Aşa ceva nu ar trebui să existe.
De cele mai dese ori, materia întunecată este confuză. Dar acum astronomii au făcut o descoperire extraordinară şi uluitoare – o observație a unei galaxii unice în felul său, una care aproape nu conține deloc materie întunecată.
Noi încă nu știm exact ce reprezintă materia întunecată, dar în prezent este cea mai elegantă explicaţie a unor dinamici observate în galaxii.
Majoritatea galaxiilor se consideră că au mai multă materie întunecată decât materie obișnuită.
Deci, această galaxie fără materie întunecată este dublu de uimitoare.
Şi conform gândirii actuale despre evoluția galactică, materia întunecată nu este doar o componentă, dar chiar şi o cerinţă necesară pentru nașterea unei galaxii.
Vedeţi şi: Jumătate din materia care lipsea în Univers, în cele din urmă a fost găsită
Galaxia, numită NGC1052-DF2, este aproximativ la 65 milioane de ani-lumină distanţă în constelația Cetus.
Ea are aproximativ aceeași dimensiune fizică ca şi Calea Lactee, dar are doar o stea la fiecare 200 găsite în Calea Lactee.
Ea este atât de rară, încât prin ea puteți vedea galaxiile din spatele ei, pe imaginile făcute de Hubble.
Datorită acestei lipse de stele şi din cauza lipsei materiei întunecate, NGC1052-DF2 are o masă foarte mică.
Vedeţi şi: Astronomii au descoperit o galaxie pitică rară care este încărcată cu elemente preţioase
Masa sa se potrivește pur şi simplu cu cantitatea de baryon observat sau, altfel spus, cu materia normală din interiorul ei.
Toate celelalte galaxii observate vreodată au o masă care nu poate fi explicată doar de materia obișnuită din interiorul lor.
„Descoperirea unei galaxii fără materie întunecată este neaşteptată, deoarece această substanță misterioasă invizibilă este cel mai dominant aspect al oricărei galaxii”, a declarat autorul principal, Pieter van Dokkum de la Universitatea Yale (en).
„De zece ani, noi credeam că galaxiile îşi încep viaţa ca niște boluri de materie întunecată (en)
După aceasta are loc totul: gazul cade în halourile de materie întunecată, apoi se transformă în stele, ele încet cresc şi în cele din urmă primim galaxii ca Calea Lactee.
NGC1052-DF2 pune la încercare ideile standard despre faptul cum credem noi că s-au format galaxiile”.
Mai mult ca atât, această galaxie are implicații uriașe în studiul materiei întunecate.
Deoarece, prin simplul fapt că această galaxie nu conține materie întunecată, dar are stele – NGC1052-DF2 – ne ajută să dovedim că materia întunecată există cu adevărat în alte galaxii şi este separată de materia baryonică.
Van Dokkum şi echipa sa, au văzut mai întâi galaxia folosind Telescopul Dragonfly Array, care a fost construit de ei pentru o imagistică a obiectelor foarte vagi.
Ei au examinat cu o serie de telescoape diferite pentru a pătrunde în interiorul galaxiei, clasificată ca o galaxie ultra difuză din cauza dimensiunilor mari şi neclarității sale.
Ei au descoperit o populaţie neobișnuit de mare de roiuri globulare, aglomerații în formă de sferă, de obicei constituite dintr-un număr de la 100 000 la 1 milion de stele.
De asemenea, ei au descoperit că acestea se mișcau mult mai lent pe orbita din jurul nucleului galaxiei, decât era de aşteptat.
Cu cât este mai mare masa galaxiei, cu atât mai repede obiectele din interiorul acesteia se mișcă, astfel ei au reușit să utilizeze această informație pentru a calcula masa NGC1052-DF2.
Lipsa materiei întunecate o face complet diferită de orice alte galaxii observate până în prezent.
„E ca şi cum ai lua o galaxie şi ai doar halouri stelare şi roiuri globulare, şi cumva ai uitat să faci tot restul”, a spus van Dokkum.
„Nu este nici o teorie ce ar prezice aceste tipuri de galaxii. Galaxia este un mister complet, totul fiind ciudat. Cum ai putea de fapt face una ca asta este complet necunoscut”.
Există o explicație posibilă, NGC1052-DF2 se află într-un grup de galaxii dominat de o galaxie eliptică enormă, denumită NGC 1052 (en).
Acest lucru ar fi putut juca un rol în formarea galaxiei.
Potrivit lucrării, galaxia mai mică s-ar fi putut forma din gazul care se contracta spre formarea NGC 1052, dar s-a fragmentat înainte de ajunge acolo.
De asemenea, este posibil ca aceasta să fi fost creată din gazele care au fost evacuate când alte două galaxii fuzionau.
Sau posibil un eveniment extraordinar, cataclismic a spulberat toate gazele şi materia întunecată din NGC1052-DF2.
Nici una dintre aceste ipoteze speculative nu este în măsură să explice toate particularitățile galaxiei.
Prin urmare, echipa utilizează Dragonfly pentru a găsi mai multe galaxii ca NGC-1052, în speranţa de a începe formarea unei imagini statistice.
„Toate galaxiile cunoscute până acum au materie întunecată şi şi toate se încadrează în categorii cunoscute, aşa ca galaxiile spirale şi eliptice”, a spus van Dokkum (en).
„Dar ce aţi obţine dacă nu ar exista deloc materia întunecată? Posibil veţi obţine aceasta”.
Lucrarea echipei a fost publicată în Nature.
Lasă un răspuns