Inborş

Tot ce-i mai interesant

  • Lume
  • Ştiinţă
  • Universul
  • Curiozităţi
  • Istorie
  • Natură
  • Sănătate
  • Tehnologii

Voi aveţi puterea să remodelaţi creierul vostru

mai 30, 2017 by Vladimir Moşoglu 3 Comments

Remodelaţi creierul vostru
Neuroplasticitatea – este ideea ce presupune că noi ne putem remodela mental şi fizic creierul nostru prin controlul stimulilor noastre.

Meditaţi şi exerceţiile fizice sunt prezentate ca două dintre cele mai eficiente metode pentru a face acest lucru.


Neuroplasticitatea este ideea ce presupune că voi puteţi modifica creierul vostru într-un mod fizic şi mintal prin schimbarea stimulilor săi – care pot include mediul, comportamentul, modelele de gândire sau alte părţi ale corpului care au impact asupra acestuia.

Deşi, această idee este destul de veche – termenul şi conceptul că creierul nu este de neschimbat după pubertate a fost folosit pentru prima dată în anul 1890 de către William James în The Principles of Psychology (Principiile Psihologiei) – iar acum, datorită întroducerii Imagisticii prin Rezonanţă Magnetică (IRM) noi putem cuantifica cu exactitate efectele diferitor stimuli.

Deci, care sunt unele modalităţi prin care putem modela minţile noastre?

Efectele Meditaţiei

Au fost efectuate multe studii în scopul identificării efectului meditaţiei asupra bunăstării mintale (en).

Combate bolile mintale în aceeşi măsură ca şi antidepresivele: un studiu realizat de Şcoala Johns Hopkins al Sănătăţii Publice (en) a testat efectul meditaţiei asupra diverselor probleme de sănătate mintală şi după opt săptămâni a constat că, ea a îmbunătăţit simptomele de anxietate cu 38%, a depresiei cu 30%, şi a durerii cu 33%.

Deşi, nu este o marjă foarte mare, ea este la fel de eficientă ca medicamentele antidepresive sau exerciţiile, ceea ce înseamnă că, medicii au un alt instrument în arsenalul lor şi pot recomanda un tratament alternativ pentru cei care nu pot face exerciţii şi/sau nu doresc să ia medicamente.

Creşte materia cenuşie şi combate îmbătrânirea: un studiu din Frontiers of Psychology arată că meditaţia poate creşte semnificativ volumul de materie cenuşie din creier.

Vedeţi şi: 62 de curiozităţi despre creier şi mituri demascate care sunt încă răspândite

Florian Kurth, un cercetător postdoctoral în neurologie de la Universitatea din California şi unul dintre autorii studiului, a declarat (en): „Ne-am aşteptat mai degrabă la careva efecte mici şi distincte […] dar, ceea ce am observat de fapt, a fost un efect al meditaţiei pe scară largă, ce s-a extins prin toate regiunile creierului”.

Acest lucru a fost consolidat de către Sara Lazar (en), un neurolog de la Spitalul Principal din Massachusetts şi Şcoala Medicală de la Harvard, care a constat că (en), „în această regiune a cortexului prefrontal, practicanţii de meditaţie cu o vârtstă de 50 de ani, au avut aceeaşi cantitate de materie cenuşie ca şi tinerii cu vârtsta de 25 de ani”.

Într-o lume în care conform estimărilor cercetătorilor se aşteaptă ca numărul de persoane cu demenţă să crească la 115 milioane de persoane până în anul 2050 (en), meditaţia ar putea fi un tratament fără dependenţă de medicamente pentru cei care se confruntă cu boala.

[arve url=”https://youtu.be/m8rRzTtP7Tc” mode=”normal” /]

Reduce egoismul: un studiu efectuat de Yale a arătat că meditaţia a scăzut  activitatea Reţelei Modului de Repaus (Default Mode Network).

Reţeaua Modului de Repaus este o parte a creierului des asociată cu mintea-rătăcitoare şi care de multe ori duce la gânduri autorefernţiale.

La meditatorii experimentaţi acestă zonă era „relativ dezactivată”, crescând astfel nivelul lor de concentrare, bunătate şi conştientizare neselectivă (nepremeditată, conştinetizarea prezentului fără preferinţe, efort sau constrângere) datorită metodelor de meditaţie specifice.

