Respiraţi adânc cu ambii plămâni
Dacă sunteţi în căutarea îmbunătăţirii calităţii aerului din casa voastră, ghivecele cu plante sunt un bun start.
Dar, nu toate planetele de interior au aceeaşi capacitate de a îmbunătăţi aerul.
Un nou studiu a constatat că anumite varietăţi de plante pompează mai mult oxigen în mediu ce vă înconjoară, care, de asemenea, pot curăţi aerul de substanţe chimice nocive.
Vedeţi şi: 15 curiozităţi despre plante şi ciudăţenii mai puţin cunoscute
Noul studiu, realizat de cercetătorii de la Universitatea de Stat din New York, în special a analizat capacitatea plantelor de a absorbi compuşii organici volatili sau prescurtat COV (en), care sunt poluanţi potenţiali dăunători, ce pot proveni de la vopsea, mobilier, imprimante, curăţarea chimică a hainelor şi altor produse de uz casnic.
„Clădirile, indiferent de faptul dacă sunt noi sau vechi, pot avea niveluri ridicate de compuşi organici volatili în ele , uneori într-atât de mari, încât le puteţi mirosi”, a declarat liderul studiului Vadoud Niri (en).
O concentraţie ridicată de COV-uri (en) poate duce la probleme de sănătate, cum ar fi ameţelile, astmul sau alergiile, dar alegerea unei plante potrivite pe biroul sau bufetul vostru, vă va putea scuti de problemele instalării unei ventilaţii suplimentare.
Deşi, practica de a folosi plantele pentru a curăţa aerul (cunoscută tehnic sub denumirea de, biofiltrare sau fitoremediere) nu este nouă, Niri şi echipa sa au condus nişte experimente precise (en) pentru a determina eficienţa şi capacităţile a cinci tipuri de plante de interior diferite, arborele de jad, planta păianjen, plantă din familia bromeliaceae, dracena şi copacul cactus din Caraibe (Consolea falcata).
Fiecare plantă a fost plasată într-o cameră perfect închisă cu o concentraţii specifice de COV-uri.
Măsurând calitatea aerului pe parcursul experimentului, cercetătorii au putut determina care din plante s-a isprăvit cel mai bine cu funcţia de al purifica.
Planta din familia bromeliaceae a primit medalia de aur de la echipă, reuşind să curăţe 80 la sută din poluanţi, în şase din cei opt COV-uri testaţi.
1. Bromelia
Altele au înregistrat un punctaj mai înalt pentru anumiţi poluanţi: Dracena a absorbit 94 la sută din acetona chimică, utilizată în lacul de unghii.
2. Dracena
Între timp, planta păianjen, a fost foarte rapidă la îndepărtarea compuşilor organici volatili, ia a început lucrul imediat în câteva minute după ce a fost plasată în interiorul containerului său.
3. Planta Păianjen
4. Arborele de Jad
5. Copacul cactus din Caraibe
Niri a fost determinat să înceapă cercetarea după ce a vizitat un salon de unghii, a raportat Sarah Kaplan în Washigton Post (en).
Acum el vrea să testeze plantele sale în incinta unui salon real, pentru a vedea cât de eficiente pot fi ele la îndepărtarea compuşilor organici volatili în afara containerelor sigilate.
Este important de remarcat faptul că, noul studiu nu a fost încă revizuit sau publicat pentru această etapă premergătoare unei cercetări, echipa încă rafinează experimentul lor.
Aceasta, deocamdată, înseamnă că noi nu putem fi în totalitate siguri de rezultatele acestui studiu, până când el nu a fost verificat în mod independent.
Aşa că, nu face să puneţi bromelii pe fiecare metru pătrat din casă, bazându-vă doar pe aceste rezultate.
Face de menţionat şi faptul că, gradul de legătură dintre COV-uri şi problemele cu sănătatea au fost adesea dezbătute în trecut (en), dar dovezile sugerează (en) că există cel puţin câteva legături dintre aerul pe care îl respirăm în interior şi un număr anumit de probleme cu sănătatea.
Ceea ce se poate spune sigur este că, concentraţiile de COV-uri pot fi mult mai mari în interior decât afară la aerul liber (en).
Niri spune că plantele de interior ar putea fi un mod natural şi eficient de a păstra aerul curat, şi, într-adevăr, ce aveţi de pierdut de la faptul că faceţi casa voastră să arate un pic mai verde?
„Fiecare din noi respiră peste 11 metri cubi de aer în fiecare zi”, a spus el pentru The Post.
„De aceea, calitatea aerului este extrem de importantă, iar poluarea aerului reprezintă o ameninţare mare pentru sănătatea oamenilor „.
Rezultatele studiului au fost prezentate la a 252-a Reuniune Naţională a Societăţii Americane Chimice (en) din Philadelphia.
Lasă un răspuns