51 Curiozităţi despre păsări

Păsările, sunt unele din puţinele animale care în procesul evoluţiei au primit posibilitatea de a zbura, probabil principalul ce le caracterizează, însă şi aici natura a admis excepţii care face şi mai interesantă studierea lor. Am selectat unele curiozităţi despre păsări şi caracteristici specifice care le diferă sau le înrudeşte cu alte animale.

1.În lume există peste 9500 de specii de păsări. Oamnenii de ştiinţă de obicei le grupează în 30 de categorii. Păsările sunt cele mai răspândite animale pe glob.

2. Caracteristicile  unice pentru păsări sunt 1) penile, 2) ciocul, şi 3) scheletul. Pentru ca să se desprindă de la pământ păsările în procesul evoluţiei au suferit o serie de schimbări: au primit o formă aerodinamică a corplui, membrele anterioare sau transformat în aripi, sa redus masa şi numărul oaselor, a apărut carena pentru a asigura o mişcare mai bună a aripilor.

3. Aproximativ 2/3 din toate speciile de păsări se găsesc în pădurile tropicale.

4. Puii de Hoazin (Opisthocomiformes), au două ghiare pe fiecare aripă. Când ei se caţără din cuib, ei folosesc ghearele lor pentru a se agăţa cu ele de copacii din mangrove. Ei pierd ghearele odată ce se maturizează, dar aşa şi rămân nişte zburători jalnici, capabili doar de a zbura planat la distanţe mici care ating maxim 350 de metri.

5. Multe păsări consumă în fiecare zi o cantitate de alimentaţie egală cu 1/5 din greutatea corpului , pentru a obţine energia necesară pentru a zbura.

Curiozitati despre pasari - Onagadori

Cucoş japonez de rasă Onagadori

6. Cea mai lungă coadă de cucoş a fost înregistrată la o specie de găină de rasă japoneză numită Onagadori, care a măsurat 10.59 metri.

7. Pentru a fi mai uşoare multe păsări nu au vizici pentru a stoca urina. În schimbul producerii de urină lichid, pentru a scăpa de deşeuri, ele produc o substanţă de culoare albă sub formă de pastă.

Chiar dacă struţul nu are o vizică ca la mamiferi el este unicul printre păsări, deoarece, are o separare completă a fecalelor şi urinei.

8. Plămânii păsărilor sunt mult mai complicaţi şi mai eficienţi, şi ocupă mai mult spaţiu decât la mamifere,
precum oamenii. Plămânii unui om alcătuiesc aproximativ 1/20 din lungimea corpului său, iar cei ai pasărilor ocupă 1/5.

Curiozitati despre pasari - Pelicanul Australian

Pelicanul Australian

9. Pelicanul Australian are cel mai lung cioc din lume, care măsoară aproape de 0.5 metri lungime.

Ciocul-spadă a păsării Colibri, cu o lungime de 10 centimetri, este unicul cioc de pasăre din lume care este mai lung decât corpul.

10. Cântecul pitulicei Europene este format din mai mult de 700 de note diferite pe minut şi poate fi auzit de la o distanţă de 500 de metri.

11. Bufniţele nu pot roti ochii. În schimb ele pot roti capul complet împrejur pentru a vedea direct în spatele lor. Ele trăiesc pe toate continentele cu excepţia Antarcticii. Franjurile moi de pe aripile lor reduc esenţial zgomotul făcut în timpul zborului.

Incredibil, practic nu produce nici un zgomot în timpul zborului.

12. Printre păsările celebre se numără, pasărea Ba din mitologia egipteană, Bar Juchne din Talmud, pasărea Cu din folclorul mexican, Pasărea de Foc din mitologia indienilor nativi americani, Harpiile din mitologia greacă, pasărea Phoenix din mitologia egipteană, Quetzalcoatl din mitologia aztecă şi corbul în religiile native americane.

