
Adesea noi considerăm oasele ca ceva structural solid, în special ceea ce privește stratul exterior dur, denumit os cortical.
Dar o nouă descoperire a pasajelor ascunse, necunoscute până acum, ce traversează aceste organe rigide, atât la animale, cât şi la oameni, ar putea duce la regândirea structurii şi funcției a anatomiei de bază a scheletului.
Într-un nou studiu, cercetătorii din Germania au anunţat despre descoperirea unor reţele de vase sanguine nedetectate anterior, care acţionează ca un sistem secret de tuneluri în interiorul osului, ajutând sângele şi celulele imunitare să se răspândească eficient şi rapid în organism.
Vedeţi şi: Oamenii de ştiinţă au descoperit un nou “micro-organ” în sistemul imunitar
„Este cu adevărat surprinzător să găsim o structură anatomică nouă şi centrală care nu a fost descrisă în nici un manual din secolul 21”, explică (en) imunologul molecular Matthias Gunzer de la Universitate din Duisburg-Essen.

(Grüneboom et al./Nature Metabolism)
Aceste canale mici, numite „vase trans-corticale” (trans-cortical vessels — TCV-uri), pot fi noi pentru știință, dar ele explică modul în care infuziile cu medicamente de urgenţă, pentru prima dată utilizate pe câmpul de luptă, au reuşit să revigoreze rapid soldații râniți.
În astfel de situaţii de urgenţă, medicii nu au întotdeauna aveau timp sau capacitatea de a găsi sau accesa vene, recurgând astfel la injectarea directă a medicamentelor în măduva osoasă.
„În ciuda acumulării de probe ce indică la prezenţa unei aprovizionări complexe a sângelui în os, mecanismele moleculare şi anatomia care stau la baza acestor schimbări rapide ale celulelor şi fluidului din măduva osoasă în ciruculaţia sângelui, rămâneau neclare”, explică un comentariu (en) la noul studiu.
Vedeţi şi: Făceți cunoștință cu organul vostru nou descoperit, “Interstițium”
Acum, baza acestui mecanism este dezvăluită, fiind pentru prima dată observată întâmplător câțiva ani în urmă.
Gunzer a studiat celulele sanguine fluorescent-colorate la şoarece, şi le-a observat prin microscop că par să treacă prin ceea ce ar fi trebuit să fie oase dure (en).
Negăsind nimic în literatura medicală, ce ar putea explica acest fenomen, el a conceput un nou proiect de cercetare pentru a explora ceea ce se întâmplă acolo.
În noul studiu, echipa lui Gunzer a folosit o substanţă chimică, numită cinamat de etil, pe tibie (oasele picioarelor) pentru a „curăţi” oasele, făcându-le transparente.
Apoi, folosind o combinație de microscopie fluorescentă (un tip numit
light-sheet fluorescence microscopy —LSFM) şi microscopia cu raze X, ei au fost capabili să detecteze pentru prima dată câteva sute de aceste mici TCV-uri care trec prin stratul cortical al oaselor picioarelor.
Potrivit cercetătorilor, o tibie de şoarece poate conține mai mult de 1000 de aceste capilare mici şi, în mod uimitor, echipa susține că peste 80% din sângele arterial şi 59% din cel venos trece prin aceste canale.
Este un flux de sânge despre care oamenii de știință nici măcar nu ştiau.
„Eu nici odată nu am văzut astfel de vase”, a declarat cercetătorul în biomecanică Ralph Müller (en) de la institutul Federal de Tehnologie din Elveţia, care nu a fost implicat în studiu.
„Dar, noi într-adevăr niciodată nu le-am văzut. Aşa dar, aceasta este o surpriză pentru mine… care cu siguranță va avea nevoie de o replicare în alte laboratoare”.
Atunci când echipa a examinat anatomia umană prin imagistica osului piciorului unui voluntar uman (acesta fiind însuşi Gunzer), ei au găsit dovezi ale aceluiași tip de structuri TCV, deşi ele erau mai groase, iar cercetătorii recunosc că sunt nevoie de mai multe cercetări pentru a confirma exacta lor funcție.
În ceea ce privește modul în care aceste pasaje ascunse ne-au scăpat până acum, echipa declară că descoperirea se datorează progreselor tehnologice în imagistică, dar, în același timp, ei însăși declară că au fost surprinși.
„Este complet de necrezut că mai sunt lucruri de descoperit despre anatomia umană”, a spus Gunzer pentru New Scientist.
Noi am descoperit vasele de sânge într-un loc nou despre care nu am ştiut anterior.
Descoperirea — care amintește de un alt sistem de tuneluri secrete din craniu, descoperit anul trecut de un studiu efectuat de Harvard — ar putea duce la tot felul de cercetări medicale noi pentru cercetarea bolilor inflamatorii, leziunilor tisulare, migrației celulare sau pur şi simplu la înţelegerea modului în care circulă sângele.
„Deoarece patologiile osoase cheie sunt asociate cu alterarea sistemului TCV, pot fi concepute posibilități de cercetare complet noi, care care vor caracteriza în continuare rolul TCV-urilor în biologia scheletului şi a bolilor”, au scris autorii în lucrarea lor (en).
Constatările au fost relatate în Nature Metabolism.
Lasă un răspuns