Virgin Galactic a lansat o navă spaţială la o înălțime mai mare de 80 de kilometri, ajungând astfel la limitele de la care se începe spațiul, aşa cum el este definit de Administrația Federală a Aviației din SUA.
Richard Branson, fondatorul companiei, a atins obiectivul mult așteptat şi într-o zi el speră să trimită primii turiștii în spațiu.
Deşi nu a ajuns pe orbită, zborul a fost prima lansare a unei nave spațiale de pe teritoriul Statelor Unite cu oameni la bord menită să atingă spațiul, de atunci de când a fost încheiat programul Space Shuttle în 2011.
Şi, evident, se deschide o nouă eră a zborurilor spaţiale, în care companiile încearcă să pună capăt monopolului de lungă durata a guvernelor în spațiu, urmărind scopul de a avansa mai rapid.
Deşi, ea doar a atins marginea inferioară a locului considerat de mulţi a fi începutul spațiului, lansarea a avut implicații uriașe pentru o industrie în creștere, ce urmărește scopul de a face zborurile civile regulate.
Zborul a fost îndrăzneț şi riscant şi a urmat după un accident fatal de acum patru ani, ce amintește despre curajul din epoca zborurilor spațiale ce a trecut.
Se întâmplă într-o perioadă în care NASA este încă silită să se bazeze pe Rusia. în ceea ce priveşte trimiterea astronauților săi pe orbită, şi se confruntă cu critica precum că dezgustul faţă de risc a înlocuit îndrăzneala tinerească care a ajutat-o să aducă oamenii pe lună.
Vedeţi şi: NASA a lansat îndrăzneața misiune Parker Solar Probe menită să atingă Soarele
Cu acest zbor — care a avut loc într-o dimineața rece, la scurt timp după răsăritul soarelui — Virgin poate pretinde la un avantaj în cursa zborurilor spațiale umane, în rând cu aşa companii ca SpaceX, Blue Origin şi Boeing ce lucrează la dezvoltarea unor nave spaţiale capabile să zboare cu oameni.
Cu doi piloţi amplasați în cabină — Mark „Forger” Stucky şi C.J. Sturckow — vehiculul cunoscut sub numele de SpaceShipTwo a fost ridicat la o altitudine de aproximativ 13 100 de metri de către o navă-mamă.
Ca o bombă, naveta spaţială a fost lansată într-o cădere liberă înainte ca pilotul să pornească motorul, propulsând nava spaţială la o viteză mai mare ca cea a sunetului.
Vedeţi şi: SpaceX face istorie cu prima rachetă vreodată reciclată (2017)
În scurt timp, vehiculul îndreptat aproape direct în sus, străbătea acelaşi cer de deasupra pustiului Californiei , unde Chuck Yeager pentru prima dată a depășit bariera sonoră în anul 1947.
Nava spaţială a s-a ridicat la o înălțime de 82,7 kilometri, atingând o viteză maximă de 2,9 Mach, înainte de a se coborî şi întoarce la portul companiei spaţiale în Mojave.
De la sol, presa, entuziaștii spațiali, printre care şi Branson cu oaspeții lui, a urmărit zborul, îndreptând privirile spre cer.
Branson, îmbrăcat într-o scurtă de piele de bombardor , îşi îmbrăţişa fiul, în timp ce nava spaţială se îndrepta în sus, iar comentatorul anunţa altitudinea.
„Au trecut 14 ani pentru a ajunge aici. Noi am avut lacrimi, lacrimi reale şi momente de bucurie. Deci, lacrimile de azi, au fost lacrimi de bucurie”, a declarat el reporterilor după aceea.
Probabil au fost şi lacrimi de ușurare. Când vă aflați în cursul de testare a programului de zbor al unei companii spațiale, niciodată nu puteți fi sigur la 100%.
Stucky, pilotul comandant al misiunii, a spus că totul a mers în aceeași măsură de lin precum se aștepta — şi destul de reușit, pentru a efectua manevra de întoarcere pe Pământ fără dificultăţi.
„Aceasta a fost oarecum incredibil”, a spus el. Să vezi „cerul întunecat a fost grozav. Totul a funcționat foarte bine. …Noi am avut tone de extra combustibil. Am avut destul timp pentru a privi în jur”.
