75% din şoarecii care au primit acest tratament Azlheimer, au căpătat funcţia memoriei înapoi.
Cercetătorii australieni au venit cu o tehnologie ultrasunet non-invazivă care îndepărtează plăcile de amiloid neurotoxice ale creierului, structuri care sunt responsabile pentru pierderea memoriei şi scăderii funcţiei cognitive la pacienţii cu Alzheimer.
Boala Alzheimer este, de obicei, rezultatul unei acumulări a două tipuri de leziuni, plăci de amiloid şi aglomerări neurofibrilare.
Plăcile amiloid stau între neuroni şi se sfârşesc ca clustere dense de molecule beta-amiloid, un tip lipicios de proteine care se strâng împreună şi formează plăci.
Încurcăturile neurofibrilare se găsesc în interiorul neuronilor din creier şi sunt cauzate de proteinele tau defectate, care se strâng împreună într-o masă insolubilă densă.
Acesta face ca filamentele mici numite microtubuli să devie răsucite, tulburând astfel transportul materialilor esenţiale de-a lungul lor precum nutrienţii şi organitele, la fel ca atunci când răsuciţi tubul aspiratorului.
Aşa cum nu avem nici un fel de vaccin sau măsură preventivă pentru Alzheimer, o boală care afectează 50 milioane de oameni în întreaga lume, aceasta a fost o posibilitate pentru a determina cum să o tratăm mai bine, începând cu căutarea modului înlăturării acumulărilor defective de beta-amiloid şi proteinelor tau din creierul pacientului.
Vedeţi şi: 9 Alimente sănătoase pentru creier care îmbunătăţesc memoria şi previn îmbătrânirea lui
Acum, o echipă de la Institutul Creierului Queensland (QBI – Queensland Brain Institute) de la Universitatea Queensland au venit cu o soluţie destul de promiţătoare pentru îndepărtarea acestor acumulări.
Aceasta a fost publicată în Science Translational Medicine, aici echipa descrie o tehnică care ar utiliza un anumit tip de ultrasunete numite, ultrasunete terapeutice concentrate, care non-invaziv radiază unde sonore în ţesutul creierului.
Prin oscilare super-rapidă, aceste unde sonore sunt în măsură să deschidă uşor bariera hemato-encefalică, un strat ce protejează creierul împotriva bacteriilor şi stimulează activarea celulelor microgliale ale creierului.
Celulele microgliale sunt practic celule de eliminare a deşeurilor, deci, acestea sunt în măsură să îndepărteze acumulările toxice de beta-amiloid, care sunt responsabile pentru cele mai grave simptome ale bolii Alzheimer.
Echipa raportează refacerea completă a funcţiei memoriei la 75 la sută din şoarecii testaţi, fără nici o leziune a ţesutului cerebral din jur.
Ei au descoperit că şoarecii trataţi au manifestat performanţe îmbunătăţite la trei probe de memorie, un labirint, un test de ai impune să recunoască obiecte noi şi unul pentru ai face să memorizeze locurile care trebuie să le evită.
„Suntem extrem de încântaţi de acestă inovaţie de a trata boala Alzheimer fără a utiliza terapeutica de medicamente”, a declarat într-un comunicat de presă unul dintre membrii echipei, Jürgen Götz.
„Cuvântul ‘descoperire’ este dese ori utilizat în mod abuziv, dar în acest caz cred că, tehnologia dată va schimba fundamental înţelegerea noastră a modului de tratare a acestei boli şi eu văd un mare viitor pentru această abordare”.
Echipa spune că planifică să înceapă testele pe animale mai mari, cum ar fi oile, şi speră să primească permisiunea pentru a începe testele pe oameni în 2017.
Puteţi auzi un interviu al echipei la radioul ABC aici.
Lasă un răspuns