
Aproape de sfârșitul anului 2019, astronomii au urmărit giganta roşie Betelgeuse şi au remarcat cât de tare ea s-a întunecat, continuând să se estompeze de câteva luni la rând.
Ea este o stea variabilă şi se ştie că devine periodic ba mai obscură, ba mai luminoasă.
Dar, marea surpriză este că ea continuie să se întunece, depășind recent magnitudinea aparentă de 1,56 şi devine tot mai vagă.
Acesta este un lucru fără precedent, de-a lungul deceniilor de când astronomii urmăresc steaua.
În investigarea cazului sunt implicate cele mai mari telescoape din lume, iar Observatorul European de Sud a lansat noi imagini impresionante ale Betelgeuse, semnalând caracteristici de pe suprafața stelei şi din zona înconjurătoare, arătând cât de substanțial ea s-a schimbat în cursul anului 2019.
Vedeţi şi: 20 de curiozităţi despre univers şi informaţii interesante

Ştiu, ştiu, vreți să aflați dacă Betelgeuse va exploda ca supernovă, răspunsul rămâne a fi încă: astronomii habar nu au, dar cel mai probabil că nu.
Vedeţi şi: Vedeţi cum o supernovă masivă a emis blocurile necesare pentru apariția vieții
Aceasta s-ar putea întâmpla oricând în următorii 100 000 de ani, șansele că explozia va avea loc în decursul vieții noastre sunt incredibil de mici.
Probabil aceasta este doar o variație normală şi ea își va reveni la luminozitatea obișnuită.
Şi da, bineînțeles, totul ce vedem noi că se întâmplă acum pe suprafața Betelgeuse, a avut de fapt loc sute de ani în urmă, deoarece steaua este la aproximativ 650 de ani lumină.
Astronomii, însă, vorbesc despre evenimente pe care le observă la momentul dat, dar nu reieșind din timpul necesar luminii să ajungă la noi, deoarece observatorii diferiți, ce se deplasează la viteze diferite faţă de un eveniment vor vor primi în urma calculelor o perioadă de timp scursă diferită.
Vedeţi şi: 10 curiozitaţi din fizică şi lucruri ciudate
Telescoapele din întreaga lume şi-au îndreptat privirile spre Betelgeuse, profitând de ocazia de a urmări comportamentul întra-adevăr ciudat al stelei.
Now at 38% of my usual brightness! #Betelgeuse pic.twitter.com/nY2Dvx62VF
— Betelgeuse Status (@betelbot) February 14, 2020
Betelgeuse a fost întotdeauna uşor de găsit pe cer.
De obicei, ea este a 11 cea mai strălucitoare stea de pe cer, poziționându-se ca umărul drept al constelației Orion.
Dar în ultimele luni, luminozitatea ei s-a redus cu 38% de la cea obișnuită, acum ea este a 24-a cea mai strălucitoare stea de pe cer.
Variațiile sunt normale pentru Betelgeuse.
Ea literalmente creşte şi se contractă pe măsură ce temperaturile interne cresc şi scad, împingând steaua în interior şi în afară, ca o inimă ce se zbate.
Ea are celule convective enorme pe suprafața ei, ce fierb creând regiuni mai luminoase şi mai întunecate, aruncând în mod constant praf, care o face pentru o perioadă de timp mai puțin vizibilă pentru noi.

O echipă de astronomi europeni (en) a avut norocul să facă observații foarte detailate a suprafeței Betelgeuse la începutul anului 2019, folosind unul din cele mai puternice observatorii din lume.
Vedeţi şi: O stea “zombie” a supraviețuit după supernova
Acest lucru le-a permis să controleze din nou steaua la sfârșitul anului şi să observe diferențele uriașe de pe suprafața sa şi din norul de praf înconjurător, vărsat de stea timp de o perioadă lungă de timp.
Această nouă imagine a fost făcută de Telescopul Very Large al Observatorului European de Sud, cu ajutorul instrumentului său SPHERE.
Pe scurt, SPHERE este unul dintre cele mai uimitoare instrumente ce operează de pe suprafața Pământului.
El permite astronomilor să vadă lumina infraroşie polarizată ce provine de la planete nou formate (en) care se învârt în jurul unei stele tinere.
Dar după toate el, de asemenea, oferă posibilitatea de a avea o vedere de înaltă rezoluție a Betelgeuse.

