După o lansare cu succes duminica după-amiază de la Baza Vandenburg a Forţelor Aeriene americane din California, SpaceX a încercat să aterizeze primul nivel al rachetei sale cu două nivele pentru a doua oară consecutiv, dar încercarea nu a avut succes.
Video postat pe pagina Instagram de Elon Mask
„Se pare că am atins ţinta care am planificat-o, dar puţin mai greu la aterizare [decât cea dorită]. Unul dintre picioarele de aterizare posibil sa deteriorat la aterizare”, tocmai a anunţat un purtător de cuvânt a SpaceX. „Din păcate noi nu am reuşit să o punem pe picioare pe un drone ship (navă drone – o platformă de aterizare oceanică)”.
Câteva secunde înainte ca racheta să ajungă la platformă, camera de pe nava-drone a îngheţat, cea ce înseamnă că luarea imaginilor de aterizare s-a suspendat pentru un moment.
După accelerarea cu succes a nivelului doi şi lansarea încărcăturii sale în spaţiu, sa pornit nivelul întâi de accelerare, ce a repornit procesele motorului pentru a încetini nava iar aripile de reţea şi urmărirea GPS au ghidat racheta la o dronă navă plutitoare 299 km la sud de la locul lansare în mijlocu Pacificului.
Dar, conform celor mai recente anunţuri, se pare că unul dintre picioarele de aterizare sa rupt la contactul cu suprafaţa, deoarece racheta sa coborât prea repede, ce sugerează că aterizarea nu a avut succes. Mai multe informaţii se aşteaptă să fie anunţate în orele şi zilele următoare.
Aceste două încercări de succes la rând ar fi dovedit că SpaceX este prima rachetă care a aterizat şi succesul de pe 21 decembrie anul trecut nu a fost doar un noroc. Acum, tot de la început.
Vedeţi şi: SpaceX face istoria, prima rachetă orbitală care a aterizat înapoi pe Pământ
Pentru a fi corecţi, încercarea de aterizare de duminică a fost mai dificilă, pentru că sa efectuat pe o ţintă plutitoare: una din navele dron autonome ne echipate a SpaceX, situată în Pacific, 299 km de la sud de locul de lansare.
Anul trecut, SpaceX a încercat aceiaşi aterizare de două ori, şi nu a reuşit preluarea rachetei. Ambele ori nivelul întâi a explodat la atingerea de platformă.
Elon Mask, proprietarul şi fondatorul SpaceX, a declarat că aterizarea rachetei pe aceste nave drone este critică pentru misiuni de mare viteză, care se referă în principal la misiuni comerciale prin satelit, unde Falcon 9 trebuie să transporte sarcine utile la o înălţime mai mare deasupra Pământului, decât spre exemplu la o misiune ce transportă o încărcătură la Staţia Spaţială Internaţională.
Lasă un răspuns