Aceasta este a doua navă spaţială ce a efectuat trecerea în spaţiul interstelar, oferindu-ne noi detalii despre ceea ce se află dincolo de regiunea noastră galactică locală din vecinătate.
Nava spaţială Voyager 2 este acum în spațiul interstelar, a anunțat recent NASA (en), făcând-o astfel a doua mașină făcută de om ce a trecut hotarul care separă sistemul nostru solar de restul Galaxiei Calea Lactee.
„Noi am așteptat cu sufletul la gură ultimele câteva luni pentru a putea vedea acest lucru”, a declarat Nicola Fox (en), directorul diviziei de heliofizică a NASA, în cadrul unei conferințe de presă la o întâlnire a Uniunii Geofizice Americane din Washington.
Voyager 2 calcă pe urmele geamănului său, Voyager 1, care a făcut trecerea în 2012.
Vedeţi şi: NASA tocmai a comunicat cu unica noastră navă spatială din afara sistemului solar
De data aceasta, trecerea în spațiul interstelar a oferit un set diferit de observații, cu indicii noi despre modul în care soarele afectează spaţiul din cele mai îndepărtate zone ale sistemului solar.
Cele două nave alimentate cu plutoniu, lansate în 1977 pentru a face un tur al planetelor gigantice, mai sunt încă active şi continuie explorările.
„Acum noi suntem destul de norocoși să avem două santinele foarte curajoase care au părăsit heliosfera şi care cu adevărat privesc spre cealaltă parte a graniței a mediul nostru interstelar”, a spus dr. Fox (en).
Vedeţi şi: New Horizons tocmai a găsit indicii a unei structuri uriaşe la marginea sistemului solar
Heliosfera este un balon din gazele emise de soarele nostru, lovită de vânturile de particule interstelare care suflă prin Calea Lactee.
La distanţe mai mari, vântul solar diminuează şi este depășit de fluxul interstelar.
„Noi suntem în interiorul acestei bule pe care soarele o crează în jurul său”, a spus Edward C. Stone (en), omul de știință al proiectului misiunii.
„Când a fost lansat Voyager, noi nu știam cât de mare era balonul, nu știam cât timp îi va lua pentru ajunge aici şi nu știam dacă nava spaţială ar fi fost funcţională destul de mult timp pentru a ajunge acolo”.
Trecând frontiera, nava spaţială a observat o schimbare distinctă a mediului său.
„Există două vânturi care se împing unul pe celălalt” a spus dr. Stone (en), „vântul solar din interior împinge în afară, iar vântul interstelar împinge în sens opus, formându-se un echilibru”.
Pentru Voyager 2, acum la o distanţă de peste 17 miliarde de kilometri de Pământ, această schimbare a avut loc pe 5 noiembrie.
Vedeţi şi: New Horizons a captat imagini de la cea mai mare depărtare de Pământ
În această zi, instrumentele de la bordul navei spațiale au detectat o creștere a rezistenței câmpurilor magnetice din regiunea interstelară, iar numărul razelor cosmice galactice, provenite din afara sistemului solar, a crescut brusc.
În acelaşi timp, a dispărut vântul solar.
„Noi nu am mai observat vântul solar”, a spus John Richardson (en), cercetătorul principal al experimentului în domeniul plasmei.
Aceasta înseamnă că trebuie să fim în mediul interstelar.
Trecerea în spaţiul interstelar nu o reflectă exact pe cea a Voyager 1.
Dr. Stone a spus că Voyager 2 se îndreaptă într-o direcție diferită, iar după şase ani, soarele se află într-un alt punct al ciclului său de 11 ani.
„Noi învățăm multe despre deosebirile şi asemănările lor”, spune el.
Experimentul științific cu plasma al Voyager 2 a oferit o primă reprezentare directă a ceea ce se întâmplă cu vântul solar când nava spaţială intră în spațiul interstelar.
(Voyager 1 nu a reușit să adune aceste date, deoarece instrumentul său de plasmă a eşuat în 1980.)
Potrivit lui Dr. Richardson, viteza plasmei a scăzut rapid chiar înainte de frontiera cu spațiul interstelar.
„Noi am crezut că va fi o scădere mult mai treptată”, a spus el (en).
Misiunea Voyager va mai continua ceva timp.
„Ambele nave spațiale sunt foarte sănătoase, dacă să le considerăm oameni în vârstă”, a declarat Suzanne Dodd (en), managerul de proiect.
Doamna Dodd speră că nava spaţială ar putea ajunge la cea de-a 50-a aniversare în 2027, deşi nu cu toate instrumentele în stare funcțională.
Pe măsură ce sursele de alimentare cu plutoniu la bordul celor două sonde se descompun, fiecare pierde 4 waţi putere în fiecare an.
Pe parcurs, oamenii de știință vor fi nevoiți să oprească unele instrumente.
În timp ce Voyagerii au depășit viteza de peste 54 000 de kilometri pe oră şi se află acum în spațiul interstelar, ei încă mai sunt consideraţi a fi în interiorul sistemului solar, deoarece încă nu au scăpat definitiv de atracţia gravitațională a soarelui.
În aproximativ 300 de ani, ei vor intra în norul Oort, un rezervor îndepărtat de comete ce se rotesc în jurul soarelui, afirmă dr. Stone (en).
Şi acestor două nave spațiale le va mai lua 300 000 de ani pentru ca să iasă prin partea opusă a norului Oort şi definitiv să părăsească sistemul solar.
Lasă un răspuns