Inborş

Tot ce-i mai interesant

  • Lume
  • Univers
  • Ştiinţă
  • Curiozităţi
  • Istorie
  • Natură
  • Sănătate
  • Tehnologii

Studiile arată că sarea din întreaga lume este contaminată de plastic

septembrie 13, 2017 by Vladimir Moşoglu Leave a Comment

Exclusiv: Studiile noi au găsit microplastic în sarea din SUA, Europa şi China, întărind dovezile că poluarea plastică este omniprezentă în mediul înconjurător.

microplastic în sarea de mare
Două fragmente de microplastic albastre, înconjurare de fitoplancton diatom (văzute sub microscop), după ce au fost colectate din mare cu o plasă trauler fină.

Sarea de mare din întreaga lume a fost contaminată de poluarea plastică, mărind temerile experţilor privitor la faptul că microplasticile devin omniprezente în mediul înconjurător şi îşi fac cale în lanţul alimentar prin intermediul sării din hrana noastră.

Noile studii au arătat că în Marea Britanie, Franţa, Spania, precum şi în China, iar acum şi în SUA,  sarea de mare conține particule mici de plastic.

Vedeţi şi: Franţa va deveni prima ţară care va interzice plasticul

Cercetătorii consideră că majoritatea contaminării provine din microfibre şi materiale plastice de unică folosință, cum ar fi sticlele de apă, articolele ce constituie majoritatea deșeurilor din plastic.

Potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite (en), în oceanele lumii în fiecare an intră până la 12,7 milioane de tone de material plastic, ce este echivalent cu descărcarea unui camion de plastic pe minut.

“Nu e suficient că plasticul este atotpătrunzător în societatea noastră prin utilizarea sa zilnică, dar el mai este atotpătruzător în mediul înconjurător”, a declarat Sherri Mason, profesor la Universitatea de Stat a New York-ului din Fredonia, ce a condus ultimele cercetări în domeniul contaminării plastice a sării.

Materialele plastice sunt “omniprezente în aer, apă, în fructele de mare (en) pe care le consumăm, în berea pe care o bem, în sarea pe care o folosim – plasticul pur şi simplu e peste tot (en)“.

Mason a colaborat cu cercetătorii de la Universitatea din Minnesota pentru a examina microplasticele în sare, bere şi apa potabilă.

Cercetătorii ei au analizat 12 tipuri diferite de sare (inclusiv 10 tipuri de săre de mare), cumpărate de magazinele alimentare din SUA în întreaga lume.

Mason a constatat că americanii ar putea ingera peste 660 de particule de plastic în fiecare an, dacă vor urma recomandările oficialilor din domeniul sănătăţii să mănânce câte 2,3 grame de sare pe zi.

Cu toate acestea, majoritatea americanilor ar putea consuma mult mai multă, deoarece oficialii din domeniul sănătăţii cred că 90% dintre americani (en) mănâncă prea multă sare.

Impactul asupra sănătății de la ingerarea plasticului nu este cunoscut. Oamenii de ştiinţă întâmpină greutăți în ce privește studierea impactului plasticului asupra corpului uman, deoarece ei nu pot găsi un grup de control de oameni care nu au fost contaminați.

“Pe parcursul vieții toată lumea este expusă într-o anumită măsură [contaminării], de la sarcină până la moarte”, au scris în 2013 (en) cercetătorii de la Școala pentru Sănătate Publica Johns Hopkins Bloomberg şi Universitatea de Stat din Arizona.

“Niveluri detectabile de bisfenol A (en) [plastic] au fost găsite în urina a 95%  din populația adultă din Statele Unite”.

“Nu este clar efectul asupra sănătăţii umane, deoarece nu există studii la acest subiect”, a spus Juan Conesa (en), profesor care a efectuat cercetări privind sarea marină la Universitatea Alicante din Spania.

“Dar, creşterea generală a plasticului în mediul înconjurător, de asemenea, va creşte expunerea”, a spus Conesa (en).