13. Pasărea cu cele mai multe pene este lebăda şuerătoare cu până la 25 000 de pene. Pe de altă parte, colibri sunt atât de mici, că au mai puţin de 1000 de pene.

Curiozitati despre pasari - Kiwi

Pasărea Kiwi

14. Unica pasăre cu nări la sfârşitul ciocului este kiwi. Această amplasare stranie a nărilor le ajută să caute hrana cu ajutorul mirosului, cum ar fi viermii şi insectele de la suprafaţa solului. De multe ori ea sforăie pentru a-şi curăţi nările.

15. Spre deosebire de multe păsări care cântă, ciocănitoarea bate ritmic cu ciocul de copac. Unele ciocănitori se pot identifica una pe alta după sunetul tobelor.

Curiozitati despre pasari - Papagalul Gri

Papagalul Gri

16. Cea mai vorbăreaţă pasăre din lume este Papagalul gri african. Un papagal din această specie poate pronunţa peste 800 de cuvinte. Pe când majoritatea speciilor de papagali pot învaţa doar 50 de cuvinte.

17. Multe păsări, aşa ca graurii, cântă note prea înalte pentru ca oamenii să le poată auzi.

18. Flamingo se împerechează pentru toată durata vieţii. Unii rămân cu perechea sa pentru mai mult de 50 de ani.

19. Puilor speciilor mari de păsări de obicei le ia mai mult timp până vor eşi din ou. Spre exemplu puii păsării Emu se eclozeză după 60 de zile. La păsările mici cântătoare perioada în medie durează 2 săptămâni.

20. Ciocănitoarea verde poate mânca mai mult de 2000 de furnici pe zi.

Curiozitati despre pasari - Ibisul crestat japonez

Ibisul crestat japonez

21. Ibisul crestat japonez este una dintre cele mai rari specii de păsări din lume. Înainte era răspândit în aşa ţări ca Rusia, Coreea şi Taiwan, acum însă au rămas într-un număr extrem de mic în unele regiuni din Japonia şi China.

Vedeţi şi: 17 animale dispărute în decursul vieţei noastre

22. Deversarea de petrol Exxon Valdez din Alaska în anul 1989 a poluat aproximativ 1900 kilometri de litoral ce a ucis până la 100 000 de păsări de mare.

23. Vânătoarea cu şoimii a apărut mai mult de 4000 de ani în urmă în Asia de Est şi Centrală. Păsările erau utilizate deoarece, ele puteau răpune prada la o distanţă mai mare decât erau capabile armele vânătorior.Cenghis Han conform relatărilor avea 10 000 de şoimari.

24. Minerii de cărbune deseori foloseau canarii pentru a detecta nivelurile toxice de gaz monoxid de carbon. Minerii ştiau dacă canarul a leşinat, ei sunt de asemenea în pericol. De aici îşi are originea şi fraza „Canarii în mina de cărbune”.

https://www.youtube.com/watch?v=9gbDoAbvDD8
25. Lăcarul de stuf poate imita mai mult de 80 specii diferite de păsări. Printre alţi imitatori renumiţi se numără pasărea liră şi sturzul zeflemitor nordic (Mimus polyglottos).

26. Ciocul-pungă a pelicanului poate reţine până aproape 10 litri de apă dintr-o dată. După ce pelicanul umple punga cu apă ciocul se contracta pentru a elimina apa, înainte ca el să înghită hrana.

https://www.youtube.com/watch?v=xGN6IWZUICc
27. Vulturile numit Zăgan are o dietă şi un comportament specific, el zboară sus în aer ţinând în ghiare oase mari care le aruncă pe pietre. Iar apoi mănâncă aceste oase sfărmate ca un înghiţitor de săbii.

Zăganul se hrăneşte în cea mai mare parte cu rămăşiţe de animale moarte. El de obicei dispreţueşte carnea, trăind mai mult pe o dietă alcătuită din 85% – 90% măduvă osoasă. Acesta este unica specie vie de pasăre specilaizată pe folosirea în hrană a măduvei osoase.

