O reţetă de bere de la chinezii antici.
Un nou studiu sugerează că oamenii din China antică preferau nimic mai mult decât să bea câteva beri, aproximativ 5000 de ani în urmă.
Arheologii au descoperit ceea ce ei cred a fi cea mai veche dovadă directă a producerii berii în China, o comoară de echipamente utilizate pentru a face bere, datând cu anii 3400-2900 î.Hr, descoperite pe site-ul Mijiaya din provincia Shaanxi.
Odată cu această descoperire arheologică oamenii de ştiinţă au efectuat o analiză a reziduurilor de pe ceramica veche, ulcioarelor şi pâlniilor găsite, dezvăluind o reţetă surprinzătoare pentru bere.

„Reieşind din cunoştinţele care le avem, datele noastre furnizează cele mai vechi dovezi directe a producerii berii originară din această localitate chinezească, arătând că o tehnică avansată a producerii berii a fost înfiinţată în urmă cu aproximativ 5000 de ani”, au spus cercetătorii studiului, publicat recent în Proceedings of the National Academy of Sciences.
Cercetătorii au analizat forma granulelor de amidon (en) şi a fitolitelor (en) (structuri microscopice dure de siliciu, găsite în unele ţesături vegetale şi care persistă după dezintegrarea plantei) găsite în reziduu, pentru a identifica ce sa folosit pentru prepararea berii.
Această examinare chimică a descoperit aşa componenţi ca, meiul, un tip de bob numit lacrimile lui Iov, crin, ignamă, rădăcină de dovleac şarpe şi cel mai surprinzător, orz.
Cu toate că orzul este un ingredient de bază a berii moderne, acest lucru a fost ca un şoc pentru cercetători, deoarece aceasta sugerează că aceste cereale cultivate au ajuns în Câmpia Centrală a Chinei cu 1000 de ani mai devreme decât se credea anterior.
Domesticit în vestul Eurasiei, orzul a devenit un aliment de bază în China nu mai înainte de 2000 de ani în urmă, ceea ce înseamnă că aceşti oameni vechi au depus efort la cultivarea orzului pentru bere cu mult mai înainte de începerea creşterii lui ca produs alimentar, acestea sunt nişte priorităţi interesante.
Vedeţi şi: Arheologii au descoperit cel mai vechi ceai din lume îngropat cu un rege antic chinez
Deci, întrebarea reală este, cum această fabricare de bere a evoluat în comparaţie cu băutura pe care o avem astăzi?
Din păcate, e destul de greu de spus.
Când întrebarea a fost pusă autorului principal al studiului, Jiajing Wang de la Universitatea Stanford, el a răspuns: „Eu chiar nu am idee. Aceasta este dincolo de metodele noastre de cercetare”.
Aceasta nu este cea mai veche evidenţă a fabricării berii: Timp de 10.000 de ani berea a călătorit alături de istoria umană.
Originea ei exactă este neclară, dar arheologii au descoperit descrieri timpurii a berii şi fabricării ei în unele surse antice din Irak şi Egipt.
Unele studii au mers mai departe şi au legat berea cu creşterea civilizaţiei umane (en).
Cercetătorii acestui studiu, de asemenea, i-au oferit berii un rol important.
În cadrul studiului, ei au concluzionat: „Producerea şi consumul berii Yangshao posibil a contribuit la apariţia societăţilor ierarhice din Câmpia Centrală, regiune cunoscută ca leagănul civilizaţiei chineze”.
Lasă un răspuns