
O nouă specie descoperită în Argentina obligă oamenii de ştiinţă să abordeze unele întrebări neverosimile.
Cum să mănânci omiţând procesul complect de mâncare de zi cu zi fără a mesteca? Cum să mergeţi pe vârfuri când eşti de lungimea a patru autobuze londoneze? Cum faci sex atunci când câtăreşti 70 de tone?
În timp ce răspunsurile la aceste întrebări sunt, probabil „de mare dificultate”, savanţii abordează astfel de întrebări neverosimile după descoperirea a cea ce este, fără îndoială cei mai mare dinozaur excavat din toate timpurile.
Vedeţi şi: „Cel mai mare dinozaur” a fost descoperit în Patagonia
În primăvara anului 2014, un fermier singuratic explora pământul său în căutarea unei oi pierdute. El a crezut că era ceva ciudat cu marginea stâncoasă pe care sa cocoţat oia sa bătrână.
Descoperirea de dinozauri nu este o raritatea în acestă zonă, dar, aflorimentul era foarte mare, ar putea fi acesta într-adevăr un os? El a chemat oamenii de ştiinţă. Când ei au stabilit că marginea este de fapt un os a femurului unui dinozaur cu o lungime de 2.4 metri, această fermă argentiniană a devenit cel mai important site de săpături de dinozaur pentru mai mult de 100 de ani.
De la descoperirea sa, o echipă internaţională de biologi, producători de modele de la Hollywood, o echipă de filmare de la BBC şi paleontologi, conduşi de Dr. Pol şi colegii de la Muzeul de Paleontologie Egidio Feruglio din Argentina, au lucrat neobosit şi după 40 000 de ore, rezultatele au fost uluitoare.
Echipa nu numai a descoperit că acesta a fost o specie nouă de erbivor gigant, dar, a fost şi cel mai mare dinozaur care a existat vreodată, declasând cei mai apropiaţi concurenţi.
Ba chiar mai mult, echipa a constatat că şapte dintre aceste animale au murit de fapt exact în acelaş loc, cel puţin cu trei ocazii diferite, acum aproximativ 1.6 milioane de ani în urmă.
Acest nou dinozaur aparţine unui grup cunoscut sub numele de sauropode, cu gâturile lungi, dobitoace cu corpuri mari care se regăsesc umblând în turme pe fundalul blockbuster-ilor despre dinozauri de la Hollywood. Dacă la-ţi văzut pe Dippy din Muzeul de Istorie Naturală din Londra, atunci ştiţi ce este un sauropod.
În cadrul acestui grup fascinant de dinozauri mari ierbivori, este o subsecţiune cunoscută sub numele de titanosaurus, şi după cum sugerează şi numele, aceştea sunt nişte giganţi reali, cei care fără exagerare au zguduit cândva solul. Ei au urmat după extincţia sauropozilor mai mici, cum ar fi bine cunoscuţii diplodocus şi brachiosaurus şi care au fost găsiţi în întreaga lume.
America de Sud este îndeosebi de bogată în fosile de titanosaur şi deja, giganţi adevăraţi, cum ar fi Puertasaurus şi Argentinosaurus au fost descoperiţi aici.
Descrierea de specii noi poate fi un subiect delicat, astfel încât introducerea celui mai mare dinozaur atât în comunitatea ştiinţifică cât şi pentru întreaga lume va fi o sarcină uriaşă.
Toţi vor ca dinozaurii lor giganţi să deţină titlul de „cel mai mare” şi cu multiple metode la alegere pentru evaluarea dimensiunilor, echipa trebuie să fie sigură în ceea ce au găsit.
Estimările mărimii corpului pot varia în funcţie de tehnica de utilizare şi de cât de mult a fost recuperat scheletul.
Estimările pentru anteriorul cel mai mare dinozaur, Argentinosaurus, se bazează pe mai puţin de 20 de oase, iar mărimea Puertasaurus-ului sa estimat doar pe patru vertebre.

Diferenţa cu acest nou descoperit titanosaur, este faptul că o mare parte a scheletu lui a fost găsit. De la cei şapte reprezentanţi, până în prezent au fost recuperate 223 de oase, permiţând lui Pol şi echipei sale de a utiliza mai multe metode pentru a dezvolta o estimare demnă de încredere.
Rezultatele lor arată că acest dinozaur a fost de 37 metri lungime şi cântărea 70 tone metrice, ceea ce îl face cel mai mare animal care a păşit vreodată pe planeta noastră.
Aceşti dinozauri au trebuit să susţină această greutate incredibilă pe patru picioare-coloane special adaptate. Ei erau aşa de mari că probabil foloseau o musculatură foarte puternică, ce funcţiona începând de la coapsele lor până la jumătatea cozii lor pentru a obţine un impuls la mersul pe jos.
Mai mult ca atât, pentru a supraveţui stresului şi fracturilor care pot uşor rezulta dintr-o asemenea greutate extremă, aceste animale nu numai au evoluat pentru a reduce degetele de la membrele lor anterioare, forţândui să meargă pe butuci în formă de potcoave de oase metacarpiene reduse. Ei au mers pe vârfuri, dotate cu perne cărnoase mari care atenuau impactul cu solul în timpul mersului.
Ajungând până la o greutate egală cu echivalentul a 15 elefanţi africani, acestă specie nouă de dinozauri nu a fost încă denumită şi, cu toate că nu se poate explica pe deplin de ce şapte animale au fost găsite împreună, 80 sau cam atâţea colţi giganţi de carnivori de la un criminal necunoscut au fost găsite alături de oase, făcând o aluzie la un capăt criminal pentru acest gigant blând.
Cum a fost construit scheletul de mărimi naturale, prezentat la Muzeul American de Istorie Naturală din New York
Cu toate acestea, în timp ce un schelet de mărimi naturale a fost prezentat la Muzeul American de Istorie Naturală din New York, această descoperire super-mare instalată nu numai va inspira o nouă generaţie de fani de dinozauri dar va alimenta dezbateri înflăcărate în următorii ani.
Lasă un răspuns