Cu cât vă întoarceți mai mult înapoi în timp, cu atât înregistrările arheologice devin mai rare.
Multe materiale folosite de oameni – lemn, piele, ţesături – pur şi simplu nu rezistă şi sunt înghițite de Pământ sub marşul implacabil a timpului.
Idolul Shigir, în acest context, este o minune.
Această statuie figurativă din lemn cu mai multe feţe asemănătoare măștilor a fost sculptată în urmă cu mii de ani şi păstrată de milenii în mediul acid, antimicrobian, al turbăriei Shigir din munții Ural din Rusia.
Acum, noi am aflat că statuia pare a fi chiar mai veche decât am crezut.
Vedeţi şi: O statuie imensă a unui faraon antic egiptean a fost găsită într-un cartier sărac
Compus din zece piese, idolul a fost descoperit pentru prima dată în 1890 şi a fost considerat o curiozitate, o sculptură asemănătoare unui totem-stâlp dintr-o perioadă mai recentă.
Adevărata sa semnificație a început să iasă la iveala abia după un secol mai târziu.
Datarea cu radiocarbon în anii 1990, a dezvăluit în că idolul Shigir era mult mai vechi decât s-a presupus, atribuindu-i o vârstă de aproximativ 9750 de ani.
Oamenii de ştiinţă au rămas uimiţi.
Nu doar datorită conservării spectaculoase a artefactului – mulţi experți au considerat că stilul de artă era prea sofisticat pentru oamenii din acea perioadă de timp.
Apoi, în anul 2018, o altă bombă.
Datarea inițială cu radiocarbon a fost efectuată dintr-un eșantion extras de pe exteriorul stâlpului din lemn, ce a fost supus condițiilor ambientale şi eforturilor de conservare.
O echipă de oameni de știință a efectuat o nouă analiză, folosind un eşantion extras din interiorul mai curat al artefactului şi a constatat că avea o vârstă mai aproape de 11 600 de ani (en).
Trei membri ai aceleiași echipe, arheologii Thomas Terberger de la Universitatea Gottingen din Germania, Mikhail Zhilin de la Institutul de Arheologie RAS din Rusia şi Svetlana Savchenko de la Muzeul Regional Sverdlovsk din Rusia, au reanalizat acum mai multe rezultate de datare cu carbon.
Constatarea lor este că statuia este şi mai veche.
Lemnul folosit în sculptură pare să aibă o vechime de aproximativ 12 250 de ani.
Deoarece idolul Shigir a fost realizat din trunchiul unei zade cu 159 de inele crescute, acest lucru sugerează că statuia în sine a fost sculptată în urmă cu aproximativ 12 100 de ani – cu aproximativ 500 de ani mai devreme decât a arătat analiza din 2018.
Vedeţi şi: Misterul civilizaţiei arctice pierdute – Au fost găsite două mumii la Necropolisul Zeleny Yar
Aceasta sugerează că sculptura a fost sculptată la sfârșitul ultimei ere glaciare şi la începutul Holocenului.
(Pentru comparaţie, se crede că Stonehenge a fost construit acum 5000 de ani).
„Idolul a fost sculptat în timpul unei ere de mari schimbări climaterice, când pădurile timpurii s-au răspândit de la epoca glaciară târzie mai caldă până la Eurasia postglaciară”, a declarat Terberg pentru The New York Times.
„Peisajul s-a schimbat, iar arta — desenele figurative şi animalele naturiste pictate în peșteri şi sculptate în stâncă — au făcut-o şi ele, posibil o modalitate de a ajuta oamenii să facă faţă mediilor provocatoare cu care s-au ciocnit”.
Deși nu putem şti cu exactitate pentru ce a fost folosit idolul Shigir, însăși existenţa sa sugerează o apreciere pentru artă şi meșteșug.
Vedeţi şi: A fost descoperită cea mai veche artă rupestră creată de omul modern
Oamenii care au creat-o par să fi apreciat simbolismul, pe care experții îl credeau a fi apărut mult mai târziu.
Cercetătorii susţin că absența obiectelor ce demonstrează acest nivel de cultură şi spiritualitate în evidenţa arheologică nu poate fi considerată ca o dovadă a lipsei acestora.
Oamenii ce au creat idolul Shigir aveau în mod clar abilitățile pentru modelarea şi cioplirea lemnului; este puțin probabil ca acest artefact să fi fost singurul obiect de acest gen.
De fapt, sculpturile geometrice pe statuie se potrivesc cu modelele similare văzute în toată Europa în aceeaşi perioadă de timp.
Nu idolul în sine, ci circumstanțele conservării sale, este ingredientul extraordinar al supravieţuirii sale până în prezent.
Potrivit cercetătorilor, statuia sugerează că vânătorii -culegătorii ce au populat Uralul în perioada mezolitică au trăit vieţi spirituale bogate şi complexe şi că foarte, foarte puţine dintre obiectele lor de artă au supraviețuit ravagiilor timpurilor.
Vedeţi şi: Gobekli Tepe: Construcție megalitică cu o vechime de 11500 de ani ghidată de geometrie
„Trebuie să acceptăm că vânătorii-culegătorii aveau ritualuri complexe şi erau capabili să exprime foarte sofisticat ideile şi arta”, a declarat Terberger pentru The Guardian în 2018.
„Aceste lucruri nu au început cu fermierii, ele au început mult mai devreme, cu vânătorii-culegătorii „.
Există multe turbării împrăștiate prin Ural, unele dintre care la fel au oferit artefacte din lemn de acum mii de ani.
Cele mai multe dintre ele rămân neexplorate, iar expedițiile de excavare sunt costisitoare şi consumatoare de timp.
Orice secret din adâncurile lor întunecate vor rămâne neatinse pentru ceva timp.
Cercetarea a fost publicată în Quaternary International.
Lasă un răspuns