Un pasaj secret despre care niciodată nu am știut.
Ştiaţi voi că aveți mici tuneluri în capul vostru? E în regulă, nimeni nu a știut de ele, până acum nu demult!
Dar, anume aceasta este ceea ce exact a găsit o echipă de cercetători medicali la șoareci şi la oameni — canale minuscule care leagă măduva osoasă a craniului cu învelișul creierului.
Cercetările arată că acestea pot oferi o cale directă celulelor imune pentru a se năpusti din măduvă în creier, în caz de apariție a unor daune.
Anterior, oamenii de știință credeau că celulele imune sunt transportate prin fluxul de sânge venit din alte părți ale corpului, pentru a face faţă inflamației creierului după un accident vascular cerebral, o traumă sau altă tulburare a encefalului.
Vedeţi şi: Creierul poate curăța plăcile Alzheimer în timpul somnului
Această nouă descoperire sugerează că, tot acest timp, aceste celule au avut o scurtătură.
Micile tuneluri au fost dezvăluite atunci când o echipă de cercetători a decis să afle dacă celulele imune, livrate la creier după un accident vascular cerebral sau meningită, provin din craniu sau din cel mai mare dintre cele două oase ale gambei – tibia.
Celulele imunitare urmărite de ei au fost neutrofilele, primii din echipa imunitară care reacţionează.
Vedeţi şi: Oamenii de ştiinţă au descoperit un nou “micro-organ” în sistemul imunitar
Atunci când se întâmplă ceva, acestea sunt printre primele celule pe care corpul le trimite la locul cu pricina pentru a ajuta la diminuarea acelui proces ce provoacă inflamarea.
Echipa a dezvoltat o tehnică, ce permite însemnarea celulelor cu un colorat ce face membrana fluorescentă, dând posibilitatea de a le urmări.
Ei au tratat aceste celule cu coloranți şi le-au injectat în interiorul măduvei osoase ale șoarecilor.
Celulele însemnate cu roşu au fost injectate în craniu, iar celule cu colorant verde au fost introduse în tibie.
Odată ce celulele au fost introduse, cercetătorii au provocat câteva modele de inflamație acută, ce includ accidentul vascular cerebral şi meningoencefalita indusă chimic.
Ei au descoperit că craniul a contribuit cu mult mai multe neutrofile la creier, decât tibia, în cazul accidentului vascular cerebral şi meningită.
Dar aceasta a ridicat o nouă întrebare — cum au fost eliberate neutrofilele?
„Noi am început să examinăm foarte atent, privindu-l din toate unghiurile, încercând să ne dăm seama cum ajung neutrofilele la creier”, a spus Matthias Nahrendorf (en) de la Harvard Medical School şi Massachusetts General Hospital din Boston.
„În mod neașteptat, noi am descoperit canale minuscule care leagă măduva cu învelișul exterior al creierului”.
Folosind microscopia organului în baie (organ-bath microscopy) — care utilizează o baie pentru a menţine integritatea ţesutului în timp ce acesta este examinat — echipa a examinat suprafaţa interioară a craniului unui şoarece.
Aici, ei au găsit canale vasculare microscopice care leagă direct măduva craniului cu dura, membrana protectoare ce înconjoară creierul.
Vedeţi şi: Oamenii de ştiinţă au identificat 97 de regiuni noi în creierul nostru
În mod normal, celulele roșii sanguine curg prin aceste canale din interiorul craniului spre măduva osoasă; dar, în cazul accidentului vascular cerebral, ele au fost mobilizate pentru a transporta neutrofile în direcţia opusă, de la măduvă la creier.
Deşi, aceasta a fost observat doar la șoarece. Pentru a afla dacă oamenii au ceva similar, ei au obținut fragmente de craniu din chirurgie şi au efectuat o examinare detaliată.
Ei, de asemenea, au dat aici de canale; de cinci ori mai mari în diametru decât canalele din craniul șoarecelui, atât în stratul interior, cât şi în cel exterior al osului.
Este o descoperire uimitoare, deoarece inflamația joacă un rol în multe tulburări cerebrale, iar acest lucru ar putea ajuta oamenii de știință să înțeleagă mai multe despre mecanismele aflate în joc.
Aceasta, de asemenea, ar putea contribui la înțelegerea împrejurărilor în care are loc sclerorza multiplă, atunci când sistemul imunitar atacă creierul.
Cu toate acestea, va fi nevoie de cercetări suplimentare pentru a determina tipurile de celule pe lângă neutrofile, ce utilizează aceste tuneluri mici şi rolul ce îl joacă ele în diferite situații.
Cercetarea echipei a fost publicată în revista Nature Neuroscience.
Lasă un răspuns