Medicii au găsit „dovezi clare” că el ameliorează simptomele coronaviruslui.
Un medicament utilizat în Japonia pentru tratarea gripei pare să fie eficient şi în cazul coronavirusului ce provoacă COVID-19, potrivit comunicărilor din unele ştiri.
Medicamentul antiviral, numit Favipiravir sau Avigan, a prezentat rezultate pozitive în studiile clinice ce au implicat 340 de persoane din Wuhan şi Snenzhen, a declarat Zhang Xinmin, de la ministerul de știință şi tehnologie din China, raportează The Guardian (en).
„El are un grad de siguranță ridicat şi este evident eficient la tratament”, a spus Zhang marţi (17 martie), potrivit The Guardian.
Vedeţi şi: Oamenii de știință dezvăluie cum noul coronavirus pătrunde în celulele umane
Dezvoltat de Fujifilm Toyama Chemical, medicamentul antiviral este fabricat de Zhejiang Hisun Pharmaceutical pentru tratarea virusurilor gripei.
Luna trecută, medicamentul a primit aprobarea ca tratament experimental pentru infecţiile COVID-19, a raportat Pharmaceutical Technology (en).
Pacienții din Shenzhen ce au fost testaţi pozitivi la COVID-19 şi cărora li s-a administrat medicamentul au avut un test negativ la virus, în medie, după patru zile (jumătate au arătat un test negativ mai înainte de patru zile, jumătate după).
Potrivit rapoartelor de știri, aceste rezultate au fost comparate, ca medie, cu un test negativ a pacienților cărora nu li s-a administrat medicamentul, după aproximativ 11 zile.
În același studiu, starea plămânilor (aşa cum a fost văzută sub razele X) s-a îmbunătățit la aproximativ 91% din pacienții care au luat Favipiravir, comparativ cu doar 62% a celor cărora nu li s-a administrat medicamentul.
În studiul de la Wuhan, medicamentul, de asemenea, pare să fi scurtat durata febrei pacienților de la o medie de 4,2 zile la 2,5 zile, potrivit Pharmaceutical Technology.
Medicamentul este special creat pentru a trata virusurile ARN precum SARS-CoV-2; virusurile a căror material genetic principal mai degrabă este ARN-ul, decât ADN-ul.
Medicamentul oprește replicarea unor virusuri prin paralizarea enzimei (o substanță ce pornește reacțiile chimice) numite ARN polimerază, ce creează ARN-ul.
Fără această enzimă, virusul nu-şi poate dubla eficient materialul genetic odată ce a pătruns în interiorul celulei gazdă, potrivit unui articol ce descrie medicamentul, publicat în anul 2017 în revista Proceedings of the Japan Academy, Ser. B, Physical and Biological Sciences (en).
Cu toate acestea, medicamentul pare mai puţin eficient la pacienţii cu simptome severe.
„Noi am administrat Avigan la 70 – 80 persoane, dar el pare să nu funcționeze la fel de bine atunci când virusul s-a înmulțit deja”, o sursă a Ministerului japonez a declarat pentru ziarul Mainichi Shimbun, potrivit The Guardian.
Medicii din Japonia folosesc același medicament pentru a trata pacienții cu coronavirus ce au simptoame ușoare până la moderat, a raportat The Guardian.
În plus, rezultatele acestor studii nu au fost publicate într-o revistă științifică pentru revizuire, iar acestea par să fie doar concluzii preliminare.
Până în prezent, nu există niciun medicament aprobat cunoscut care să trateze SARS-CoV-2.
Cu toate acestea, medicamentele antivirale dezvoltate pentru tratarea altor boli, sunt testate pentru utilizarea lor în tratarea coronavirusului.
De exemplu, Remdesivir a fost dezvoltat pentru a trata Ebola, dar el s-a arătat promițător în tratarea maimuțelor infectate cu un alt coronavirus, sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS); acest medicament este testat în prezent în China şi SUA, potrivit NBC News (en).
Pe lângă aceasta, studiile clinice au început testarea la om a unui vaccin experimental (en) împotriva coronavirusului.
Vedeţi şi: Iată de ce durează atât de mult pentru a dezvolta un vaccin pentru noul coronavirus
În următoarele şase săptămâni, aproximativ 45 de participanți sunt așteptați să se înscrie în studiile clinice a vaccinului din Seattle, ce testează siguranța vaccinului şi capacitatea acestuia de a declanșa răspunsul imun al organismului pentru a combate coronavirusul.
Dacă totul va merge bine în studiul respectiv şi la următoarele două faze ale lui, vaccinul ar putea fi gata pentru a fi utilizat public în aproximativ 12-18 luni, a spus dr. Anthony Fauci, directorul Institutului Național al Alergiei şi Bolilor Infecțioase a Statelor Unite.
Lasă un răspuns