Ar trebui să-l deschidem?
Săpăturile arheologice din jurul site-urilor egiptene antice au încă multe secrete ascunse – precum sarcofagul uriaș de granit descoperit în timpul unei excavații în oraşul Alexandria, pe coasta de nord a Egiptului.
Ceea ce îl face remarcabil şi să aibă un aspect solemn, este dimensiunea sa.
Cu o înălțime de 185 cm, o lungime de 265 cm şi o lăţime de 165 cm, el este cel mai mare printre cei găsiţi vreodată în Alexandria.
Vedeţi şi: 25 curiozităţi despre Egiptul Antic mai puţin cunoscute
Da, şi apoi în acest cavou subteran a mai fost descoperit un mare cap din alabastru.
Experții presupun că el îl reprezintă pe cineva care este îngropat în sarcofag, deşi acest lucru încă nu este confirmat.

Este o descoperire fascinantă pentru arheologi.
Ayman Ashmawy, de la Ministerul Antichităților din Egipt, spune că statul de mortar dintre capac şi corpul sicriului rămas intact, indică asupra faptului că el nu a fost deschis de când a fost sigilat cu mai mult de 2000 de ani în urmă.
Aceasta este un lucru foarte rar întâlnit pentru astfel de locuri – cavourile egiptene antice au fost adesea jefuite şi deteriorate de-a lungul secolelor, ceea ce înseamnă că arheologii rareori găsesc un loc de odihnă final rămas încă intact, aşa cum pare să fie acesta.
Site-ul în ansamblu datează din perioada Ptolemeică dintre anii 305 î.e.n. şi 30 î.e.n., iar această descoperire specială se afla la cinci metri sub pământ.
Iniţial găsit în timpul curățării locului pentru construcția unei clădiri noi, mormântul acum se află sub supraveghere, până atunci când experții vor putea afla ce se află exact în interiorul sarcofagului negru.
El ar putea fi începutul unui nou film Indiana Jones.
După cum comunică Jason Daley pe Smithsonian, de-a lungul secolelor Alexandria s-a dezvoltat pentru a deveni un oraş într-atât de încărcat şi aglomerat, încât descoperirea relicvelor poate fi o provocare — la tot ceea ce a reușit să supraviețuiască aici este greu de ajuns.
Acestea deocamdată sunt toate detaliile pe care le avem despre noua descoperire, aşa că va trebui să așteptăm pentru vedea dacă poate fi determinată identitatea egipteanului îngropat.
Dar un sarcofag de aşa de dimensiuni, ar putea însemna că el aparține cuiva cu un statut destul de înalt.
În acest an, noi nu am dus lipsă de descoperiri incredibile în Egipt.
În februarie, arheologii au găsit o reţea ascunsă de cavouri la sud de Cairo, în Guvernoratul Minya, care — ca şi sarcofagul de granit — probabil au rămas neatinse timp de 2000 de ani.
Experții spun că le va lua cinci ani pentru lucrările pe acest site.
Apoi, în aprilie, a fost găsit un templu greco-roman rar.
El promite să dezvăluie secretele privitor la Oasisul Siwa, una dintre cele mai îndepărtate așezări din Egipt, precum şi modul cum guvernarea străină a afectat ţara între anii 200-300 î.e.n.
Fiecare descoperire înfățișează mai multe detalii despre modul în care oamenii au trăit şi lucrat în aceste vremuri străvechi.
Vom urmări cu atenție, pentru a vedea ce ne poate relata acest sarcofag.
Lasă un răspuns