Asamblarea „Little Foot” (Picior Mic), cel mai vechi schelet de hominid găsit vreodată în Africa de Sud, a fost rezultatul lucrului care a durat mai mult de 20 de ani.
Pentru prima dată, un schelet aproape complet cu o vechime de 3,67 milioane de ani a fost prezentat publicului (en).
Pe 6 decembrie, o fosilă Australopithecus, poreclită „Little Foot”, a fost expusă la Hominin Vault de la Institutul de Studii Evoluţionare Witwatersrand din Johannesburg, Africa de Sud.
Rămășițele au fost curățate şi reconstruite pentru a dezvălui un schelet care are mai mult de 90% din oase intacte (en), cu excepția unor părţi ale picioarelor, pelvisului şi genunchilor.
„El are multe lucruri de spus în premieră” a declarat Ron Clarke, un paleontolog care a contribuit la descoperire, pentru Newswithness News.
„Acesta este primul schelet adult complet, primul care are un braţ şi un picior complet la un individ ce pot fi comparaţi şi el este cel mai vechi din Africa de Sud”.
Vedeţi şi: A fost găsită cea mai veche fosilă umană
După ce a stat nedescoperit mai mult de 3,6 milioane de ani în adâncul peșterilor Sterkfontein la aproximativ 40 de km nord-vest de Johannesburg, Clarke a descoperit mai multe oase de la laba piciorului şi fragmente osoase de la membrul inferior în 1994, după care în 1997, din stâncă explodată de minerii de var au fost scoase alte fosile.
Vedeţi şi: Au fost găsite fosilele a unor din cei mai vechi strămoşi mamiferi de-ai noştri
Clarke a trimis asistenții săi Stephen Motsumi și Nkwane Molefe în peștera subterană adâncă, pentru a căuta orice suprafaţă osoasă ce ar putea să se potrivească cu oasele descoperite anterior.
În iulie 1997, pe parcursul a două zile de căutări ei au găsit astfel de corespunderi.
După descoperire, Clarke imediat a realizat că ei au dat peste ceva foarte important şi au început procesul specializat de excavare a scheletului din peşteră, care a durat până în anul 2012, când în cele din urmă din blocurile de brecie au fost scoase la iveală ultimele elemente vizibile la suprafaţă.
„Asistenţii mei şi eu am lucrat la curăţarea minuţioasă a oaselor din blocurile de brecie şi la reconstruirea scheletului până la ziua de azi”, spune Clarke (en).
În cei 20 de ani de la descoperire, ei au lucrat minuţios pentru a excava şi pregăti fosilele.
Acum, Clark şi o echipă de experți internaționali efectuează un set complet de studii științifice asupra acestei fosile.
Rezultatele acestor studii se așteaptă să fie publicate anul viitor.
Aceasta este pentru prima dată când a fost excavat un schelet aproape complet al unui strămoș pre-uman într-o peştera din Africa de Sud unde a fost fosilizat.
„Multe dintre oasele scheletului sunt fragile, totuşi ele erau adânc încastrate într-o rocă ca betonul numită brecia”, explică Clarke (en).
„Procesul a implicat săpături extrem de atente în mediul întunecat al peşterii.
Odată ce suprafeţele superioare ale oaselor scheletului au fost dezvăluite, brecia în care era încă înglobată partea inferioară a acestora, trebuia să fie atent tăiată şi îndepărtată din blocuri, pentru o curățare ulterioară în laboratorul de la Sterkfontein”, spune Clarke (en).
Scheletele fosilizate sunt o descoperire rară, iar cele complete sunt practic ceva nemaiauzit.
Cu amprenta sa de aproape 4 milioane de ani (en), Little Foot, concurează cu cel mai cunoscut schelet Lucy din Africa de Est.
Lucy are o vechime de aproximativ 3,2 milioane de ani, este complet la 40% şi nu are cap.
Durata de 20 de ani de excavare, curăţare, reconstrucţie, turnare şi analiză a scheletului a necesitat o sursă constantă de finanțare, care a fost asigurată de Palaeontological Scientific Trust (PAST) – organizația non-guvernamentală din Johannesburg, care promovează cercetarea, educaţia şi propaganda ştiinţelor legate de originea noastră.
Lasă un răspuns