Oamenii de ştiinţă au descoperit că viespea parazit de smochin foloseşte un ovipozitor (organ al insectelor cu ajutorul căruia ouăle sunt depuse în mediul în care se vor dezvolta) întărit cu zinc pentru a străpunge smochinele dure, necoapte. Înţelegerea mecanicii ovipozitorului a viespei de smochin poate duce la crearea de instrumente medicale biomimetice aşa ca sonde de piele şi biopsia cu ac.
Ca multe alte insecte, viespea parazit de smochin (Apocryta westwoodi grandi) îşi depune oule sale într-un substrat care protejează dezvolatarea larvelor şi le oferă o sursă de hrană. Cu toate acestea smochinele necoapte, ţinta viespilor, sunt protejate de un strat protector dur. Namrata Gundiah de la Institutul Indian de Ştiinţă, Bangalore, a fost fascinată de modul cum subţirele şi flexibilul ovipozitor, folosit pentru a depune oule, este capabil de a penetra smochinele dure. Face de menţionat că acul viespei parazit sau ovipozitorul este mmai subţire ca firul de păr uman.
Folosind un microscop electronic cu scanare, Gundiah şi doctorandul ei Laksminath Kundanati mai întâi de toate au comparat ovipozitoarele a viespei parazit de smochin cu acele a celei mai apropiate rude a ei , viespea polenizator de smochin. Ei au descoperit că spre deosebire de ovipozitorul viespilor polenizatoare, care este sub formă de lingură la vârf, ovipozitorul viespei parazit are proeminenţe asemănătoare cu dinţii. Mai mult ca atât spectrometria dispersivă cu raze X a arătat că dinţii sunt îmbogăţiţi cu zinc.
„Zincul măreşte în principal duritatea, care influenţează rezistenţa la uzură a burghiului”, a explicat Gundiah.
Cercetătorii deasemeni au calculat duritatea ovipozitoarelor cu un microscop de forţă atomică. Rezultatele au arătat că dinţii îmbogăţiţi cu zinc au o duritate de 0,5 Gpa, aproape la fel de rezistent ca cimentul arilic folosit pentru implanturi dentare.
Gundiah speră că cercetarea în continuare a viespilor parazite de smochin va facilita proectarea de noi maşini medicale de găurit rezistente, şi în acelaş timp flexibile, care vor permite distribuirea medicamentelor sau o terapie genică fără a fi necesara o intervenţie chirurgicală invazivă.
[youtube id=”EKXZf3_SRhw” mode=”normal”]
Sursă: AsianScientist; Sci-News; BBC-News
Lasă un răspuns