
Lansarea face planurile SUA de a relua trimiterea oamenilor în spaţiu cu propriile nave spațiale la un pas mai aproape
Astronauţii ar putea să zboare din nou din SUA chiar la începutul acestei veri, după lansarea impecabilă a capsulei construite privat Crew Dragon.
Ia a deschis „o nouă eră în excelenţa americană”, potrivit şefului agenţiei spaţiale NASA.
Nava spaţială fără pilot a fost ridicată în aer de la Centrul Spaţial Kennedy din Florida, în primele ore ale zilei de Sâmbătă, pe o rachetă Falcon 9.
Ea a acostat la Staţia Spaţială Internaţională duminica, pentru o vizită de cinic zile, ce îi va permite testarea sistemelor şi operațiunile necesare pentru a permite oamenilor să se afle la bordul primei misiuni cu echipaj în luna iulie.
Realizarea importantă a zborului de test, plin de provizii pentru staţia spaţială şi echipat cu un manechin cu senzori numit Ripley — după personajul lui Sigourney Weaver din filmul Alien — aduce SUA mai aproape de momentul de a pune capăt pauzei de opt ani în lansarea oamenilor în spaţiu, cauzată de scoaterea din exploatare a navei spaţiale din cadrul programului Space Shuttle al NASA în iulie 2011.
De atunci, agenţia a fost nevoită să plătească fostului adversar în cursa spaţială, Rusia, aproximativ câte de 81 de milioane de dolari de loc, pentru a transporta astronauţii americani pe staţia spaţială la bordul rachetelor îmbătrânite Soyuz.
„Lansare de succes, marchează un nou capitol în excelenţa americană, apropiindu-ne din nou de zborurile astronauţilor americani pe rachete americane de pe teritoriul american”, a declarat administratorul NASA, Jim Bridenstine, într-un tweet postat după câteva minute de la zbor.
Bridenstine şi-a expus mai pe larg gândurile la o conferinţă de presă post-lansare, în care a adus un omagiu acordurilor internaţionale care au menținut SUA în spaţiu timp de aproape un deceniu şi a privit spre o nouă eră a parteneriatului guvernamental-privat.
„Noi vrem să ne asigurăm că menținem parteneriatul cu Rusia, care a fost foarte strâns pentru o perioadă lungă de timp, începând de la epoca Apollo-Soyuz, dar noi, de asemenea, dorim să ne asigurăm că avem propria noastră capacitate de a circula înainte şi înapoi la stația spaţială”, a spus el.
„Dar o altă realizare majoră aici este ideea că nu suntem, ca o agenție, ca NASA, nu achiziționăm, nu deţinem şi nu explorăm propriile rachete la acest moment.
Noi privim spre un viitor în care putem fi un client, un client al multor clienţi, într-o piaţă comercială foarte robustă pe orbita inferioară a Pământului”.
Space X, o companie cu sediul în California, fondată de miliardarul Elon Musk, fondatorul PayPal, s-a dovedit deja a fi un partner comercial de succes, transportând materiale şi echipamente pentru staţia internaţională ce se învârte în jurul Pământul la o înălţime de 408 km de câteva ori cu flota sa de rachete de propulsare reutilizabile Falcon 9 şi capsulele de încărcătură Dragon.
Împreună cu principalul rival Boeing, SpaceX, este, de asemenea, unul dintre cei doi parteneri de bază ai programului comercial NASA, înfiinţat pentru a preda dezvoltarea şi construirea ultimilor generații de nave spaţiale şi sisteme de lansare pentru exploatarea lor în apropiere de Pământ, în timp ce agenţia guvernamentală se concentrează asupra unor ambiţii spaţiale mai profunde, precum Luna şi Marte.
SpaceX are un contract în valoare de 2,6 miliarde de dolari, în timp ce următorul pas în programul de 4,2 miliarde de dolari al companiei Boeing este programat de a fi un zbor de testare fără pilot al modelului CST-100 Starliner (en) în luna aprilie.

Musk, un pionier al tehnologiei, ce, de asemenea, a fondat compania producătoare de maşini electrice Tesla, a declarat că lansarea la lăsat stors.
„Dacă să fiu sincer, sunt puţin epuizat emoţional”, a spsu el.
„Acesta a fost foarte stresant, dar a lucrat, deocamdată. Noi mai trebuie să acostăm de staţie, trebuie să ne întoarcem, dar până la moment a funcţionat.
Am trecut unele dintre cele mai periculoase etape”.
El, de asemenea, a adus un omagiu celor 6000 de angajaţi ai săi de la SpaceX.
De asemenea, aş dori să exprim o mare apreciere pentru NASA.
SpaceX nu ar fi aici fără NASA, fără munca incredibilă ce a fost făcută înainte ca SpaceX să înceapă şi fără suportul de la începutul SpaceX”.
„Au fost nevoie de 17 an pentru a ajunge la acest moment, din 2002 până în prezent, o cantitate incredibilă de muncă grea şi sacrificare de la o mulţime de oameni pentru a ajunge aici.
În cele din urmă, Capsula Crew Dragon a acostat cu succes la Staţia Spaţială Internaţională în dimineața zilei de 3 martie, aproximativ la 27 ore după lansarea pe orbită de la Centrul Spaţial Kennedy.
Cei doi astronauţi ai NASA, care vor intra în echipa primii misiuni cu echipaj, foştii piloţi militari Doug Hurley şi Robert Behnken, au urmărit lansarea şi acostarea din camera de control SpaceX, aflată la cinci kilometri de pista de lansare.
„Nu pot purcede să explic, cât e de captivant a fi un pilot de test într-un prim zbor al misiunii”, a spus Harley, așteptând cu nerăbdare planificata misiune de vară.
Lasă un răspuns