Betelgeuse este atât de aproape şi atât de mare încât telescoapele de pe Pământ sunt capabile să dezvăluie suprafaţa stelei ca un disc, observând caracteristici individuale, precum celulele uriașe de convecție.

Pentru început, să aruncăm o privire asupra stelei (en) aşa cum a fost văzută de SPHERE în ianuarie 2019.
Voi puteți vedea că steaua arată ca o sferă strălucitoare.
Dar, apoi, la compararea ei cu cu imaginea făcută mai târziu în decembrie 2019.
Puteţi vedea că este prezentă o pată strălucitoare uriașă în partea de sus a stelei şi o regiune mai întunecată jos.

Dacă vă amintiți celulele convective de pe suprafața Soarelui, aşa cum au fost văzute recent de telescopul Daniel K. Inouye, ele reprezintă bule de gaz fierbinte transportate din adâncul stelei către suprafață şi eliberate în spaţiu.
Pe suprafața soarelui, ele pot avea o mărime de 1000 de km, eliberând căldura stelei în spațiu.
Dar pe suprafaţa Betelgeuse ele pot avea o mărime de până la 60% din dimensiunea întregii stele.
Deoarece steaua poate depăși lărgimea de un miliard de kilometri, aceste celule de convecție sunt de sute de milioane de kilometri.
Regiunea strălucitoare din această imagine ar putea fi una dintre aceste celule convective uriașe, iar regiunea mai întunecată ar putea fi parte a explicaţiei de ce Betelgeuse s-a întunecat aşa de tare.
Va fi nevoie de o cercetare mai amănunțită, deoarece există o altă explicație.

Cealaltă idee la care lucrează astronomii, este că Betelgeuse a emis un nor de praf (en) care parțial o face mai obscură pentru noi.
Pentru a vedea dacă acesta este cazul, astronomii au folosit un alt instrument atașat de Very Large Telescope, numit Imager şi Spectrometru pentru infraroșu mijlociu sau VISIR ( Imager and Spectrometer for mid-Infrared).
Scopul VISIR este de a ajuta la căutarea planetelor locuibile din jurul stelelor din apropiere, cum ar fi Alpha Centauri, dar el, de asemenea, se descurcă bine la dezvăluirea detaliilor a mediului din jurul Betelgeuse.
În această imagine, puteţi vedea lumina infraroşie emisă de praful care înconjura Betelgeuse în decembrie 2019.
Ea arată ca nişte flăcări în jurul stelei, dar ele sunt doar cantități enorme de material aruncat de Betelgeuse, pe măsură ce steaua se apropie de etapa finală a vieții sale.
Instrumentul VISIR le permite astronomilor să ascundă partea cea mai strălucitoare a stelei, făcând posibilă vizualizarea materialului mai vag.
Dar doar pentru comparație, astronomii au pus imaginea originală a Betelgeuse din nou în mijlocul discului negru, astfel încât să puteţi vedea dimensiunea sa comparativ cu praful din jur.
Face să ne reamintim, Betelgeuse este de dimensiunea orbitei lui Jupiter în sistemul solar, deci acesta este un halo imens de praf.
încă odată, astronomii nu au idee va exploda sau nu în curând Betelgeuse.
Faptul că Betelgeuse este mai întunecat decât a fost văzut până acum este interesant, posibilitatea de a vedea caracteristicile de pe suprafaţa stelei şi praful din jurul ei este, de asemenea, un lucru captivant.
Puteți ieși afară şi să priviți cu ochii voștri spre Orion, pentru a vedea cât de impunătoare este schimbarea.
Lasă un răspuns