Zăganul este o specie de vultur declarată dispărută din Romania. Însă în 2009 vânătorii din Mehedinţi au semnalat prezenţa vulturului cu barbă, cum i se mai spune în zona peşterii Topolniţa.

Curiozitati despre pasari - Colibri albina

Cuib cu ouă a pasării, Colibri albina

28. Pasărea care face cele mai mici ouă din lume este colibri-albina. Oul ei este mai mic decât bobul de mazăre.

29. Struţul face cele mai mari ouă din lume. Un ou măsoară în medie 15 centimetri în lungime, 13 centimetri în lăţime şi cântăreşte 1,4 kilograme, de 20 de ori mai greu ca un ou de găină, şi constitue doar 1 – 4% din dimensiunea femelei.

Cu toate acestea cele mai mari ouă comparativ cu greutatea femelei le face pasărea kiwi, care cântăresc o treime din greutatea păsării şi constitue 20% din dimensiunea ei. Oul are o lungime de aproape 13 centimetri şi cântăreşte mai mult de 400 de grame. Dacă de raportar aceasta la un ou de struţ  el ar trebui să cântărească 40 de kilograme.

30. Găina Mallee (Leipoa ocellata) este renumită  prin aceea că face o grămadă uriaşă de compost pentru cuibul ei. Ea construeşte cuiburi-movile de mărimi gigantice care pot măsura 11 metri în diametru şi 5 metri în înălţime.

Aceste păsări au o particularitate deosebită, ele nu îşi clocesc oule datorită faptului că cuiburile sunt construite din resturi vegetale care în rezultatul descompunerii încălzesc oule aidoma unui incubator.

Curiozitati despre pasari - Tesatorul social

Cuiburi în coroana copacului a Ţesătorilor sociali

31. Ţesătorii sociali trăiesc în cuiburi comunale imense, care arată ca un mare car cu fân împrăştiat în coroana copacului. Unele cuiburi pot cântări câteva tone, şi pot avea o vechime de 100 de ani.

32. Cea mai grea pasăre de pradă este Condorul andin. El poate cântări până la 12 kilograme.

33. Cea mai răspândită pasăre din lume este Quelea cu cioc roşu, cu o populaţie adultă reproductivă în număr de 1,5
miliarde de perechi. Ea este răspândită pe teritoriul tuturor ţărilor din Africa sud-sahariană, populează mai mult de 37 de state africane. Un cârd poate conţine mii de păsări.

Printre păsările domestice cea mai răspândită este bineînţeles găina.

34. Mulţi oameni de ştiinţă susţin că păsările au evoluat de la dinozauri în perioada Erei Mezozoice aproximativ 150 milioane de ani în urmă.

35. Doar în Statele Unite ale Americii, sunt peste 40 milioane de păsări ca animale de companie.

36. Penele la păsări cântăresc mai mult decât scheletul ei. De fapt, scheletul la majoritatea păsărilor constitue doar 5% din greutatea totală a corpului. Asta înseamnă că la unele specii de păsări, oasele sunt atât de uşoare încât penele cântăresc mai mult decât întregul lor schelet.

Curiozitati pasari - ciocuri

Tipuri de ciocuri la păsări

37. Dieta alimentară a păsărilor sălbatice este în strânsă legătură cu forma ciocului ei.

38. Pe când majoritatea păsărilor de sex masculin nu au penis, cel al raţoiului de lac argentenian poate măsura mai mult de 40 de centimetri, mai lung ca la orce pasăre cunoscută.

Baza penisului este acoperită cu spini aspri iar vârful este moale asemănător cu o perie, probabil pentru a curăţa sperma care a fost depozitată în oviductul femenin de un alt pretendent. Atunci când nu este în uz, penisul în formă de tirbuşon se retrage în abdomenul răţoiului.

