„Aceasta este de fapt o revoluţie”, tratarea cancerului folosind celule T, poate deschide o nouă etapă în lupta cu maladia.
O echipă internaţională de cercetători a primit rezultate „extraordinare” în lupta cu cancerul, folosind celulele proprii ale sistemului imunitar a pacienţilor.
Într-un studiu, 94 la sută din pacienţi cu leucemie limfoblastică acută au confirmat dispariţia totală a simptomelor.
Pentru pacienţii cu alte tipuri de cancer al sângelui, rata de răspuns a fost de peste 80 la sută, şi mai mult de jumătate din ei au experimentat o remisiune completă, au raportat cercetătorii de cancer la o conferinţă a Asociaţiei Americane pentru Progresul în Ştiinţă în cursul acestui weekend.
Noul tratament cu celule T este un tip de imunoterapie, şi implică luarea propriilor celule imune a sistemului imunitar al pacienţilor, în special, celule albe numite celule T şi reprogramarea lor pentru a ataca tumorile.
Este asemănător cu crearea unei vaccine la comandă ca răspuns împotriva cancerului.
Oamenii de ştiinţă au lucrat cu imunoterapia zeci de ani, dar au început doar recent testarea acestei noi terapii cu celule T la om.
Pentru moment, datorită naturii experimentale a cercetării, studiile au fost limitate doar pentru pacienţii care nu mai răspund la alte tratamente şi au doar câteva luni de trăit.
Dar, în cele din urmă rezultatele încep să apară, în cazul în care totul va merge conform prezentării de la conferinţă, tratamentul are un potenţial incredibil pentru pacienţii cu tumori care nu răspund la nici un fel de tratament.
„Să fiu sincer, pentru a obţine aşa o rată de răspuns la aşa pacienţi avansaţi, este fără îndoială un lucru fără precedent în medicină”, a explicat la conferinţă, Stanley Riddell, un cercetător de imunoterapie de la Centrul de Cercetare Fred Hutchinson din Seattle, după cum relatează The Guardian.
„În laborator şi în studiile clinice, vedem răspunsuri dramatice la pacienţii cu tumori care sunt rezistente la o convenţională chimioterapie cu doze mari”, a adăugat el într-o declaraţie de presă.
„Îmbinarea terapiei genetice, biologiei sintetice şi biologiei celulei va furniza noi opţiuni de tratament pentru pacienţii cu cancere refractare (rezistente) şi reprezintă o nouă clasă de terapie cu potenţialul de a transforma tratarea cancerului”.
Celule T sunt celulele albe din sânge, care sunt responsabile pentru detectarea celulelor străine sau anormale, inclusiv cele canceroase, şi apoi le blochează pentru a spune întregului sistem imunitar că ele trebuie atacate.
Din păcate, acest răspuns imun nu este suficient de rapid sau agresiv pentru a scăpa de tumorile cu creştere rapidă.
Peste o perioadă de timp, celule T devin istovite, iar unele tipuri de tumori se învaţă să le evită, permiţându-le definitiv să scape de sistemul imunitar.
Acesta este cazul când intervine imunoterapia, pentru a accelera sistemul, oamenii de ştiinţă efectuează ceea ce este cunoscut sub numele de transfer a celulelor T adoptive.
Acest lucru înseamnă, că înainte de toate se extrag celule T din sângele pacienţilor, iar, apoi prin utilizarea transferului de gene, se introduc receptori care agresiv vor ţinti anumite celule de cancer.
Odată ce sunt readuse în interiorul corpului, aceste noi proiectate celule T regenerează pentru a crea o armată de celule ale sistemului imunitar pregătite să doboare definitiv tumorile.
Folosind această tehnică, Ridell raportează că colegii săi au obţinut o „regresie continuie” în cazurile anterior necurabile de leucemie limfoblastică acută, Limfom non-Hodgkin şi leucemie limfocitară cronică.
Rezultatele a fost prezentate spre publicare, şi sunt acum în curs de evaluare ştiinţifică, ceea ce înseamnă că noi nu putem fi prea încântaţi pentru moment, şi sunt încă o mare cantitate de detalii de prelucrat, dar noi ştim din cele menţionate mai sus, rata de succes de 94 la sută a implicat 35 de pacienţi, iar studiul cu cancerul de sânge care a atins o rată de răspuns de 80 la sută a implicat 40 de participanţi.
Vedeţi şi: Un simplu test al sângelui ar putea diagnostica în curând 5 tipuri de cancer
Pentru a fi clar înţeles, cât de promiţătoare nu ar fi rezultatele, această terapie probabil niciodată nu va fi un „leac” potenţial pentru cancer, şi va fi cel mai probabil rezervat pentru cazurile cele mai extreme.
Acesta este în principal din cauza potenţialelor efecte severe adverse din timpul tratamentului, în cursul căruia 20 de pacienţi au suferit simptome de febră, hipotensiune arterială şi neurotoxicitate datorită a cea ce se numeşte sindromul de eliberare excesivă de cytokine, iar alţi doi pacienţi au murit.
„La fel ca şi chimioterapia şi radioterapia, ele nu îi salvează pe toţi”, a spus Riddell.
„Aceştea sunt pacienţi care au pierdut orice speranţă. Majoritatea pacienţilor din studiul nostru se planifica să aibă de la două până la cinci luni de trăit… [Dar] cred imunoterapia în cele din urmă le-a oferit un sprijin în tratarea cancerului”.
Cercetătoarea de cancer din Italia, Chiara Bonini, de asemenea, a vorbit la conferinţă, şi ea a fost mult optimistă cu privire la acestă terapie, după cum relatează The Guardian.
„Aceasta este într-adevăr o revoluţie”, a spus ea.
„Celule T sunt un medicament viu, şi în special, acestea au potenţialul de a persista în corpul nostru pentru toată viaţa…”
Laboratorul lui Riddell lucrează acum la aplicarea terapiei cu celule T la o gamă mai largă de tipuri de cancer, nu doar cancer de sânge, şi va încerca să facă procesul de gestionare a celulelor T mai sigură şi mai uşor de proiectat.
Echipa, de asemenea, doreşte să urmărească cât timp pacienţii vor rămâne în remisie, înainte de a trece la studii mai largi.
Va trebui de aşteptat rezultatul examinării ştiinţifice a specialiştilor înainte de a şti exact cât de încântaţi să fim cu privire la terapia cu celule T.
Lasă un răspuns