Virgin Galactic are aproape 700 de persoane care au plătit câte 250 000 de dolari pentru plimbarea lor suborbitală — mai mult cu aproximativ 560 de oameni, din cei care au fost până acum în spațiu.
Pentru Branson, lansarea a fost punctul culminant a anilor de visuri înalte şi căderi tragicice, în calea sa de a construi ceea ce el numeşte „prima linie spaţială comercială din lume”.
El a fondat Virgin Galactic după cumpărarea drepturilor tehnologiei din spatele SpaceShipeOne în anul 2004.
O navă spaţială finanțată de co-fondatorul Microsoft, Paul Allen, care a ajuns la marginea spațiului de trei ori în acel an, câștigând premiul Ansari X de 10 milioane dolari americani şi devenind primul vehicul finanțat din fonduri private, ce avea ca scop zborul oamenilor în spațiu.
De asemenea, lansarea de joi a fost o etapă majoră pentru industria spaţială comercială în creștere, care în pofida reușitelor sale, trebuie încă să demonstreze că poate regulat zbura cu oameni în spaţiu.
Dar, lucrurile s-ar putea schimba în curând.
Blue Origin, compania spaţială fondată de Jeffrey P. Bezos, de asemenea, intenționează să trimită turiști în spațiu, deşi la o altitudine mai mare şi cu o rachetă lansată pe verticală, nu o navetă spaţială.
Vedeţi şi: Turism cosmic cu balonul, numai cu 75000 $
Primele sale zboruri de testare cu oameni la bord sunt programate pentru anul viitor.
Space X, compania fondată de Elon Musk, şi Boeing au încheiat contracte cu NASA pentru transportarea astronauților pe Staţia Spaţială Internaţională, deja anul viitor.
După cum arată experiența celor de la Virgin Galactic, eliminarea monopolului asupra zborurilor spațiale umane, de mult timp deţiunut de guvern, nu a fost un lucru uşor.
În ciuda şanselor mici, Branson şi-a început calea spre deschiderea spaţiului pentru masele largi cu o bravadă tipică lui, promițând că în curând compania va trimite sute de turiști în călătorii cosmice impresionante.
Dar au trecut ani, programul a suferit amânări după amânări şi în 2014, a suferit o lovitură fatală: Nava spaţială s-a prăbușit la mijlocul distanţei, fapt ce a adus la moartea pilotului Michael Alsbury.
În timp ce anchetatorii federali identificau cauza accidentului, Branson stătea la îndoială să continuie sau nu, în cele din urmă a promis să o facă.
În 2016, el a prezentat o nouă navetă spaţială, denumită Unity, iar compania şi-a început din nou programul de testare, avansând încet de la un zbor de test la altul.
Zborul de joi a fost o etapă majoră, care potrivit companiei, apropie data zborului turistic de pe Spaceport America, o instalație de lansare futuristică a Virgin Galactic din New Mexico .
Branson a spus că a investit aproape 1 miliard de dolari din banii proprii în această afacere.
„Spaţiul nu e ieftin”, a spus el.
Acum Virgin intenționează să vândă mai multe bilete şi să facă compania viabilă din punct de vedere comercial, a spus el.
Acum compania construieşte încă două navete spaţiale în anticiparea scăderii prețurilor şi măririi numărului de doritori de a să se înscrie pentru aceste curse de zbor.
Scopul final al Virgin este de a construi o serie de porturi spațiale în întreaga lume, ” şi operând de câteva ori pe săptămână pe fiecare din ele, dăm posibilitate zecilor de mii de oameni să experimenteze spaţiul”, a declarat într-un interviu recent, George Whitesides, directorul executiv al Virgin Galactic.
În cele din urmă, compania ar dori să transforme aceste porturi spațiale în „viitoare hub-uri pentru o reţea de noduri de transport intercontinentale” ce va permite navelor spaţiale să transporte oamenii pe tot globul într-o chestiune de ore.
Pe termen lung, compania intenționează să zboare „în aeroporturile majore, deoarece noi avem un vehicul înaripat care se poate integra ușor în modelele de trafic”, a spus Whitesides.
Acesta este un obiectiv „pe mulți ani înainte”, a spus el.
„Dar, aceasta este evoluția — astfel, în cele din urmă, aţi creat pas cu pas, posibilitatea de a va deplasa între continente într-o oră sau două”.
Sursă: The Washington Post.
Lasă un răspuns