
Legat cu un pod de o lungime de mai mult de 11 km de Aeroportul Internaţional Incheon, oraşul a fost regulat numit ca un prototip experimental de aerotropolis, un concept de dezvoltare urbană cu potenţialul de a afecta semnificativ modul în care călătorim.
Aerotropolis este un concept de construţie a unui oraş în jurul unui aeroport, în loc de lipire a unui aeroport la marginea orasului de un oraş deja existent. Construcţoa oraşului în jurul unui aeroport permite deplasarea mai rapidă a persoanelor şi bunurilor.
Songdo, este oraşul viitorului unde într-un mod uimitor sa-u împletit canalele Veneţiei, parcul Central din New York şi bulevardurile din Paris. Există deasemeni o piaţă cu arome şi colorit oriental asemeni bazarului din Marrakech, este şi un teatru de Operă ca în Sydney.
Străzile oraşului Songdo arată încă pustii. Oraşul e gata doar pe jumate, dar aici deja trăesc 22 mii de oameni, încă 5 mii trebuie să-l populeze până la sfârşitul acestui an.
Omenirea în curând va avea nevoie de multe oraşe inteligente. OON prognozează că în anul 2050 pe Pământ, populaţia urbană va constitui 70%. O posibilă soluţie, după cum socot creatorii oraşului Songdo, poate fi construirea de oraşe inteligente.
Sub oraş „inteligent” se subânţelege, un oraş care poate reacţiona la locuitori săi, mediul din afară şi interiorul său. Cea ce face de remarcat e că oraşul se construeşte cu utilizarea celor mai noi tehnologii verzi şi inovative. Se presupune că oraşul va număra 700 mii de locuitori. 40% din teritoriul său va fi dat sub spaţii verzi, parcuri şi canale acvatice.
Mari investiţii se fac în crearea „Internetului obiectelor” (Internet of Things), pentru a lega cu ajutorul internetului nu numai oamenii între ei, dar şi obiectele, ca spre exemplu casele cu automobilele. În timpul construcţiei oraşului, compania Cisco a conectat la reţea fiecare inch pătrat, încorporând senzori în clădiri, trotuarure şi străzi.
La construcţia clădirilor se folosesc materiale cu emisii VOC reduse (cele mai periculoase din ele sunt fenolul, formaldehidă care se conţin în mobilă şi materiale de construcţie). Cimentul a fost înlocuit cu un amesteca care conţine aşa numita „cenuşă zburătoare”.
În oraş funcţionează un sitem de transport optimizat. Deja funcţionează un metrou, care pe viitor se planifică să fie unit cu cel din Seul. Parcările vor fi subterane – pentru micşorarea temparaturii în oraş (urban heat island effect), 5% din locurile pentru parcare sunt rezervate pentru aşa numita noua generaţie de maşini electrice sau cu alt tip de combustibil.
Deja sunt construite 25 km de piste pentru biciclişti – încă o alternativă în schimbul gazelor de eşapament. Pe clădiri vor fi montate baterii solare, iar 75% de deşeuri vor fi prelucrate la uzinele specializate. Fumatul va fi interzis în toate locurile publice, cu excepţia locurilor special rezrvate.
Pentru a nimeri în propriul apartament, a plati factura, a încărca electromobilul, a lua bicicleta pentru câteva ore sau a se folosi de metrou va fi nevoie doar de smartcardului RFID.
Internet de mare viteză în fiecare casă şi reţea fără fir pe străzi e un lucru obişnuit în Songdo.
În momnetul în care oraşul va fi pe deplin construit, în 2017, el se preconizează că va avea 65 000 de rezidenţi, şi 300 000 de navete zilnic , în principal de la Incheon şi Seul.
Mai multe imagini a oraşuilui viitorului Songdo
[mappress mapid=”1″]
Surse: Wikipedia: Songdo; Songdo, South Korea: The city that could change the way we travel; Living in: Cities of the future
Lasă un răspuns