Un uragan de materie întunecată de mare viteză se învârte în prezent prin Calea Lactee.
Un uragan de materie întunecată de mare viteză se învârte în prezent prin Calea Lactee — şi se îndreaptă direct spre Pământ, susţin unele publicaţii.
Masa invizibilă se deplasează la o viteză de 500 km pe secundă, dar ia nu ar trebui să aducă careva daune Pământului.
Cu toate acestea, face de remarcat, publicățiile cu titlurile amenințătoare ce declară că furtună de materie întunecată va lovi planeta noastră, sunt prea exagerate — de fapt, noi deja suntem în acestă furtună şi ea nu ne va aduce careva daune.
„Se presupune a fi un flux, în interiorul căruia noi suntem chiar acum”, a spus pentru Gizmodo (en), Ciaran O’Hare, cercetătorul postdoctoral la Departamentul de fizică Teoretică de Universitatea din Zaragoza.
Oamenii de știință declară că furtuna de particule ne-ar putea oferi o posibilitate unică de a vedea materia întunecată, o substanţă ipotetică despre care se spune că reprezintă un sfert din universul cunoscut.
Materialul enigmatic este invizibil, deoarece nu reflectă lumina şi din această cauză nu a fost niciodată direct observat de oamenii de ştiinţă.
Dezvăluirea secretelor sale ar putea considerabil lărgi cunoștințele noastre despre țesătura universului şi a originii vieții aşa cum o știm noi.
Oamenii de știință de la Universitatea Zaragoza din Spania au detectat uraganul de materie întunecată, utilizând datele furnizate de satelitul Gaia al Agenției Spaţiale Europene.
Ei au privit spre o colecție de stele din apropiere care se mișcă în aceeași direcție, cunoscută sub denumirea de fluxul S1 — un grup de stele care se învârt în centrul galaxiei noastre.
Vedeţi şi: Tocmai a fost descoperită o galaxie fără materie întunecată, iar astronomii au rămas zăpăciți
S1 se crede a fi o rămășită a unei galaxii pitice, care a fost înghițită de către Calea Lactee cu miliarde de ani în urmă, au spus cercetătorii.
Curentul, format din circa 30 000 de stele, ce se mișcă rapid prin Calea Lactee, a declanșat o ondulație uriașă în materia întunecată din jurul planetei noastre.
Pământul resimte un surplus de materie întunecată, deoarece aceasta se va mişca mult mai rapid decât materia întunecată „convenţională”.
Detectoarele de materie întunecată răspândite pe tot globul pot urmări aceste schimbări, oferind oamenilor de ştiinţă o nouă perspectivă în ceea ce privește materialul misterios.
Cercetătorii au spus că, detectorii disponibili în prezent, puțin probabil sunt în stare să intercepteze particulele masive cu interacţiune slabă ( weakly-interacting massive particles -WIMP) a S1, obiecte ipotetice, care potrivit unor oameni de ştiinţă formează materia întunecată.
Dar, evenimentul mărește șansele noastre de a detecta axioni — particule considerate a fi de 5000 de milioane de ori mai ușoare ca un electron.
De asemenea, se crede că, axionii reprezinta partea considerabilă a materiei întunecate, iar detectarea particulei ar putea schimba fundamental modul în care înțelegem universul.
Vedeţi şi: Jumătate din materia care lipsea în Univers, în cele din urmă a fost găsită
„Haloscoapele axion posedă una din cea mai mare sensibilitate potențială la fluxul S1, în caz dacă materia sa întunecată este suficient de rece”, au scris cercetătorii în lucrare (en).
Odată ce va fi descoperită masa axionului, distribuția distinctivă a vitezei lui S1, poate fi extrasă cu uşurinţă din spectrul puterii lui.
Astronomii ştiu, materia întunecată trebuie să fie acolo, datorită efectelor sale gravitaționale manifestate asupra materiei obişnuite şi cred că ea este „cleiul” care ţine galaxiile împreună.
Calculele arată că o mare parte a galaxiilor în loc să se rotească erau să se rupă, fără să fi fost ținute împreună de volume mari de material.
Orice încercare reuşită de a detecta direct materia întunecată ar marca una dintre cele mai mari descoperiri a secolului trecut şi ar aduce o nouă eră de descoperiri ştiinţifice.
Constatările au fost publicate în revista Physical Review D.
Lasă un răspuns