O supernova va apărea în cer, în primele luni ale 2016, potrivit astronomilor care lucrează la telescopul spaţial Hublle. Predicţia este posibilă, deoarece pentru prima dată au văzut o stea explodată în anul 2014 într-o galaxie gravitaţională lenticulară, care va fi vizibilă din nou anul viitor.
Lentilele gravitaţionale se întâmplă atunci când un obiect masiv (sau obiecte, cum ar fi un grup de galaxii) măreşte şi distorsionează lumina de fundal a galaxiilor. În acest caz, grupul de galaxii este atât de masiv încât deformează spaţiul şi timpul astfel încât aceasta acţionează ca o lupă gigantică.
Uneori aceste distorsiuni produc mai multe imagini ale aceluiaşi obiect. Deşi ele aparţin aceleiaşi galaxii, imaginile pe care le vedem nu au fost emise simultan.
Deoarece lumina se deplasează cu o viteză finită, fotonilor le va lua o perioadă diferită de timp pentru a călători în jurul unui obiect masiv în dependenţă de calea pe care o urmează, cu unele rute care durează mai mult ca altele.
Vedeţi şi: 10 curiozitaţi din fizică şi lucruri ciudate – printre care şi cum lumina este afectată de gravitaţie.
Explozia supernovei pe care o vom vedea în 2016 este o reluare a aceleia din 2014, cunoscută sub numele de Refsdal Supernova. Acest eveniment este generat într-o galaxie aflată la o depărtare de nouă miliarde de ani-lumină, iar lentila este formată de un grup masiv de galaxii, numit MACS J1149+2223, cinci milioane de ani lumină de la noi.
Atunci când obiectul a fost descoperit, astronomii au văzut supernova de patru ori, aşa înrucât una din imagini a fost perfect aliniată cu o galaxie eliptică din cluster, producând un impuls lentilă suplimentar.
Prin studierea distribuţiei materiei în cluster, echipa a fost în măsură să prevadă că unii fotoni emişi de supernova încă mai călătoresc şi încă trebuie să ajungă la Pământ. Din acest motiv, Hubble acum priveşte periodic spre galaxia lenticulară în speranţa de a prinde ultimele momente ale stelei care va dispărea.
Supernova a fost numită în numele astrofizicului norvegian Sjur Refsdal, care în 1964 primul a sugerat să se folosească o supernova gravitaţional lenticulară pentru a studia expansiunea universului.
„Astronomii au căutat să o găsească de atunci”, a spus Tommaso Treu, autorul principal al lucrării care a descris Supernova Refsdal, într-o declaraţie de la începutul acestui an. „Şi acum lunga aşteptare sa terminat!”.
Lasă un răspuns