În ciuda imaginilor clasice, Calea Lactee nu este de o formă plată a discului, cum se credea că este: Un studiu publicat în februarie (en) a prezentat dovezi a unei deformări serioase în jurul marginilor galaxiei, iar acum un al doilea studiu a susținut ideea unei Căi Lactee răsucite.
O echipă de la Universitatea din Varșovia, Polonia, a creat o hartă tridimensională nouă a galaxiei noastre, folosind distanțele dintre stelele clasice variabile Cefeide ca markeri.
Aceste stele tinere, uriaşe, sunt de la 100 până la 10 000 de ori mai strălucitoare decât Soarele, iar această luminozitate permite oamenilor de ştiinţă să le detecteze chiar şi la distanţe mari, prin praful şi norii interstelari.
De asemenea, astfel de stele produc impulsuri de lumină regulate şi echipa a folosit această variabilitate pentru a determina poziția celor 2431 de cefeide, împânzite prin Calea Lactee.
„Harta noastră arată că discul Căii Lactee nu este plat. Este deformat şi răsucit”, spune astrofizicianul Przemek Mroz (en).
Cercetarea a fost posibilă datorită Optical Gravitational Lensing Experiment (Experimentul Optic de Lensing Gravitaţional) sau OGLE, un telescop şi un proiect astronomic, care, până în prezent, mai mult decât a dublat numărul de cefeide clasice cunoscute din galaxie — similar cu îmbunătățirea rezoluției pe o imagine digitală.
Datele de la OGLE au fost amplificate cu cefeidele clasice identificate de General Catalogue of Variable Stars (GCVS), All Sky Automated Survey (ASAS), All-Sky Automated Survey for Supernovae (ASAS-SN), Asteroid Terrestrial-Impact Last Alert System (ATLAS) şi catalogul Gaia Data Release 2 (Gaia DR2).
Vedeţi şi: Hubble a confirmat: Universul depășește toate așteptările a ratei sale de extindere
Cu alte cuvinte, acesta este un proiect de cartografiere total.
Observațiile stelelor variabile cefeide au fost, de asemenea, utilizate în cercetarea lansată în februarie, dar noile date adaugă mai multă precizie, detaliu şi constrângeri la observațiile deja efectuate în privința formei deformate a Căii Lactee.
Acest lucru înseamnă că sunt necesare mai puţine presupuneri şi estimări la elaborarea formei precise a galaxiei noastre; noi ştim că Calea Lactee este o galaxie spiralată şi încovoierea la margini nu este ceva neobișnuit printre astfel de galaxii.
Vedeţi şi: Au fost detectate semne a coliziunii galaxiei noastre Calea Lactee cu alta
Ceea ce este cu adevărat neobișnuit, e că răsucirea Căii Lactee include stele tinere.
O posibilitate este că discul exterior al Căii Lactee rămâne în urmă, dar mai este atras de discul interior masiv, creând mai degrabă un fel de formă de S alungit, decât un disc perfect plat.
Pe măsură ce se vor face mai multe observații și se vor colecta mai multe date, noi vom avea o imagine mai clară despre forma galaxiei în care trăim.
La rândul său, aceasta ne va ajuta în general la investigarea universului — la locația materiei întunecate, a galaxiilor vecine şi multe altele.
Nu este ușor să încerci să faci o hartă a unei galaxii uriașe în timp ce locuiți în interiorul ei, dar după cum vedeți, astronomii într-adevăr încearcă.
Calea Lactee este considerată a fi de cel puţin 150 000 de ani lumină în lățime, deținând 400 miliarde de stele şi cel puțin 100 de miliarde de planete — suficient pentru a menține cartografii stelari ocupați ceva timp.
Cercetarea a fost publicată în Science.
Lasă un răspuns