Cercetarea vine, după ce o analiză Guardian a descoperit că pe minut se cumpără 1 milion de sticlele de plastic (en), iar eforturile de reciclare nu reușesc să ţină pasul cu producţia, care se așteaptă să se mărească de 4 ori până în 2050.

Unii ecologi au susţinut că amenințarea cu poluarea plastică “concurează cu schimbările climaterice”.

Lucrarea lui Mason conţine cercetări referitor la conținutul de materiale plastice în sarea din alte ţări, precum Spania şi China.

Vedeţi şi: 75 de curiozităţi despre China care vă vor surprinde

În august, într-un studiu publicat în Rapoartele Ştiinţifice din Nature,  cercetătorii spanioli au concis că “produsele de mare sunt contaminate în mod iremediabil de microplastică” şi există “o prezenţă de microplastică în mediul înconjurător”.

Aici, oamenii de ştiinţă au testat 21 tipuri de sare de masă şi au găsit plastic în toate. Cel mai răspândit tip de plastic pe care l-au găsit a fost polietilen tereftalatul (en), materialul utilizat pentru fabricarea sticlelor de plastic.

Vedeţi şi: Oamenii de ştiinţă recent au descoperit bacteriile care pot digera plasticul

În această primăvară, un grup de oameni de ştiinţă din Franţa, Marea Britanie şi Malaezia au testat 17 tipuri de sare (en) din opt ţări diferite şi au examinat ceea ce ei credeau că erau particule de plastic.

Ei au găsit plastic în toate tipurile de sare în afară de unul şi au constatat că cea mai mare parte de plastic provine din polietilenă şi polipropilenă.

Oamenii de ştiinţă au descoperit pentru prima dată plasticul în sare (en) în anul 2015, în China.

Particule microscopice de plastic de la scrub-uri pentru faţă, cosmetică şi fragmente de sticle de plastic au fost găsite în probele a 15 produse de sare din magazinele de băcănie din China.

Unii cercetători, aşa ca Mason, acum cred că sarea marină ar putea fi mai vulnerabilă la contaminarea cu plastic din cauza modului în care se produce, printr-un proces de deshidratare a apei de mare.

“Aceasta nu înseamnă că sarea de mare din China este mai rea decât cea din America, aceasta priveşte toată sarea de mare – pentru că ea toată are aceleaşi origini – ceea ce va creea o problemă consistentă”, a spus Mason.

Ea crede că oamenii vor fi şocaţi să ştie cât de tare poluarea de plastic a contaminat multiplele produse alimentare şi băuturi, inclusiv sarea pe care o consumă zi de zi.

Studiul lui Mason, de asemenea, a analizat modul în care apa potabilă şi berea sunt contaminate cu plastic.

“Sper că efectul de la această lucrare nu va fi acela că [consumatorii] doar vor schimba brandurile şi vor trece la sare de masă sau sare mineralizată”, spune Mason.

Noi trebuie să ne concentrăm asupra fluxului de plastic şi a permeabilității materialelor plastice în societatea noastră şi să găsim alte materiale în locul acestora.

Sursă: The Guardian

Articole relevante:

  1. Oamenii de ştiinţă recent au descoperit bacteriile care pot digera plasticul
  2. Dieta vegetariană îndelungată modifică ADN-ul uman crescând riscul de cancer şi a bolilor de inimă
  3. 23 de curiozităţi şi informaţii interesante despre vin pe care neapărat trebuie să le ştiţi
  4. În cele din urmă cauza misterioaselor cercuri ale zânelor din Namibia ar putea fi explicată
  5. Vinul poate antrena creierul vostru, susţin oamenii de ştiinţă

Filed Under: Lume, Sănătate, Ultimele articole Tagged With: alimentaţie sănătoasă, descoperiri, ecologie

About Vladimir Moşoglu

Experimentez: Search Engine Optimization, Digital Marketing, Structură Informaţională a web - siturilor.

În continue căutare de lucruri interesante şi utile din întreaga lume.