Într-o lume, care uneori pare a fi condusă de egoism, meditaţia poate oferi o modalitate de a ne reaminti de alţii.

Depăşirea dependenţei de fumat: un studiu realizat de Departamentul de Psihologie de la Universitatea din Texas a constatat că „printre fumători, 2 săprămâni de antrenament de meditaţie (în total 5 ore) a produs o reducere totală de 60% a fumatului” şi aceasta, deasemnea, a avut un impact pozitiv asupra autocontrolului.

Milioane de decese pe an sunt cauzate de fumat, şi sute de dolari sunt cheltuiţi pentru diverse tratamente; meditaţia oferă o metodă gratuită care ar putea salva atât vieţi cât şi bani.

Ce vă oferă exerciţiile?

Exerciţiile aerobice regulate (exerciţiile care vă face să transpiraţi la o frecvenţă cardiacă ridicată) s-au dovedit că măresc hipocampul – zona creierului asociată cu memoria verbală şi învăţarea.

Deşi, s-a ştiut despre efectele mintale pozitive ale exerciţiilor, un studiu de la Universitatea din British Columbia (UBC), a fost unul din primele care a demonstrat faptul că, „exerciţiile regulate de intensitate moderată timp de peste şase luni sau un an, sunt asociate cu o creştere a volumului unor regiuni cerebrale aparte”, spune Dr. Scott McGinnis, un neurologist la Spitalul Brigham şi  cel de Femei, şi instructor de neurologie la Şcoala Medicală din Harvard.

Totuşi, nu toate exerciţiile vor funcţiona – studiul precizează că „exerciţiile de rezistenţă, de echilibru şi tonifierea musculară nu au avut aceleaşi rezultate”.

Vedeţi şi: Ce tip de exerciţii sunt cele mai bune pentru creier?

Exerciţiile sunt benefice pentru creier în mai multe moduri. Ele stimulează factorii de creştere, care reprezintă substanţe chimice în creier ce sunt legate de celulele de sănătae a creierului, care la rândul lor cresc noi vase sanguine şi creează noi celule a creierului.

Ele îmbunătăţesc astfel starea de spirit şi somnul şi, deasemenea, ajută la reducerea stresului şi anxietăţii (toate aceste domenii influenţează puterea voastră congnitivă).

Cea mai bună parte a studiului UBC este faptul că el este concentrat pe una dintre cele mai simple metode de exerciţii fizice: mersul pe jos.

Cei care au participat la studiu au obţinut rezultate de la plimbări energice de o oră – două, de două ori pe săptămână.

Este recomandat să faceţi 150 de minute de exerciţii moderate pe săptămână, ce nu e atât de descurajator, dacă luaţi în cont că aceasta constituie doar 21 de minute pe zi.

Antrenarea corpului vostru, va antrena şi creierul – un câştig dublu.

Referinţe:  Forbes, Harvard Health

Filed Under: Sănătate, Ultimele articole Tagged With: creier, medicină, meditaţie

About Vladimir Moşoglu

Experimentez: Search Engine Optimization, Digital Marketing, Structură Informaţională a web - siturilor.

În continue căutare de lucruri interesante şi utile din întreaga lume.

Comments

  1. TUDOSA CONSTANTIN says

    august 3, 2017 at 15:01

    BUNA ZIUA.
    AM PRIMT DE LA DVS. UN MESAJ IN Cre se arata modul cum lucreaza perticolele in interiorul atomului.
    un desebit interes am manifestata pentru acest mesaj, dar nu la-am mai gasit si nici nu lam salvat. daca ati putea va rog sa mi-l retrimiteti.
    sunt tot timpul interesat de ce se publica si ce se cerceteaza iar dvs. facti un lucru de exceptie, disipand acesta cunoastere si descoperiri.
    cu stima.
    tc

  2. Vladimir Moşoglu says

    august 4, 2017 at 07:08

    Bună ziua, totul puteţi găsi pe site, folosiţi câmpul de căutare…

  3. TUDOSA CONSTANTIN says

    august 6, 2017 at 17:15

    NU STIU CUM SA FAC ACEST LUCRU CU folosiţi câmpul de căutare PE SITE-UL DVS.
    MULTUMESC
    TC

