Uau !
Unul dintre primele lucruri pe care le învăţaţi la lecţia de fizică este că, dacă ceva este mai dens decât apa, se scufundă.
O piatră sau o bucată de metal sunt mai dense ca apa, astfel nu este nici o surpriză ce se întâmplă cu ele când sunt aruncate într-un iaz, dar polistirenul este mai puţin dens decât apa, aşa că pluteşte.
Destul de ciudat, petrolul brut este puţin mai dens decât apa sărată (en), deci de aceea pluteşte la suprafaţa oceanului.
Acum, odată ce am stabilit regulile, haideţi să le spargem, folosind cel mai excelent material, Vantablack, materialul cel mai negru de pe Pământ (en).
În videoul de mai sus, oamenii de ştiinţă de la Surrey Nanosystems, o companie britanică care a inventat Vantablack în 2014, demonstrează modul în care materialul este oarecum capabil să facă un disc de aluminiu să plutească într-o cadă cu apă.
După cum se poate vedea în video, atât aluminiul cât şi apa nu sunt încântate de această situaţie, deoarece apa face tot posibilul să se ridice deasupra aluminiului şi să-l acopere, dar învelişul Vantablack incredibil de hidrofob o respinge înapoi.
Vedeţi şi: Oamenii de ştiinţă au creat primul metal hidrofug (care respinge apa)
Când aluminiul este înmuiat şi extras din apă, el este complet uscat.
Deci, ce naiba este această substanţă care sparge fizica?
S-ar putea părea că, Vantablack este o vopsea, pigment sau un material textil, dar aceasta nu este aşa, el este un strat specializat realizat din milioane de nanotuburi de carbon, fiecare măsurând în jur de 20 de nanometri (1 nanometru este egal 0.001 microni).
Potrivit Surrey Nanosystems, o suprafaţă de doar un centimetru pătrat ar conţine în jur de 1000 de milioane de aceste nanotuburi.
Când a fost pentru prima dată prezentat în 2014 ca cel mai întunecat material produs vreodată, el putea absorbi toată lumina în afară de 0.035 procente din lumina vizibilă, făcând marginea lui invizibilă pentru ochiul uman.
În luna martie, echipa a reuşit să-l facă şi mai negru, susţinând că nici un spectrometru din lume nu este suficient de puternic pentru a măsura cât de multă lumină absoarbe.
Motivul din care Vantablack poate face un disc de aluminiu dens să plutească se datorează nu numai faptului că este incredibil de negru, dar şi faptului că el are o tensiune superficială ultra-scăzută.
După cum se explică în videoul de mai sus, învelişul său cu tensiune superficială redusă combinată cu suprafaţa discului îl ajută să-i dea o flotabilitate pozitivă.
Foarte cool.
Vedeţi mai multe din aceste lucruri nebune în acţiune a incomensurabilului negru al Vantablack:
Lasă un răspuns