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai populare astăzi

  • 11 cele mai bune programe de modificat poze online gratis 11 cele mai bune programe de modificat poze online... 70 views | posted on 23/04/2014
  • 23  fructe exotice ciudate de care veţi fi cu siguranţă surprinşi 23 fructe exotice ciudate de care veţi fi cu sigu... 60 views | posted on 12/11/2015
  • 23 Animale din Antarctica şi Polul Sud 23 Animale din Antarctica şi Polul Sud 52 views | posted on 27/03/2018
  • Curiozităţi despre Polul Nord şi informaţii interesante Curiozităţi despre Polul Nord şi informaţii intere... 43 views | posted on 01/06/2016
  • Câteva curiozităţi despre animale care nu le ştiiaţi Câteva curiozităţi despre animale care nu le ştiia... 33 views | posted on 07/07/2015

Ultimele interesante

Urma de neanderthal de pe insula Gibraltar

Această urmă din Gibraltar posibil a fost făcută de unul dintre ultimii neanderthali

februarie 18, 2019

Vehiculul spaţial Opportunity

După 15 ani de explorare a planetei Marte, Opportunity îşi încheie misiunea

februarie 17, 2019

Galaxia Andromeda

În sfârșit noi știm când Calea Lactee se va ciocni cu galaxia Andromeda

februarie 11, 2019

Rolul bacteriilor în sănătatea umană

Oamenii de ştiinţă au găsit o posibilă legătură dintre bacteriile intestinale şi depresie

februarie 10, 2019

Supernova Cow

Posibil, astronomii în cele din urmă au văzut cum o stea devine gaură neagră

februarie 4, 2019

coliziunea Pământului cu o altă planetă

O coliziune cu o altă planetă posibil a însămânțat Pământul cu ingrediente pentru viaţă

februarie 3, 2019

Fructul groundcherry — genetic modificat

Făceţi cunoştinţă cu fructul ciudat care în curând poate deveni la fel de răspândit ca căpşuna

ianuarie 28, 2019

Taguri

alimentaţie sănătoasă anatomie animale antropologie arheologie astrofizică astronomie biologie cancer chimie civilizaţii comete cosmologie cosmonautică creier curiozităţi curiozităţi biologie curiozităţi din lume curiozităţi istorice curiozităţi ştiinţifice descoperiri descoperiri arheologice dinozauri ecologie Egipt energie regenerabilă evoluţie exoplanete explorare fizică geografie geologie imagini din natura imagini univers invenţii marte medicină oraşe paleontologie planete plante sistem solar turism viaţă pe alte planete zboruri spaţiale

Alte articole interesante

Efectul domino al evenimentelor climaterice ar putea modifica starea Pământul în una de “seră”

NASA suspectă că ar putea exista planeta nouă la marginea exterioară a sistemului solar

Oamenii de ştiinţă au găsit în cele din urmă dovada că Uranus miroase groaznic

SpaceX face istorie cu prima rachetă vreodată reciclată

Peşte rar şi groaznic: Un Rechin gulerat prins în Australia

  • Politica de confidenţialitate

Natură

Acestea sunt animalele care au dispărut în 2018

Noile unelte preistorice descoperite sugerează că toată Africa a fost “leagănul omenirii”, nu doar o parte

O fosilă de reptilă “asemănătoare mamiferelor” care a coexistat cu dinozaurii a fost descoperită în Polonia

Conştiinţa ar putea fi doar un rezultat al fizicii de bază, spun cercetătorii

Cinci predicții ale lui Stephen Hawking

  • Facebook
  • Google+
  • RSS

Categorii

  • Artă (9)
  • Curiozităţi (62)
  • Istorie (79)
  • Lume (132)
  • Natură (121)
  • Poza zilei (24)
  • Sănătate (106)
  • Ştiinţă (199)
  • Tehnologii (98)
  • Ultimele articole (597)
  • Universul (169)

© 2019 Toate drepturile rezervate · Inbors.com · Construit pe Genesis Framework

sponsored