39. Aproximativ 75% din păsările sălbatice trăiesc mai puţin de un an. Cu cât pasărea este mai mare, cu atât mai mult probabil că ea va trăi mai mult. Marii albatroşi călători, de exemplu, pot trăi până la 80 de ani.

40. Pinguinul Gentoo înoată cel mai rapid din toate păsările şi pot atinge o viteză de 36 kilometri pe oră. Iar Pinguinul Imperial poate sta sub apă timp de 18 minute.

41. Rândunica de mare petrece cel mai mult timp în aer, mai mult decât orice pasăre. Ia îşi ea zborul deasupra oceanului şi zboară cel puţin 3 ani fără a ateriza pe apă sau sol. Astfel ele petrec cea mai mare parte din viaţă lor în aer. Aceste rândunici de mare pot chiar dormi în zbor planând pe curenţii de aer cu aripile deschise.

42. Chira arctică face cea mai lungă migraţie anuală. Ea zboară 40 000 de kilometri din Arctica în Antarctica şi se întoarce înapoi.

Curiozitati despre pasari - Albatrosul calator

Albatrosul călător

43. Pasărea cu cea mai mare avengură a aripilor este Albatrosul Călător, deschiderea aripilor căruia măsoară 3,7 metri.

44. Gâsca cu capul vărgat zboară peste Himalaya, cei mai înalţi munţi din lume. Ea zboară la o înăţime de mai mult de 8000 metri, la fel ca avioanele.

Cu toate acestea cel mai înalt zboară vulturul pleşuv sur. În 1973, un vultur pleşuv sa ciocnit cu un avion la o înălţime de mai mult de 11 kilometri deasupra Coastei de Fildeş în Africa.

45. Cea mai mare, cea mai înaltă, şi cea mai grea pasăre din lume este struţul. Struţul de sex masculin poate ajunge până la 2,7 metri în înălţime, şi cântări peste 160 de kilograme.

46. Struţul e unica pasăre care de bună voie are grijă de oule altor femele.

47. Struţul nu îngroapă capul în nisip când simte pericol. Dar ei au fost observaţi întinşi cu gâtul lor lung pe pământ fără semne de viaţă, în cazul când ei doresc să se ascundă.

Curiozitati despre pasari - Pasarea Elefant

Pasărea Elefant

48. Cea mai mare pasăre care a existat vreodată pe Pământ a fost nezburătoarea Pasărea Elefant, care la moment este o specie dispărută. Ia cântărea aproximativ 450 de kilograme. Şapte ouă de struţ fac cât un ou al Păsării Elefant. Pasărea a dispărut acum 400 de ani, dar oamenii şi acum găsesc bucăţi de coji dure de ouă a acestor giganţi.

49. Pinguinul Imperial este singura pasăre care îşi depune ouăle în mijlocul iernii. Depunerea ouălelor atât de devreme le dă tinerilor un avans. Copii au nevoie de toată primăvara, vara şi toamna pentru a creşte suficient de mari şi să supraveţuiască iarna viitoare.

50. Guacharo pasărea peşterilor, sau cum mai este numită oilbird (pasărea ulei), mănâncă fructe de palmier de ulei care face pasărea deasemeni deosebit de uleioasă. Oamenii din apropierea peşterilor unde locuiesc aceste păsări, le prind şi le fierb pentru ulei.


51. Găinuşa de Baltă este o specie răspândită în America de Sud, Africa, India şi aproape în toată Europa inclusiv România, unde cuibăreşte mai mult în Lunca Dunării. Procesul de împerechere se deosebeşte semnificativ de cel al altor păsări – nu masculii fac curte femelei, dar invers femelele se luptă între ele pentru dreptul de a se împerechea cu masculul.

Vladimir Moşoglu

Experimentez: Search Engine Optimization, Digital Marketing, Structură Informaţională a web - siturilor. În continue căutare de lucruri interesante şi utile din întreaga lume.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>