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai populare astăzi

  • Fructe exotice - Durian
    Curiozităţi, Lume, Natură, Ultimele articole
    23 fructe exotice ciudate de care veţi fi cu sigu...
  • Creaturi ciudate - Caracatiţele
    Curiozităţi, Natură, Ultimele articole
    39 cele mai ciudate curiozităţi despre peşti şi a...
  • Timpul ţi viteza luminii
    Curiozităţi, Ştiinţă, Ultimele articole
    10 curiozitaţi din fizică şi lucruri ciudate
  • Curiozitati despre pasari - Onagadori
    Curiozităţi, Natură, Ultimele articole
    51 Curiozităţi despre păsări
  • Curiozităţi despre Polul Nord
    Curiozităţi, Lume, Ultimele articole
    Curiozităţi despre Polul Nord şi informaţii intere...
  • Musée Grévin - monumente şi obiective turistice din Franţa
    Lume, Ultimele articole
    20 Cele mai vizitate monumente şi obiective turist...
  • Cele mai mari cascade - Casca Angel
    Lume, Natură, Ultimele articole
    15 Cele mai mari cascade din lume, unele despre ca...

Ultimele interesante

Omul Dragon — posibil o nouă specie

Descoperirea craniului „Dragon Man” în China ar putea adăuga noi specii în arborele genealogic uman

iunie 27, 2021

Muon g-2 — dovezi „convingătoare” a unei noi forțe a naturii

Muonii — dovezi „convingătoare” a unei noi forțe a naturii

aprilie 9, 2021

Materia întunecată ar putea fi făcută din găurile negre de la începuturile timpului

aprilie 4, 2021

Idolul Shigir — cea mai veche statuie de lemn din lume

Cea mai veche statuie de lemn din lume are o vechime de peste 7000 de ani

aprilie 2, 2021

Cern — dovezi ale unei noi fizici

Dovezi ale unei noi fizici la Cern? Indici a unei noi forțe a naturii

martie 28, 2021

Gaură de vierme traversabilă

Găurile de vierme din Univers sunt pe deplin traversabile, arată noile calcule

martie 21, 2021

Fulguritul creat de fulgere ar fi putut provoca viața pe Pământ

Fulgerele străvechi ar fi putut provoca viaţa pe Pământ

martie 20, 2021

Taguri

alimentaţie sănătoasă anatomie animale antropologie arheologie astrofizică astronomie biologie cancer chimie civilizaţii cosmologie cosmonautică creier cuantică curiozităţi curiozităţi biologie curiozităţi din lume curiozităţi istorice curiozităţi ştiinţifice descoperiri descoperiri arheologice ecologie Egipt energie regenerabilă evoluţie exoplanete explorare fizică galaxii genetică geografie geologie găuri negre imagini din natura invenţii marte medicină paleontologie planete sistem solar turism util viaţă pe alte planete zboruri spaţiale

Alte articole interesante

Rezistenţă la antibiotice: Lumea este în pragul „erei post-antibiotice”

Fizicienii au realizat teleportarea cuantică sub apă pentru prima dată

EmDrive, motorul spaţial „Imposibil” al NASA, este într-adevăr imposibil

Pentru prima dată, oamenii de ştiinţă au observat bacterii „pescuind” ADN-ul de la confrații lor morți

Cometa Siding Spring de mărimea unui munte va trece foarte aproape de Marte

  • Politica de confidenţialitate

Natură

Pentru prima dată, materia organică crucială pentru viață a fost găsită pe suprafața unui asteroid

Câmpul magnetic al Pământului s-a răsturnat 42 000 mii de ani în urmă. Consecințele au fost dramatice

Tot mai multe dovezi arată că viața pe Pământ a început nu doar de la ARN

Noul dinozaur masiv descoperit, ar putea fi cea mai mare creatură ce a călcat vreodată pe Pământ

Unul dintre cele mai mari mistere ale biologiei „a fost rezolvat” de IA

Categorii

  • Artă (14)
  • Curiozităţi (68)
  • Istorie (111)
  • Lume (164)
  • Natură (171)
  • Poza zilei (24)
  • Sănătate (146)
  • Ştiinţă (256)
  • Tehnologii (115)
  • Ultimele articole (817)
  • Universul (261)

© 2025 Toate drepturile rezervate · Inbors.com · Construit pe Genesis Framework

sponsored