Oamenii de ştiinţă au reuşit să transforme gazul CO2 înapoi în „cărbune” solid, o realizare ce ar putea contribui la eliminarea gazelor cu efect de seră din atmosferă.
O echipă de cercetare condusă de Universitatea RMIT din Melbourne, Australia, a dezvoltat o tehnică nouă utilizând o metodă de electroliză a metalelor lichide care transformă eficient gazul CO2 în particule solide de carbon.
Vedeţi şi: Cercetătorii au găsit o modalitate de a transforma CO2 în plastic cu o eficienţă fără precedent
În cercetarea publicată în revista Nature Communications, autorii spun că tehnologia lor oferă o cale alternativă de eliminare „sigură şi permanentă” a CO2-ului din atmosferă.
Vedeţi şi: Oamenii de ştiinţă au găsit o modalitate de a face minerale care pot elimina CO2 din atmosferă
Tehnicile actuale de capturare a carbonului implică transformarea gazului într-un lichid şi injectarea acestuia subteran, dar utilizarea sa nu este răspândită datorită problemelor legate de viabilitatea economică şi îngrijorările în privința mediului, legate de posibilele scurgeri din locul de stocare.
Noua tehnică are ca rezultat fulgi solizi de carbon, asemănători cărbunelui, care pot fi mai ușor depozitați în condiții de siguranță.
Pentru a converti CO2-ul, cercetătorii au proiectat un catalizator metalic lichid cu proprietăți de suprafață specifice, ceea ce a făcut extrem de eficientă conducerea electricității în timp ce activa chimic partea exterioară.
Dioxidul de carbon este dizolvat într-un pahar de laborator plin cu un lichid electrolitic, împreună cu o cantitate mică de metal lichid, care este apoi încărcat cu curent electric.
CO2-ul se transformă încet în fulgi solizi, care sunt detașați în mod natural de suprafaţa metalului lichid, permițând producția continuă.
Cercetătorul de la RMIT, dr. Torben Daeneke, a lămurit mai simplu acest proces astfel (en):
Deşi, noi literalmente nu ne putem întoarce în timp, transformarea dioxidului de carbon din nou în cărbune şi îngroparea lui înapoi în pământ, este un pic similar cu rebobinarea ceasului emisiunilor.
Până în prezent, CO2-ul era transformat în solid doar la temperaturi extrem de ridicate, ceea ce face acesta neviabil din punct de vedere industrial.
Folosind metalele lichide ca catalizator, am arătat că este posibil să transformăm gazul înapoi în carbon la temperatura camerei, printr-un proces eficient şi scalabil.
Deşi, mai sunt nevoie de multe cercetări, acesta e un prim pas crucial pentru asigurarea stocării solide a carbonului.
Principalul autor al lucrării, dr. Dorna Esrafilzadeh, a spus că carbonul produs prin această tehnică poate fi folosit şi ca electrod.
„Un alt beneficiu al procesului este acela că carbonul poate să reţină sarcina electrică, devenind un supercondensator, astfel încât acesta poate fi utilizat ca o componentă în viitoarele vehicule”, a spus ea (en).
„De asemenea, procesul produce combustibil sintetic ca produs secundar, care ar putea avea aplicaţii industriale”.
Lasă un răspuns